Koupaliště Jureček v Říčanech – odpočinek na 50. rovnoběžce

25. 3. 2013

Areál koupaliště Jureček patří mezi oblíbené a v letních měsících hojně navštěvované odpočinkové místo v Říčanech.

Plochu mezi beach volejbalovým hřištěm a tenisovými  kurty,  kde  prochází  50.  rovnoběžka,  čeká  oživení včetně vybudování laviček a netradičních herních prvků.  Prostor kolem rybníku Jureček, který nabízí koupání, posezení na lavičkách nebo i různé sportovní aktivity, využívají jak místní občané, tak i návštěvníci z řad turistů. Dosud se v areálu nachází dětské hřiště, různé herní prvky, hřiště pro plážový volejbal či ping-pongový stůl.

Nyní se říčanská radnice rozhodla zvelebit i dlouho zanedbaný městský pozemek vedle koupaliště Jureček. Plocha mezi  beach  volejbalovým  kurtem  a  tenisovými  kurty  se tak dočká výrazné revitalizace.

 „Starý zrezivělý plot, rozpadající se kadibudky a kopřivy chceme nahradit příjemným zákoutím,“ říká k projektu starosta Vladimír Kořen /Klidné město/: „Navíc se toto místo vyznačuje unikátní zajímavostí; v místě prochází 50. rovnoběžka.“

„Rovnoběžka  protíná  celé  Říčany  například  spodní  zatáčku  ulice  Tyrše  a  Fügnera,  dále  místo,  kde  se  Rokytka vlévá do Jurečku, nebo se dotýká okolí restaurace Sport,“ upřesňuje  zastupitel  města  a  předseda  komise  volnočasových aktivit David Michalička /Klidné město/, kterému 50. rovnoběžka koneckonců takřka protíná jeho byt.

Projekt zahrnuje dvě etapy úprav. První revitalizační práce začaly už v průběhu února letošního roku a jejich dokončení se plánuje na konec května. Zahrnují vykácení náletových  porostů,  zatravnění,  vybudování  mlatové  cesty, vyznačení průběhu 50. rovnoběžky a umístění informativního obelisku. V další fázi bude následovat vybudování laviček a netradičních herních prvků z přírodních materiálů. Původně zde město uvažovalo i o realizaci vysokého lanového centra, ale kvůli náročné údržbě a nutnosti neustálého dozoru od plánu upustilo.

 „Předběžně počítáme s tím, že zde vznikne upravený lesopark s lavičkami pro odpočinek a dále s přírodními sportovními prvky pro děti i dospělé, které ale nevyžadují dohled,“ doplňuje David Michalička s tím, že město má v úmyslu tuto populární lokalitu dále vylepšovat. Radní a zastupitel města Miloslav Šmolík /ODS/ k tomu říká: „Současně bychom chtěli provést i opravu cesty od restaurace přes tenisové kurty a dále k fotbalovému hřišti.“

„Domnívám se, že touto revitalizací se dotvoří okolí Jurečku tak, že bude působit jednotně a bude splňovat nejpřísnější kritéria moderní klidové zóny,“  shrnuje  cíle  projektu  Jiří Skočdopole z říčanského úřadu. Náklady na první část projektu činní 300.000 Kč a uhradí je město ze svého rozpočtu.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena