Mateřská škola Čtyřlístek II

1. 12. 2017

Mateřská škola v Kolovratské ulici je součástí Mateřské školy Čtyřlístek v Domažlické 1656. Plníme společně stanovené cíle, řídíme se jednotným Školním vzdělávacím programem.

Objekt se nachází nedaleko centra města v blízkosti dětského a dopravního hřiště, Lázeňské louky a rybníka. Součástí naší Mateřské školy je zahrada, která je vhodně vybavena pro volné hry, sport a vzdělávací činnosti dětí.

Školka v Kolovratské funguje již šestým rokem a jejím hlavním cílem je vytvořit pro děti hravé a bezpečné prostředí, jehož základem je zdravý životní styl. Jsme zapojeni do celonárodního projektu Zdravá abeceda, která je zaměřena na zdravý pohyb, správnou výživu, psychohygienu dětí a společně pečujeme o prostředí, ve kterém žijeme. Zapojili jsme se do environmentálního programu: „Malí zahradníčci.“

Letos na jaře jsme na školní zahradě vybudovali záhonky, s dětmi zaseli hrášek, ředkvičky, zasadili kedlubny, rajčata, okurky, papriky a děti se o rostlinky staraly, zalévaly je a pozorovaly, jak rostou. Nakonec jsme společně vypěstovanou zeleninu sklidili a děti si mohly pochutnat na domácích výpěstcích.

Také jsme s dětmi pozorovali žížaly, udělali jsme jim v průhledné láhvi domeček z hlíny, písku a listí, děti se mohly učit, jak jsou žížaly užitečné, pozorovaly, jaké dělají v zemi cestičky a jak kypří půdu.

Koncem jara jsme pořídili do každé třídy housenky babočky bodlákové, děti sledovaly vývoj motýlů od housenky, kukly, až po dospělé jedince. Když se nám motýlci vylíhli, děti je krmily ovocem a sladkou šťávou a po týdnu jsme společně motýly vypustili na školní zahradě.

Individuálně se zaměřujeme na naše předškoláky, kteří mají od září povinnou docházku od 8.15-12.15 hodin a je jim nabízen kvalitní vzdělávací program. Již v loňském roce jsme pro naše malé předškoláky zavedli přípravku-„Předškolák,“ kde mají tyto děti možnost se jednou týdně, (úterý od 13.00-15.00), věnovat intenzivní přípravě na školu.

Snažíme se dětem připravit pestrý program, jehož součástí jsou častá divadelní představení, interaktivní a naučné programy, děti se zúčastňují výtvarných a pěveckých soutěží, chodíme vítat malé občánky.

Pořádáme besídky a zahradní slavnosti pro rodiče s dětmi, letošní školní rok jsme zahájili podzimní Drakiádou.

Odpoledne se sešli rodiče s dětmi na školní zahradě, maminky napekly sladké dobroty, paní učitelky nabízely grilované buřtíky a děti si mohly pouštět přinesené dráčky. Jemně pofukoval větřík a barevní draci se krásně vyjímali na modré obloze. Počasí nám opravdu přálo, sluníčko svítilo až do večera, bylo to krásné rozloučení s létem.

Kolektiv MŠ

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena