MAP V ORP Říčany

28. 4. 2017

Říčany mají díky projektu MAP demografickou studii

Výsledky demografických analýz a zejména prognóz jsou jedním z důležitých podkladů pro rozhodování při řízení rozvoje obyvatelstva a obcí. Proto se již u zrodu projektu Místní akční plán ve vzdělávání v ORP Říčany hovořilo o zadání demografické studie, která by byla vodítkem pro efektivní usměrňování společenského vývoje. To musí probíhat v dostatečném předstihu a mělo by být náležitě promyšleno a plánováno. Demografická studie byla vypracována kolektivem autorů Borisem Burcinem, Tomášem Kučerou a Luďkem Šídlem. 

Město Říčany má, jak dokládá aktuální územní plán obce, ve svých správních hranicích stále ještě k dispozici relativně rozsáhlé rozvojové plochy pro novou bytovou výstavbu. Přestože město Říčany v plánu svého územního rozvoje deklaruje přednost kvality před kvantitou, což znamená, že se bude ještě intenzivněji než dříve snažit regulovat další bytovou výstavbu na svém území, je na místě předpokládat, že bytová výstavba v rozsahu podstatném pro celkový populační vývoj města Říčany bude pokračovat i v dalších letech a ovlivní jak počet, tak demografickou strukturu obyvatel této obce. Proto vedle existujících nepravidelností věkové struktury obyvatel, které určují budoucí počty potenciálních matek, očekávané úrovně plodnosti a v menší míře i úmrtnosti, to bude i migrační výměna obyvatelstva, která rozhodujícím způsobem poznamená budoucí populační vývoj města a jeho prostřednictvím i vývoj poptávky obyvatel Říčan po veřejných službách a infrastruktuře.

Podle Tomáše Kučery z Katedry demografie a geodemografie Univerzity Karlovy vyplývá, že poměrně intenzivní bytová výstavba, která se datuje od konce 90. let, zásadně ovlivnila početní stav a demografickou strukturu obyvatel města Říčany. Stejná bytová výstavba, ať již se bude jednat o výstavbu nových bytů nebo rekonstrukci a případné rozšiřování stávajícího bytového fondu, bude sledované parametry významně ovlivňovat i v budoucnu. Populační růst a změny věkové struktury obyvatelstva, které do budoucna budou daleko zřetelnější než vlastní vzestup počtu obyvatel, přirozeně vyvolávají tlaky na rozšíření a modernizaci technické i sociální infrastruktury obce. Z výsledků lze očekávat, že v nejbližších několika letech nebude intenzita migrace výrazně klesat, a to ani přes jistou regulaci bytové výstavby. Ostatně dodnes nejsou dokončené nebo plně obydlené byty rozestavěné nebo již dokončené, respektive ne všichni jejich obyvatelé se do města Říčany de iure přistěhovali.

 

Počet obyvatel města Říčany dále poroste

Podle střední varianty by mělo do roku 2030 dojít k vzestupu počtu obyvatel na úroveň 17,8 tis. osob, asi o 19 % oproti výchozímu stavu. V horizontu roku 2050 lze předpokládat vzestup počtu obyvatel o 30 %, tedy mírně nad hranici 19 tis. obyvatel. „Očekávaný nárůst celkového počtu obyvatel může za aktuálních podmínek zajistit pouze migrace, a to jen s méně významným přispěním přirozené měny,“ upřesňuje Tomáš Kučera. Příspěvek přirozené měny přitom bude s největší pravděpodobností omezen pouze na první polovinu období prognózy. Ve druhé polovině sledovaného období totiž nelze vyloučit úbytek obyvatel v důsledku vyšších počtů zemřelých než narozených. Aktuální demografická struktura obyvatelstva města Říčany se vyznačuje značnou nepravidelností. Svým zastoupením jí jednoznačně dominují generace narozených v 70. letech, tedy dnešní třicátníci a čtyřicátníci ve věku do 45 let a jejich děti, které jsou většinou ve věku školní docházky. Tyto strukturální nepravidelnosti by však měly být dalším vývojem postupně vyrovnávány a zaniknout pravděpodobně ještě před rokem 2040.

Počet dětí se zvýší, jejich podíl se však poklesne

Díky mírnému poklesu současné vysoké úrovně plodnosti poklesne patrně v horizontu deseti až patnácti let počet narozených dětí o více než 10 %. Přesto v důsledku nedávno ještě poměrně vysoké porodnosti dochází aktuálně k přechodnému nárůstu počtu dětí a adolescentů ve věku 0–19 let. V období příštích deseti let můžeme očekávat jeho nárůst zhruba o 700 osob, z 3 650 na zhruba 4 350 dětí a adolescentů.

 

Počet dětí ve věku povinné školní docházky přechodně vzroste asi o čtvrtinu

V první polovině mezi lety 2015 a 2050 počet dětí ve věku 3–5 let s největší pravděpodobností nejprve poklesne a následně se stabilizuje na úrovni zhruba o 20 % nižší než v současnosti. Analogicky k očekávanému vývoji počtu dětí v předškolním věku poroste počet dětí ve skupině 6–10 let, která ve velké míře určuje počet dětí na prvním stupni základních škol. Jejich počet by měl růst ještě několik málo let a před koncem této dekády dosáhnout maxima. Před rokem 2030 by se však měl vrátit na výchozí úroveň a poté se víceméně stabilizovat na počtu asi o 5 % nižším, než byl počet výchozí. V absolutním vyjádření by se mělo jednat o relativně plynulé změny v rozmezí 1 000 až 1 200 dětí. Vlivem očekávaného výrazného nárůstu počtu dětí ve věku docházky na druhý stupeň základních škol (11‒14 dokončených let věku) se celkový počet dětí ve školním věku ve městě Říčany v porovnání s výchozím stavem podstatně zvýší. „Jestliže ke konci roku 2015 žilo podle údajů ČSÚ na území města méně než 1 700 dětí ve věku povinné školní docházky, potom v letech 2021–2022 by jejich počet měl kulminovat na hladině asi o 450 dětí vyšší. Dětí v této skupině by mělo být absolutně nejvíce v rozmezí let 2021 až 2024, a to téměř 1 000, což by ve srovnání s výchozím stavem (605 dětí) znamenalo počet vyšší zhruba o 60 %,“ upřesňuje Tomáš Kučera. Přestože po roce 2024 počet dětí ve věku 11‒14 dokončených let pravděpodobně výrazněji poklesne, jejich počet po celé období prognózy bude nejméně o třetinu vyšší než na konci roku 2015. Počet všech školou povinných dětí by se tak ve druhé polovině období prognózy měl stabilizovat někde v rozmezí hodnot 1 800 až 1 900 dětí, tedy na hladině vyšší zhruba o deset procent ve srovnání se současným stavem (obr. 7 a–b). Stejné změny zaznamenáme i na druhém konci věkové pyramidy. Již sám vzestup celkového počtu seniorů, tedy osob ve věku 65 let a vyšším, bude dynamický. V horizontu prognózy bychom měli být svědky jeho zdvojnásobení.

Linda Kůstková, manažer projektu MAP

Úplné znění demografické studie naleznete na www.ricany.map.cz

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP ŘÍČANY cz.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000109

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena