Ladův kraj

29. 3. 2018

Kam v sobotu 21. dubna? Na pochod Krajinou barona Ringhoffera!

Třináctý ročník  20 km dlouhého pochodu startuje v 9.30 hod. v Mirošovicích u nádraží. Vede přes Dolní Lomnici, Velké Popovice, Kostelec u Křížků a končí v Kamenici, kde bude zajištěna doprava k vlaku do Mirošovic.

Po cestě jsou pro pochodníky připraveny kontrolní razítkovací zastávky s nejrůznějšími zpestřujícími soutěžemi. V cíli, za všechna razítka, čekají na účastníky odměny a diplom.

Rozhodnete-li se pro tuto jarní sobotní aktivitu, tak váš výšlap povede po naučné stezce Krajinou barona Ringhoffera, která vede přes Přírodní  park Velkopopovicko. Na informačních tabulích na deseti zastaveních uvidíte tvář Ringhofferovy krajiny v průběhu ročních období. Seznámíte se s historií rodiny – životem a dílem, podnikatelskými aktivitami. Přečtete si o  pamětihodnostech a obcích na trase. Projdete se kolem pivovarských studní v Habří, pivovaru ve Velkých Popovicích, Struhařovského rybníku, zámku Štiřín, hrobky rodiny v Kamenici, rotundy sv. Martina v Kostelci u Křížků. Prodloužíte-li si trasu (připraveny jsou i cyklotrasy), nebo uděláte-li si malé odbočky, můžete vidět např. Památník Josefa Lady v Hrusicích, zříceninu Zlenice, zámeček v Lojovicích, Zámek Berchtold v Kunicích, židovský hřbitov v Kostelci u Křížků, rozhlednu Ládví – Vlková.

Po cestě můžete ověřit fámu, zda rodina průmyslníka chovala postní velké šneky, kteří se za komunismu  „rozutekli“ do volné přírody.

V průběhu akce si můžete koupit novou knihu o rodině barona Ringhoffera.

Speciální autobus pomůže dopravit pochodníky na start a svézt je po skončení z Kamenice na nádraží v Mirošovicích.

Občerstvit se lze na startu, v cíli, nebo v pivovaru ve Velkých Popovicích, kde lze absolvovat prohlídku pivovaru nebo pohladit maskota -  kozla Oldu. Nevyjde-li vám čas, můžete se za kozlem vrátit vlakem, který pojede od května z Prahy přes Strančice po vlečkové trati až do pivovaru.

Stezka Krajinou barona Ringhoffera je volně přístupná celoročně.

Více na www.laduv-kraj.cz

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena