Lyžařský kurz v Kořenově

27. 4. 2018

Jako každoročně, tak i letos, tentokrát na přelomu února a března, v rámci sociálně právní ochrany dětí, se konal již tradičně lyžařský výlet pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Dětem jsme zajistili pobyt na rekreační chalupě, která je ve vlastnictví města Říčany, v Kořenově.

 Letošní rok zaměstnankyně OSPOD města Říčany vybraly starší věkovou kategorii dětí, jejichž rodiny jsou sociálně či jinak znevýhodněné a není tudíž v jejich možnostech své děti vypravit na hory nebo jakkoliv jinak zajistit potřebné množství prostředků třeba jen na obyčejný lyžařský kurz ve škole. Jiná – starší, věková skupina dětí znamenala i jiný celodenní program, který jsme pro děti vymýšleli. Do společenských večerů byly přirozeně vtaženy i děti, které si tak měly možnost vymýšlet, jak večery budou trávit a vzájemně se poznat a sblížit.

Společně s pracovnicemi OSPOD jeli také čtyři lyžařští instruktoři, kteří dětem vysvětlovali lyžařské techniky a trpělivě jim pomáhali vstávat po každém pádu. Děti byly překvapivě šikovné, a tak již druhý den mohly vyrazit na „velkou“ sjezdovku U Čápa v Příchovicích. Děti si zde zamilovaly především snowpark plný různých skokánků, můstků a tunelů. Tento jiný druh sjezdu pro ně byl velmi lákavý, a probudil v nich touhu po větším adrenalinu. Cílem lyžařského výletu nebyla však jen zábava, ale také trénink plynulé jízdy a správného lyžařského stylu. Tentokrát nám během celého pobytu přes nepřízeň silného mrazu přálo sluníčko, které dotvářelo tu správnou horskou a pro děti prázdninovou atmosféru.

Děti si během těch pěti dnů dobře osvojily základy lyžařských technik, některé překonaly samy sebe, jiné dokonce i pokročily ve svých sjezdových dovednostech o jednu či více úrovní výše, z čehož jsme měli pochopitelně velkou radost nejen my, ale hlavně ony samy. Za to bychom chtěli velice poděkovat našim čtyřem dobrovolníkům - instruktorům jmenovitě Matyášovi Komárkovi, Josefovi Hejnému, Robertovi Kývalovi a Martinovi Bradovi.

Náš výjezd by se nemohl uskutečnit bez štědré finanční podpory města Říčany, MŠ a ZŠ Nemo Říčany a díky „Vločkopadovému večírku“, který uspořádal a zajistil pan Karel Barták. Poděkování patří i panu Antonínovi Šaldovi, který nám pomohl zajistit autodopravu.

Na závěr snad jen poděkování samotným dětem, že nám zase připomněly, jaké je to mít čistou radost z prostých okamžiků, tak jak již kdysi řekl francouzský spisovatel a filozof Jean de La Bruyère: „Děti neznají ani minulost, ani budoucnost a – co nám dospělým se stává zřídka – užívají přítomnost.“

 

Za OSPOD Jolana Pártlová,

Iva Kirejevová, Helena Bramborová a Jitka Červenková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena