Kdo zkolabuje dříve? Doprava nebo lidé?

28. 6. 2019

Tomáš Krebs, zastupitel (STAN)

 

Co je největší problém Říčan? Každý na to může mít dle své osobní zkušenosti jiný pohled. Může to být nedostatek škol nebo kvalita výuky ve školách, nemožnost připojení na čističku, vodovod nebo stavba domu na svém pozemku, zanedbané silnice nebo cokoliv jiného. Zásadních problémů v porovnání s jinými městy ale zase tolik nemáme. Jeden velký problém nás však spojuje všechny, a to je doprava v pohybu a v klidu. Laicky řečeno, máme hodně aut v ulicích. A teď kontrolní otázka: Bylo či je prioritou minulého a současného vedení s tím něco dělat? Odpověď: Snaha by byla, ale priorita to není. Je to těžký úkol s nejistým výsledkem, který přesahuje čtyři roky volebního období. Systém vládnutí na jakékoliv úrovni v ČR je bohužel nastaven tak, že politik zvažuje, kam dá svůj čas a energii, aby byl v příštích volbách zvolen. A tak se nám počet aut v ulicích každý rok zvyšuje a my tomu přihlížíme a stěžujeme si, jak je to strašné.

Byli jsme vyzváni Klidným městem ke spolupráci nad koncepcí parkování. Máme nabídku přijmou nebo odmítnout? Při sestavování vlády a programu po volbách s námi z Klidného města neztratili jediné slovo, že prý si dokáží vše řešit sami. Máme tedy hrát mrtvého brouka? Kurýr je pod kontrolou vedení města a místní poučka praví, co je psáno v Kurýru, to je pravda a Klidné město má vždy poslední slovo. Co s tím, máme být konstruktivní? Ano, budeme.

Po jednání STAN jsme se dohodli, že dva naši zástupci, Renata Kristianová a Tomáš Krebs, se budou aktivně podílet na tvorbě strategie dopravy a parkování. Chceme přispět k lepšímu životu v Říčanech. Téma koncepce parkování ale požadujeme povýšit na řešení celého problému dopravy v městě a okolí. Vzhledem k tomu, že mezi zástupci Klidného města, STAN a ODS je mnoho osobních antipatií až nesnášenlivosti, tak to bude dobrý test, zdali se jednotliví zastupitelé dokáží přenést přes svá ega a společně přispět k řešení největšího problému našeho města. Nikdo jiný to za Říčany neudělá! Nebudeme-li tuto problematiku společně řešit, doprava v Říčanech bude kolabovat stále častěji, bez ohledu na to, jestli se silnice opravují nebo ne. A všichni budeme nadávat více a více, až z toho také zkolabujeme.

V příštích vydáních Kurýru postupně rozebereme jednotlivé okruhy problémů dopravy a parkování v Říčanech a okolí s cílem vyvolat veřejnou diskusi, aby řešení nezůstala skrytá pouze za dveřmi radnice. Máte-li něco na nás, pište na stanricany@seznam.cz, jinak zase příště. Přeji pěkné léto s poklidnou dopravou.

Tomáš Krebs,

zastupitel (STAN) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena