Klub šachistů Říčany

27. 9. 2019

17. ročník a sedmnáctiletý vítěz Poháru města

17. ročník Poháru města Říčany měl nejmladšího vítěze v historii. Vítěz vzešel ze 150 hráčů, kteří v Říčanech trávili své sportovní úspěchy i propady ve dnech 24. 8. - 31. 8.

Vítězné tažení teprve sedmnáctiletého talentu, mistra FIDE Richarda Mládka z Vlašimi, nezastavil ani mezinárodní velmistr Petr Neuman, který skončil na 2. místě. Na 3. místě skončil dvojnásobný vítěz, mistr FIDE, Tomáš Vojta z Vlašimi.

Nejlepší ženou se stala na celkovém 5. místě mezinárodní velmistryně, Tereza Rodshtein.

Nejlepším domácím hráčem se stal Martin Novotný na celkovém 10. místě. 

V rámci Poháru města Říčany se hrají turnaje dva. Turnaj B ovládl domácí Dušan Malý, což je jistě jeho největší dosavadní úspěch.

Turnaj se hrál také jako Krajský přebor. V kategorii mužů obsadil Martin Novotný 4. místo a zároveň 2. místo v kat. H 18.  V kategorii žen Julie Vilímová skončila na 2. místě a Kristýna Otrubová na 3. místě. Martin Vystrčil se stal krajským přeborníkem do 20. let. Marek Otruba byl v této kategorii třetí. Krajskou přebornicí do 20 let se stala Hanka Bartošová a Monika Strnadová do 18 let.

Domácího prostředí využilo 35 hráčů. Mezi diváky jsme mohli vidět krátce i nejlepšího hráče ČR, Davida Navaru. Rovněž reprezentantky Karolínu Olšarovou a Nelu Pýchovou. Přijel se podívat i reprezentační trenér Michal Konopka a řada dalších diváků.

Musím poděkovat stabilnímu organizačnímu výboru, který tento dlouhý turnaj zvládá. Jmenovitě se jedná o Marii Jirouškovou, Zdeňka Hegera, Františka Havlíka, Jana Kolašína a Milana Němce.

Mistrovství ČR
Rapid šachu

Nejlepší čeští hráči v mládežnických kategoriích se o víkendu 7. 9. - 9. 9. sešli v Třešti u Jihlavy na Mistrovství České republiky v rapid šachu. Hrálo se tempem 2 x 20 minut + 5 vteřin na tah. Do finále M ČR bylo nutné se probojovat z krajských kol, včetně děvčat, která mají často svá mistrovství OPEN.

Naše účast se omezila v soutěžích chlapců jen na kategorii do 12 let. Nejlepší výsledek předvedl Jáchym Šmolík, který bral 6. místo, Jáchym Němec skončil na 7. místě. Tobiáš Day skončil na 14. místě a Tobiás Pressler na 15. místě

V kategorii dívek nejlépe skončila Laura Sehnoutková v D 12 na 8. místě. V této kategorii ještě Alice Zelenková skončila na 22. místě. Monika Strnadová v D 14 skončila na 9. místě. Lucie Glasbergerová pak na 22. místě. Oliva Day v kat. D 10 skončila na 9. místě.

                                                                  Jaroslav Říha

FOTO černobílé - Martin Dobeš
 barevná - Patrik Pýcha 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena