MAP - místní akční plány v oblasti školství

27. 4. 2018

Díky projektu MAP jsme si mohly vyzkoušet ARTEFILETIKU

První páteční dubnové odpoledne se nás sešlo dvacet učitelek MŠ z našeho regionu. Chtěly jsme na vlastní kůži zakusit artefiletiku. A co se pod tímto pojmem skrývá? Jedná se o výchovně-vzdělávací pojetí, v němž expresivní tvorba (výtvarná, dramatická, hudební, taneční atd.) je nástrojem, jak my, učitelé, můžeme porozumět dětem a jejich vztahu k sobě samému. Tvůrčí projev dětí je pro nás předmětem reflexe a dialogu, který z něj vyzdvihuje poznávací motivy. Navíc tento přístup lze podle potřeby propojit s programy v MŠ a podpořit tak rozvoj jakýchkoli kompetencí a potenciálu dětí. Tato technika se dá velmi dobře využít v rozšiřování čtenářské gramotnosti: především v rozšiřování slovní zásoby, v rozvoji výslovnosti, ale též v celkovém porozumění mluveného slova. Děti si též zábavnou formou a vlastním prožitkem rozšiřují vhled do matematických představ. Škála využití je velmi široká a záleží především na kreativitě pedagogů.

Artefiletikou nás provedla zkušená lektorka a autorka publikace zabývající se touto tématikou paní Vladimíra Slavíková.

Děkujeme paní ředitelce Brilové z MŠ Ondřejov za poskytnutí krásných prostor a kolegyním Schwarzové, Petrové a Böhmové, které napekly a přinesly pro ostatní dobroty. 

 
  Textové pole:  
Více o projektu MAP (Místní akční plán) na FB profilu MAP v ORP Říčany a na www.map.ricany.cz (záložka MAP II, aktuality).
V případě, že máte zájem zapojit se do pracovních skupin (čtenářská, matematická gramotnost, rovné příležitosti, financování), neváhejte nás kontaktovat, jsme otevřeni novým učitelům, kteří mají zájem spolupracovat, i ostatním, kteří chtějí svým názorem přispět do vzdělávacího procesu na našem území.
Linda Kůstková, manažerka projektu MAP II, linda.kustkova@ricany.cz, tel. 727 920 480
Monika Žilková, asistentka projektu, monika.zilkova@ricany.cz, tel. 323 618 122
Miroslava Kučerová, koordinátorka klíčových aktivit, miroslava.kucerova@ricany.cz

Dagmar Strejčková,

ředitelka MŠ Velké Popovice

,

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena