Klub šachistú Říčany, 1925

3. 1. 2014

Mistrovství České republiky juniorek a polofinále juniorů

Od 17. do 23. listopadu se v Havlíčkově Brodě konalo polofinále MČR juniorů (U18 a U20) v šachu a mistrovství republiky juniorek. Celkem 64 šachistů bojovalo o 6 postupových míst na březnové MČR a 19 šachistek bojovalo o tituly mistryň republiky.

V polofinále juniorů měl Klub šachistů Říčany 1925 2 reprezentanty – Františka Hánla a Tomáše Skalického. František Hánl se v kategorii do 18 let umístil na 20. místě (5/9) a Tomáš Skalický se v téže kategorii umístil na 15. místě (5/9). Na devátém místě v kategorii do 20 let se umístil ex-Říčaňák Stanislav Stárek.

Na MČR juniorek KŠ Říčany 1925 neměl reprezentantku. Titul mistryně republiky získala Jana Maříková, která hostovala za Říčany v extralize žen na 2. šachovnici a na 11. místě ve stejné kategorii skončila Nicola Lužíková, která hostovala za Říčany v extralize dorostu.

 

Tomáš Skalický

 

Přebor škol – až k vrcholu

Šachový přebor škol má v ČR velkou tradici a mistrovství České republiky se koná nepřetržitě více jak 40 let. Systém soutěže začíná již na školách, případně ve městech. Vzhledem k velké popularitě tohoto sportu mezi dětmi z Říčan a okolí jsme se rozhodli uspořádat Přebor říčanských škol. Pochopení jsme našli v rámci grantového řízení, takže akce byla uspořádána za grantové pomoci města Říčany. Přiznám se, že jsme ale počítali, že najdeme větší podporu u ředitelů škol v rámci projektu Patriot. To se nestalo, takže jsme přebor nakonec uspořádali až v listopadu a v mimoškolní dobu.

Hrálo se v pátek 15. 11. a účast byla nad očekávání. Celkem se zúčastnilo 46 dětí. A to některé děti v té době byly na M Čech.

 

Turnaj se hrál jako soutěž jednotlivců a pak se vyhodnocovalo nejlepší školní čtyřčlenné družstvo. Nejlépe zorganizovanou výpravu měla 1. Základní škola. Zároveň disponovala i nejsilnější sestavou, a tak vyhrála 1. i 2. stupeň. Za 1. stupeň vybojovali prvenství: Vitvar, Nykodém, Kupka, Štochl.  Za 2. stupeň pak sestava: Otruba, Jiroušek, Gašparín, Hanuš.

 

4. 12. se konal v Brandýse n. L. Okresní přebor čtyřčlenných družstev. Bojovalo se o 2 postupová místa do Krajského přeboru. 1. stupeň: druhé místo 1. ZŠ Říčany a postup. Krajské kolo se hrálo hned týden na to, 10. 12., v Neratovicích. Vítězná sestava z Říčan již na nejlepší ale nestačila a skončila na celkovém 9. místě v kraji. V každém případě děkuji za pochopení vedení 1. ZŠ a za umožnění reprezentace města a školy.

Za zmínku stojí druhé místo ZŠ Stříbrné Skalice, která skončila na druhém, postupovém místě na březnové Mistrovství ČR. Za družstvo hráli též kompletně členové našeho klubu.

 

Jaroslav Říha

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena