map

29. 3. 2019

Setkávání ředitelů MŠ a ZŠ

Platforma nese název Učící se síť a funguje v regionu díky MAP již třetím rokem. Minimálně čtyřikrát ročně se schází zvlášť ředitelé MŠ a ředitelé ZŠ v jedné z našich škol v regionu. Cílem těchto setkání je nejen navazování dobrých partnerských vztahů a spolupráce mezi školami a dalšími organizacemi na Říčansku, ale také probírání témat, která souvisí s řízením škol a vedením lidí. V březnu se toto setkání uskutečnilo v ZŠ Senohraby a pozvání přijali zástupci organizace Učitel naživo a Vít Beran, ředitel ZŠ Kunratice a lídr ze sousedního regionu.

Nově setkání zástupců ředitelůŘíčanska

Na základě dobré praxe z Učící se sítě ZŠ se na nás obrátili zástupci ředitelů s žádostí o realizaci prvního setkání pro zástupce ředitelů z našeho regionu. To se uskutečnilo v ZŠ TGM Mnichovice pod vedením zkušeného lektora, bývalého pedagoga Aleše Hradečného. Téma, které se prolínalo celým setkáním: role zástupce ředitele, kompetence a očekávání okolí. Již nyní máme naplánované druhé setkání, tentokrát diskuzi povede Václav Trojan z Pedagogické fakulty UK v Praze a bude se konat v sousedních Světicích.

Umí vaše děti správně číst?

Dlouho očekávaný seminář s Ninou Rutovou, odbornicí na čtenářskou gramotnost a kritické myšlení, se setkal s pozitivními ohlasy účastníků. Paní Rutová je odbornice na metodu RWC (Reading, Writing for Critical Thinking). Její práce směřuje i k dětem ze znevýhodněného prostředí. V knihovničce MAP nabízíme k zapůjčení knihy do čtenářských dílen včetně metodiky, jak s knihami pracovat. Neváhejte se na nás obrátit – mohou nás kontaktovat i rodiče, kteří s dětmi rádi čtou.

Otevřít téma mediální výchovy je důležité

Co je to mediální výchova, jak ji zakomponovat napříč předměty a jak ji učit, bylo předmětem semináře s Michalem Kaderkou, který se této oblasti aktivně věnuje po odborné i pedagogické stránce. Účastníci se seznámili také s podporou pro pedagogy - s texty, pracovními listy a spolehlivými informačními zdroji. Dostupné materiály mohou učitelům ušetřit mnoho času. A jak lektor dodává: „Je hlavně potřeba zjistit, která média děti sledují a navázat ve výuce na jejich zkušenosti a znalosti.“ Na toto setkání navážeme v dalším školním roce a podpoříme otevřené setkání pro ostatní zájemce s novinářkou Petrou Procházkovou, která se osobně účastnila bombardování v Čečensku. Naším cílem je rozvinout diskusi na téma dezinformačních kampaní, jak se učit pracovat s falešnými zprávami, tzv. fake news, s hoaxy.

Máte-li zájem o další informace, neváhejte se na nás obrátit na map@ricany.cz, facebookovém profilu MAP v ORP Říčany a na www.map.ricany.cz

 

Linda Kůstková,

manažerka

a koordinátorka
implementačních aktivit

 

Pozvánka pro pedagogy

 

Matematika názorně (nejen) pro žáky s dyskalkulií s Renatou Wolfovou

Termín a čas konání: středa 10. 4. 2019 od 13.00 do 18.00 hodin

Místo konání: 3. Základní škola u Říčanského lesa Říčany (posluchárna) Školní 2400/4, Říčany

 

„Veverka za jedna, želva za pět“ – hodnocení
s Petrou Kobrovou

Termín a čas konání: pondělí 15. 4. 2019 od 14.00 do 17.00 hodin

Místo konání: Open Gate - gymnázium a základní škola, s.r.o., Na Návsi 5, Babice

Semináře jsou určeny pro učitele 1. stupně ZŠ, asistenty pedagoga, školní speciální pedagogy.

 

Semináře jsou pro zájemce z ORP Říčany zdarma v rámci projektu MAP II v ORP Říčany. Registrace nutná: map@ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena