Ježíšek přinesl do Říčan novou školku. Město získalo dvacetimilionovou dotaci na její výstavbu

3. 1. 2014

Říčany slaví ohromný úspěch! V příštím roce můžou postavit úplně novou mateřskou školu Zahrádka v Labské ulici až pro 112 dětí. Městu se totiž podařilo obdržet dotaci ve výši necelých 20 milionů korun z Regionálního operačního programu Střední Čechy, která pokryje většinu celkových nákladů.

Je to splněné přání pro celé naše město. Náš projekt byl doporučen k financování a jsme mezi vybranými. Mám ohromnou radost, protože situace s veřejnými školkami je právě v Říčanech velmi kritická, stovky dětí spolu s rodiči čekají ve frontách,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Neuvěřitelný výkon týmu na radnici se vyplatil, projekt a žádost byly připraveny během pouhých tří měsíců. Chtěl bych poděkovat panu hejtmanu Řihákovi, který nás při své povodňové návštěvě Říčan pobídl, ať zabojujeme.“

V srpnu zastupitelé schválili investiční záměr na zcela novou mateřskou školu v lokalitě Labská. Poté město v rekordním čase připravilo projektovou dokumentaci, získalo stavební povolení a do konce září stihlo zažádat o finanční podporu v rámci ROP Střední Čechy. 

Na konci roku přišla pozitivní zpráva - rozhodnutí o poskytnuté dotaci téměř 20 milionů korun na tuto stavební akci. Mateřská škola vznikne blízko křižovatky ulic Labská - Otavská, kde město vlastní pozemek o velikosti necelých 5000 metrů územním plánem určený pro občanskou vybavenost. Výstavba by mohla odstartovat již na jaře letošního roku s předpokladem dokončení na podzim roku 2014. V lednu roku 2015 by tak do školky mohly děti nastoupit.

Plánovaná kapacita zařízení bude 4 třídy pro 28 dětí, celkem zajistí předškolní docházku až 112 dětem. Investice do kompletní novostavby mateřské školy v Říčanech výrazně pomůže s problémem nedostatku kapacity městských školek. Spolu s rozšířením prostor MŠ u Slunečních hodin pro dalších 49 dětí tak město získá pro předškolní děti celkem 161 míst.

"Jsem rád, že se nám v rámci Středočeského kraje podařilo najít shodu na podporu výstavby školek a že naše město ve výzvě uspělo!“ říká krajský zastupitel a místopředseda výboru regionálního rozvoje ROP SČ Miloslav Šmolík /ODS/ a pokračuje: „Investice do nové školky je pro Říčany potřebná nejen proto, že kapacity jsou dlouhodobě nedostatečné a v dohledné době se situace příliš nezlepší, ale město tím našim občanům také usnadní návrat do zaměstnání. Výhodou je, že provozní náklady u nové budovy budou nepochybně nižší než u starší, i když nutno podotknout, že to bude pro městský rozpočet znamenat navýšení celkových nákladů.

"Věřím, že se podaří rychle vysoutěžit kvalitního dodavatele za rozumnou cenu tak, aby bylo možné zvládnout výstavbu školky v příštím roce," připomíná radní Říčan.

Celková investice včetně vybavení se odhaduje na třicet milionů korun, výslednou cenu ale sníží soutěž mezi stavebními firmami, která proběhne v nejbližších týdnech. „Získané finance jsou senzační začátek, ale nyní musíme připravit celý provoz, vytvořit úplně novou příspěvkovou organizaci, zapsat školku do rejstříku škol a školských zařízení nebo najmout učitele,“ říká místostarostka města Hana Špačková /Klidné město/.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena