Klub šachistů Říčany

31. 5. 2019

Oslava Dne Země; Mezinárodní úspěch; Další úspěchy

Oslava Dne Země

Státní svátek 1. 5. využilo šachové mládí Středočeského kraje pro účast na Krajském přeboru družstev mladších žáků, které jsme v Říčanech uspořádali. Přijelo 20 šestičlenných družstev. Složení: pět hráčů do 12 let s tím, že musí být mezi nimi povinně jedna dívka. Družstvo doplňuje povinný mladší žák do 9 let.

Nasadili jsme do soutěže pět týmů. V tomto směru nemáme v ČR konkurenci. Konkurenci nemělo v soutěži ani naše A družstvo, které zvítězilo a postoupilo na červnové Mistrovství ČR. Na M ČR postupují dvě družstva a naše B družstvo mělo velmi blízko k postupu, když získalo bronzové medaile. Je až těžko uvěřitelné, že do první desítky se dostala naše čtyři družstva.

Hrálo se na digitálních hodinách tempem 2 x 20 minut + bonifikace 10 vteřin na tah.

Úspěšná sestava našeho áčka od první šachovnice: Němec J. 5,5 bodu, Šmolík J. 7 (100 %),  Day T. 6,5,  Sehnoutková L.  6, Sehnoutka V. 5,5, Němec M. 6.

B družstvo hrálo v sestavě: Pressler T. 7 bodů (100 %), Nejedlý R. 5,5, Žvejkal F. 0, Procházka M. 5, Zelenková A. 5, Zelenka T. 4.

Všichni účastníci obdrželi ceny a ti nejlepší medaile a poháry.

Turnaj byl podpořen grantem Města Říčany. 

Jaroslav Říha

 

Mezinárodní úspěch

Píše se rok 1999, David Navara vítězí ve 20. ročníku Turnaje šachových nadějí ve Frýdku-Místku a nedlouho poté se stává českou šachovou jedničkou, kterou je bez přestávky až do dnes.

Po dvaceti letech – v dubnu roku 2019 – vyjela z Říčan výprava 22 dětí v doprovodu tří trenérů a členky organizačního týmu, kteří se starali o mladé naděje jak po šachové, tak po volnočasové stránce. O tom, že se jim to po volnočasové stránce dařilo, se můžete nejlépe dočíst na www.sachyricany.cz – a nutno přiznat, že velkou zásluhu na tom měly především skvělé děti.

Dařilo se i po šachové stránce? Posouzení nechám na čtenářích; myslím ale, že fakta mluví jednoznačně. Vítězstvím velmistra Davida Navary tento článek nezačínal náhodou. Poprvé v historii se totiž říčanskému hráči podařilo zvítězit v tomto prestižním turnaji, jehož se každoročně účastní stovky hráčů z desítek zemí světa. Povedlo se to Jáchymu Němcovi!  Celý turnaj vyhrál před K. Warcholem z Polska a M. Pasekou z BŠŠ Frýdek-Místek, G. Clarksonem z Anglie a J. Šmolíkem z Říčan. Jednoduše řečeno, tuto kategorii ovládl KŠ Říčany 1925. Tak kdo ví, třeba se David Navara necítí tak neotřesitelně. Tím ale stopa říčanského šachu na TŠN nekončí. Druhé místo mezi dívkami obsadila Monika Strandová.

Zajímavostí turnaje je i vyhodnocení soutěže pětičlenných družstev, kterou vyhrál BŠŠ Frýdek-Místek před KŠ Říčany a England SHORT.

Naše účast by nebyla možná bez podpory a účasti M. Jirouškové a trenérů T. Baláčka a T. Skalického.

 

Další úspěchy

Týdenní mezinárodní Mistrovství ČR se hrálo v rámci tradičního turnaje Ostravský koník. Hrály se čtyři turnaje za účasti 266 hráčů z osmi zemí. Mistrovství ČR se zúčastnil Marek Otruba, který skončil na 45. místě. Jeho výkon 2 222 ELO a připsání si 57 Elo bodů do svého ratingu říká, že výsledek byl velmi dobrý. Výborně zahrála i jeho sestra Kristýna Otrubová, která si v turnaji B připsala dokonce 110 ratingových bodů.

Na 18. ročník turnaje v Jánských Lázních se vypravila deseti členná výprava klubu. Osmikolového turnaje se zúčastnilo 90 hráčů. Rychle rostoucí výkonnost prokázal Jáchym Němec, který si připsal 65 rating bodů. Celkově skončil na 10. místě a ve svých 11 letech sehrál turnaj s výkonem 2065 ELO bodů. Trenérské zázemí zajišťoval T. Baláček, organizaci M. Jiroušková.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena