Knihovna v září neotevřela.

29. 9. 2017

Stavbu zdržel nález historických maleb

Rekonstrukce havarijního stavu střechy Staré radnice byla zastavena po nálezu historických maleb neznámého původu. Návrat Městské knihovny do původních prostor se tak zkomplikoval a knihovna zůstala v září zavřena. Zastupitelé rozhodli o úpravě projektu a zachování dochovaných fragmentů. Knihovna se navrátí do původních prostor, i když se zpožděním. Nicméně starosta V. Kořen svolal mimořádně ještě další jednání zastupitelstva, protože se objevily nové možnosti řešení.

Nástropní malbu naivního charakteru z druhé poloviny 19. století a secesní pás šablonového dekoru na nosných stěnách budovy odhalily stavební práce. K nálezu došlo po odstranění sníženého stropu, krátce po zahájení prací v prostorách knihovny. Již vizuální prohlídka potvrdila špatný stav původního stropu. Místy došlo k odloučení štukové vrstvy od rákosu a strop vykazuje zřetelné poškození a trhliny.

Stavební práce odstartovaly začátkem července a plánovány byly do konce října. Po nálezu však byla stavba zastavena a čekalo se na rozhodnutí. To nebylo jednoduche, jelikož do hry vstupovalo mnoho aspektů. Pro odpovědné rozhodnutí bylo vyžádáno mnoho odborných posudků. K malbám se vyjádřil Odbor památkové péče Odboru územního plánování, Národní památkový ústav, restaurátorka akademická malířka Hana Slavíková, historik a malíř doktor Radan Wagner. O historické podklady bylo požádáno i Městské muzeum Říčany.

Dle odborníků je technický stav díla neutěšený a vyžadoval by značnou práci a investice. Odborné posudky nejsou zcela jednoznačné. Jde podle nich o dílo pozoruhodné, nicméně místního významu nepodléhající památkové ochraně. Starosta po jednání zastupitelstva ještě oslovil prof. Jana Royta, historika umění a prorektora Univerzity Karlovy, který na základě fotografií napsal: „Nástěnná malba je zajímavá z hlediska kulturně historického a má neoklasicistní charakter a doporučoval bych ji zachovat!“

V Říčanech se však jedná o jev celkem ojedinělý, dokumentující svou dobu a snahu o reprezentaci. Na místní význam upozornil odbor památkové péče i místostarostka Hana Špačková. Ta je zastánkyní restaurování maleb a zachování prostoru jako reprezentačního sálu. „Záchrana maleb má podle mého názoru cenu pouze při zachování výšky stropu. Samozřejmě by bylo třeba prostor obnovit v celém rozsahu, tedy vybourat vestavěné příčky ze začátku 20. století. I když jsem si vědoma argumentů, že malby údajně nemají valnou historickou hodnotu (o tom lze vést polemiku), jsem přesvědčena o velkém významu pro Říčany. Žádnou podobnou reprezentační místnost v Říčanech nemáme a pochybuji, že by se ve městě ještě dal podobný prostor najít. Chybí nám důstojný reprezentační sál pro spoustu společenských příležitostí, jsme velké město a prostory by byly hojně využívány. Jsem přesvědčena, že bychom měli malby a celý původní sál v plné výši zachovat pro další generace,“ hájí svůj postoj Hana Špačková (Klidné město).

Varianta přeprojektování na reprezentační sál se zachováním maleb by odhadem předpokládala investici přesahující v celkovém nákladu i s již zmíněnou rekonstrukcí celé střechy, krovu a půdní vestavby 18 milionů korun. Nesla by s sebou nejen značné prodloužení stavby zhruba o jeden až dva roky, ale hlavně vymístění knihovny z původních prostor do náhradních.

Naopak názor co nejdříve zprovoznit knihovnu a držet se původního plánu zastává zastupitelka za ODS. Karla Egidova na zastupitelstvu sdělila: „Na misku vah si musí každý z nás dát záchranu maleb a na druhou záchranu knihovny,“ a doplňuje: „I když ctím názor druhé strany, nedovedu si představit, že patnáctitisícové město by mělo být delší dobu bez knihovny. Město nemá žádný náhradní prostor pro umístění knihovny. Další argument, který podepřel moje stanovisko, je to, že střecha je v havarijním stavu, do budovy teče. Je hotová projektová dokumentace, podle které již práce začaly. Pokud bychom zvolili záchranu maleb, musela by se se vší pravděpodobností vypracovat nová projektová dokumentace, kde by padla nástavba nad knihovnou a vše by se časově posunulo.“

Knihovna, která trpěla špatným stavem střechy a častým zatékáním, záměr rekonstrukce přivítala. Připravila se na zhruba dvouměsíční přestavku nezbytnou po dobu rekonstrukce. To obnášelo odstěhování 50 tisíc knih, které jsou nyní provizorně uloženy. Velké množství knih půjčila svým klientům a prodloužila výpůjční dobu na dobu rekonstrukce. Prodlužování současného stavu ohrožuje návratnost knih i kontinuitu ve výpůjčkách. Navíc pro provizorně uskladněné knihy není delší setrvání v náhradních prostorách žádoucí. Záměrem původního projektu, který měl rozpočet 8.186.755 Kč, bylo kromě úprav prostorů knihovny i zpřístupnění podkroví pro výstavní účely.

Odbor správy majetku vypracoval čtyři varianty možného řešení, které měli zastupitelé k dispozici. Po emotivních diskuzích byla odhlasována varianta zachování fragmentů historické malby a dodržení již vyprojektované dokumentace, tak jak doporučil Odbor správy majetku. Náklady se navýší pravděpodobně o 300 tisic Kč. Část secesní bordury bude možné zhlédnout v původním provedení skrz skleněnou podlahu. Fragment nástropní malby bude snesen a zachován. Vystaven pak bude pro veřejnost. Snahou bude prostor knihovny co nejdříve zpřístupnit. To bude možné hned po konstrukčním dořešení povrchů. Není nutné čekat na dokončení podkrovních prostor.

Budova Staré radnice není kulturní památkou, je však součástí seznamu památkově hodnotných staveb platného územního plánu z roku 2014. Vznik budovy se datuje kolem roku 1565. Každé století s sebou neslo stavební úpravy. O vzniku maleb samotných dosud nebyla nalezena žádná přímá zmínka. Dle dochovaných záznamů, poskytnutých íičanským muzeem, se v 60. letech 19. st. v daném prostoru zřejmě nacházel taneční sál hostince. K rozčlenění prostoru příčkami došlo v roce 1933. Hostinec a taneční sál byl tehdy přestaven na kanceláře, hasičskou místnost, učebnu a archiv. Pravděpodobně při této přestavbě došlo ke snížení stropu a zakrytí maleb. Nalezené malby budou v každém případě podrobně zdokumentovány.

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena