Líska obecná

21. 3. 2013

Corylus avellana

Víme, že tři oříšky pro Popelku vyrostly na lísce obecné. Protože však nemáme žádný další záznam o oříšcích plných krásných šatů a střevíčků, jednalo se zjevně o pohádkovou varietu naší běžné lísky.

Mírný pás severní polokoule hostí patnáct druhů lísek. U nás je původní líska obecná. Celkově se vyskytuje téměř v celé Evropě a Malé Asii.

Líska je v naší krajině poměrně hojně zastoupena. Roste ve světlých lesích, na okraji lesů a spolu s dalšími křovinami tvoří remízky v polích. Byly však doby, kdy jí u nás rostlo mnohem víc. Ve vývoji lesů, v poledové době, hrála líska velkou roli. Během boreálu, v období mezi 7 000 až 6 000 let př. n. l., rostly na našem území celé lískové lesy.

Nejčastěji roste líska jako keř s širokou korunou, dosahující výšky až osm metrů. Dožívá se maximálně osmdesáti let. Líska bohatě obráží z kořenů, po případném uříznutí má velkou výmladnost z pařezů. Proto jsou keře tvořeny mnoha kmínky. Listy s dvojitě pilovitým okrajem jsou svrchu řídce, na rubu hustě chlupaté.

Samčí květy tvoří jehnědovité květenství. Jehnědy se utváří již na podzim. Když koncem února a v březnu žlutavě kvetou, mají délku až 10 cm a lákají včely. Nenápadné samičí květy vypadají jako pupeny. V době květu je poznáme podle vyčnívajících červených blizen.

Oříšky jsou usazeny v plodovém obalu s nepravidelným okrajem, který je jen nepatrně delší než vlastní plod. Barva ořechu je zpočátku žlutavě zelená, později skořicově hnědá. Chutná semena mají hnědé osemení.

V Říčanech vídáme lísky často. Obrázek kvetoucích keřů pochází z Dukelské ulice. V zahradách jsou pěstovány různé okrasné kultivary, které se liší vzrůstem nebo barvou listů. Jiné odrůdy byly vyšlechtěny na produkci plodů.

Lískové oříšky patří mezi nejstarší lidské pochutiny, obsahují až 60 % tuků. Olej získaný lisováním se užívá v parfumerii a malířství. Listy se zpracovávají při výrobě kosmetických výrobků.

Lískové dřevo je využíváno v řezbářství, truhlářství a košíkářství, dříve se z větví zhotovovaly lyžařské hole. Dřevěné uhlí z lísky sloužilo k výrobě střelného prachu. Dnes se používá jako kreslící uhel.

 

                                                                                                          Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena