Kruh přátel hudby

30. 6. 2017

Máme štěstí

Za autentickým poslechem hudby (která bývá často velmi rozdováděná a přesto ji někteří tvrdošíjně nazývají vážná) už dlouhý čas nemusejí dojíždět říčanští milovníci klasiky či moderny do hlavního města. Je to už jednačtyřicet let, kdy se akademický malíř Karel Pokorný rozhodl založit zdejší Kruh přátel hudby. Tušil, že posluchači přijdou, přinejmenším ti, kteří ještě pamatovali proslulé hudební pátky, jež v padesátých letech v aule gymnázia pro veřejnost organizoval K. V. Burian. Tehdejší šéfka městského kulturního střediska Marie Němečková nebyla proti, ovšem veškerou agendu od sjednávání účinkujících přes propagaci po průběh večerů ponechala na iniciátorovi. Karel Pokorný využil svých známostí s interprety i v agentuře Pragokoncert a první cykly koncertů U Labutě oslovily místní zájemce o krásu. Později začaly s organizací koncertů ve větší míře pomáhat další vedoucí kulturního střediska Jaroslava Černá a zvláště pak Soňa Bartáková. Scházelo se nás tenkrát v hledišti pár desítek, někdy jsme se nenápadně počítali a sláva, nikdy to nebyla tzv. přesilovka.

Záběr z roku 2005, kdy byl na říčanském pódiu hostem Václava Hudečka dnes už také známý vynikající houslista Petr Matěják.

Foto Petr Hněvsa    

O mnohých souborech a sólistech zvučných jmen, kteří do Říčan zavítali, už dnes mluvíme v minulém čase, stejně jako o mnohých pravidelných návštěvnících středečních večerů. Hlavy bělají, nastupují další generace, aby dále posílily úctyhodnou tradici. Ale nic není samozřejmé. Z jiných i větších měst víme, že stačí nepřízeň samosprávných orgánů, neschopnost či nepochopení organizátorů místní kultury, aby se na tradici jen vzpomínalo.

Máme štěstí. Město se postaralo o vskutku důstojné prostředí kulturního centra, jeho současný šéf Vladimír Levický vymezil koncertním cyklům KPH významné místo v pestré nabídce rozmanitých uměleckých žánrů. Ve spolupráci s výborem KPH se mu daří získávat pro říčanské publikum nejen interpretační hvězdy, ale též mladé umělce s nadějnou perspektivou. Však už se mnozí z nich prosazují na mezinárodní scéně. Pracovníci kulturního centra věnují jednotlivým večerům náležitou péči, ceny předplatného i volných vstupenek jsou nadále přátelské a výsledek, rekordní návštěvnost v sezóně 2016-17 nám mohou leckde opravdu závidět. Uznalé komentáře účinkujících umělců reflektují nejen počet návštěvníků, ale i jejich rostoucí zkušenost s repertoárem různých hudebních epoch. To je také nepřehlédnutelný výsledek tradice. Tak na shledanou ve středu 18. října!

                                                                                  Jiří Černohorský      

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena