Jesličky a MŠ Landie

1. 11. 2013

Biojarmark v Landii přivítal na tři stovky návštěvníků

Jesličky a Mateřská škola Landie ve čtvrtek 3. října pořádala již třetí ročník dětského biojarmarku. 

 

Na návštěvníky čekal tradiční program, bylo možno si zakoupit zdravé potraviny od ekologicky hospodařících farmářů, mléčné výrobky včetně ovčích a kozích sýrů od Polabských mlékáren a z horského statku Abertamy, domácí vejce z Máslovic, maso od firmy Biopark, pečivo z biopekárny paní Holaňové, léčivé čaje a sirupy z Biozahrady Tábor, jehněčí klobásy či domácí marmelády z farmy Košík a rušno bylo také u stánku firmy Extrudo Bečice.

Tentokrát nám na zahradě vařila kuchařka Madlenka, z jejíhož stánku se linula vůně pohankových placek, zelňáků či kváskových koláčů a výborný bylinkový čaj na zahřátí nám dodal náš dlouholetý partner – firma Sonnentor z Čejkovic. Výtečnou kávu, zdravé sladkosti a drobné dárky, vše vyrobeno v rámci fair trade principů s cílem pomoci nejchudším oblastem světa, dodala firma Miko káva.

 

Velkou péči jsme věnovali přípravě programu pro děti, takže každé dítě od nás odcházelo s vyřezaným dýňovým strašidýlkem, vlastnoručně vyrobeným mýdlem, včeličkou z vosku, chlebovým bochánkem a bříškem plným čerstvě vymačkaného jablečného moštu. Kromě toho se děti mohly potěšit se zvířátky v zoo koutku, poznávat semínka a zrníčka s Muzeem Říčany a zkusit si jejich drcení na ručním mlýnku či v hmoždíři. Zajímavé povídání a hlavně názorné ukázky ze života včel a zkoumání včelích produktů, to vše v neodolatelném podání Ekodomova, zaujalo nejen děti, ale i dospělé. K celkové pohodě přispělo vystoupení dětského folklorního souboru Vonička, který nám zatančil lidové tance z Valašska.

 

Chtěla bych poděkovat všem návštěvníkům, kteří na biojarmark přišli a podpořili nás v našem snažení šířit myšlenku, že můžeme jíst zdravě a chutně a současně respektovat přírodu a životní prostředí kolem nás. O to se v naší školce i v jesličkách Landie snažíme každý den – v naší kuchyni používáme téměř výhradně zdravé, chemií nedotčené biopotraviny od malých dodavatelů, kteří se na biojarmarku pravidelně představují.

 

Těšíme se na shledání s vámi na dalším ročníku biojarmarku v Landii!

 

Silvie Končická

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena