Komunitní centrum

27. 10. 2017

Podzim v Komunitním centru

Teplé dny jsou už za námi, paprsky slunce slábnou a ráno se v údolích válí chuchvalce mlhy.

Léto ustoupilo rychle přicházejícímu podzimu. Dny se krátí. Ve vzduchu je cítit chladný dech přírody, která se chystá ubrat na své živočišné síle. Zanedlouho přijde období padajícího listí, deštivých, krátkých dní a nakonec se krajina kolem nás zahalí pláštěm zimního spánku.

Snad symbolicky se ten stálý koloběh podobá lidskému životu.

Jeho etapy se taky odvíjí v cyklech. Od dětství plného energie a touhy po poznávání, přes mládí, které se tímto poznáním sytí, ke zralému životu, s jeho každodenními starostmi. Až nakonec ke chvíli, která tak jako v přírodě kolem nás, znamená podzim s pomalu ubývajícími sílami – stáří.

Ani nevíme, kdy přijde ten čas a najednou je nám zatěžko zvládnout to co bylo ještě nedávno samozřejmé. Chůze do schodů je stále náročnější, zdraví již není tak samozřejmé a vše co děláme trvá nějak déle.

Když se přidají bolesti a sil dále ubývá, je načase uvědomit si, že ne vše dokáže člověk zvládnout jako dřív a že ne vždy na to stačí sám. S pomocí přichází rodina a naši blízcí.

Ne vždy je však čas, a protože lidské potřeby i ve starším věku vyžadují svá okamžitá naplnění, je mnohdy třeba hledat pomoc i jinde.

Komunitní centrum Říčany, právě v těchto případech, umožňuje starším či z, zdravotně omezeným lidem , zůstat v domácím prostředí, a pokud je to možné, vyhnout se ústavní léčbě.

Každý z nás by bezesporu upřednostnil život v prostředí, kde je jeho domov, před anonymními prostory nemocnic a léčeben. Proto dbáme v péči o naše klienty na to, aby byla zachována kontinuita lidského života v důstojných podmínkách, navzdory omezením, které vyplývají ze stáří a nemoci.

Naši pracovníci, denně od ranních do nočních hodin, navštěvují klienty, kteří právě takovou péči potřebují. Pomáhají se zvládáním základních úkonů spojených s hygienou, zdravím, domácností či stravou. Jednou z hlavních stránek, které se váží k pokročilému věku či zdravotním problémům je i omezení společenských vazeb na prostředí, ve kterém se člověk dlouhá léta pohyboval a které mu ve stáří chybí. I zde, prostřednictvím služby Komunitního centra, se naši klienti mohou denně účastnit komunikace s pracovníky centra a naplnit tak jednu ze základních lidských potřeb – potřebu společnosti.

Reagujeme individuálně, každý člověk je pro nás osobnost s vlastními potřebami a postojem. Respektujeme odlišnost a snažíme se o konkrétní přístup v každé situaci, v každé rodině, která využívá našich služeb.

Nikdo z nás neví, kdy a jak bude odkázán na pomoc svých bližních a do jaké míry mu ji okolí bude moci poskytnout. I proto nabízíme vstřícnost v jednání s našimi klienty a pomoc při řešení situací, které jsou s ohledem na jejich stav komplikované. Jednání s úřady, odvoz k lékaři vyřizování běžných lidských potřeb.

 

Stejně jako v jakékoli jiné organizaci jsou pro náš provoz nezbytné finanční prostředky.

Jako nezisková organizace, však nedisponujeme žádným stabilním zdrojem příjmů, který by mohl pokrýt náklady spojené s provozem. Formou grantů a dotací se nám, díky státním i soukromým přispěvatelům, daří pokrýt větší část nákladů. Přesto však ne celý rozpočet.

Stále je co zlepšovat a aby naše organizace mohla dál nabízet a rozvíjet své služby je pro ni důležitá každá finanční částka poskytnutá těmi z nás, kdo jsou ochotni přispět a komu to jejich vlastní situace umožňuje. Díky této pomoci mohou naši pracovníci dál nabízet služby Komunitního centra potřebným lidem, kterým tak Váš dar umožní život v jejich domácím prostředí.

Za každý poskytnutý dar jsme velmi vděčni a nabízíme možnost odpisu ze základu daně, formou darovací smlouvy.

Mysleme v době, kdy nám ještě stačí síly a kdy je náš život naplněný energií a běžnými starostmi, na ty z nás, kterým to umožněno není. Vždyť jednou možná i my budeme potřebovat pomoc tam, kde teď pomáháme.

A protože za každou zimou nakonec přijde jaro a síly přírody se opět probudí, je i v našich životech vždy naděje, která otevírá výhled za všechny vzdálené obzory.

 

Martin Machaň

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena