Městská policie radí a informuje

23. 4. 2013

Městská policie (MP) Říčany se v období od 16. 1. do 16. 4. 2013 cíleně zaměřila na průjezd nákladních vozidel v ul. Černokostelecká.

 

DOPRAVNÍ AKCE MP

 

Městská policie (MP) Říčany se v období od 16. 1. do 16. 4. 2013 cíleně zaměřila na průjezd nákladních vozidel v ul. Černokostelecká. Akci zajímala vozidla, jejichž řidiči porušovali dopravní značku B13 zákazu vjezdu vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez – 12 t. Uvedené omezení se nachází ve směru ulice Černokostelecká na Mukařov, v místě mostu přes vodoteč Rokytka. V uvedeném místě je omezeno zatížení mostu z důvodu jeho havarijního stavu. V rámci akce strážníci MP v ul. Černokostelecká průběžně 2x denně prováděli kontrolu na dodržování uvedeného omezení průjezdu vozidel. Na místě strážníci za celou dobu zastavili celkem 261 nákladních vozidel, u kterých bylo podezření z porušení ze spáchání přestupku.

Přestupek se na místě podařilo prokázat v 57 případech. Vzhledem k tomu, že místo je na hranici působnosti MP, je nutné uvést, že strážníci mohou řešit jen vozidla ze směru od Mukařova. V opačném případě vozidla jedoucí od Prahy na Mukařov nelze téměř zachytit, neboť zastavení a následné řešení přestupku by již muselo probíhat na území jiné obce, což v rámci oprávnění MP nelze. Neznamená to však, že tato vozidla uniknou, na uvedené je domluvena součinnost s policií ČR, která již tato vozidla řešit může. Kromě uvedené činnosti strážníci na místě upozorňují řidiče, kteří projíždějí ze směru od Prahy s uvedením, že v lese bude následovat dopravní omezení z důvodu havarijního stavu mostu. To znamená, že pokud ke strážníkům přijíždí vozidlo, u kterého je podezření z překročení hmotnosti, tak se takovýto řidič po upozornění musí otočit a následně pokračovat zpět ulicí Černokostelecká.

Takových řidičů, kteří by následně vjeli do uvedeného zákazu, strážníci otočili celkem 67. Ve 137 případech, kdy vozidlo zprvu vykazovalo znaky překročení hmotnosti, se následnou kontrolou neprokázalo uvedené; řidič následně mohl pokračovat v jízdě, aniž by se něčeho dopouštěl. Občan tak může mít dojem, že v ul. Černokostelecká stále jezdí nákladní doprava, ale ne vždy uvedená vozidla překračují povolenou hmotnost. Mimo jiné i nákladním vozidlům, která jsou strážníky zastavena ze směru od Mukařova, musí být následně po vyřešení přestupku umožněno pokračovat v jízdě ve směru ulicí Černokostelecká. Tato vozidla nelze zpět poslat do zákazu a občan opět vidí další „náklaďáky“. V neposlední řadě situaci zhoršuje fakt, že dost často v tomto případě dochází ke krádeži dopravních značek a pak nelze věc do nápravy řešit. I přes všechny tyto situace však došlo k výraznému zklidnění nákladní dopravy v dané lokalitě. Na celé věci je nepochopitelné, jak může řidič nákladního vozidla vjíždět do míst, kde je z nějakého důvodu omezena hmotnost. Řidič si neuvědomuje, že v místě může dojít k poškození majetku, nebo dokonce k ohrožení života, pokud by došlo vlivem nepřípustné zátěže k propadnutí mostu a následně k dopravní nehodě atd. Na druhou stranu chápeme, že řidiči nákladních vozidel jsou často uvězněni v dopravním bludišti zákazů, ale i tak nelze porušovat předpisy, které mají své zdůvodnění. Strážníci i nadále budou v uvedené činnosti pokračovat a nyní nově bude navázána spolupráce s celní správou ČR, kdy se v daném úseku budou vážit nákladní vozidla.  

 

Václav Řezáč

vedoucí Městské policie Říčany

 

  

Z knihy událostí

18. března, 16.38

 

Kontrolní činnost okrskáře se vyplatila. Strážník okrskář při pěší hlídce zjišťuje v lokalitě ulice Strašínská v areálu starého koupaliště čerstvě rozdělané ohniště. Nenacházejí se zde však žádné osoby. Strážník kontaktuje správce areálu. Ten sděluje, že o žádné akci v areálu neví a že by zde nikdo neměl být. Strážník na místo přivolává autohlídku městské policie a dostavuje se i správce areálu. Strážníci společně se správcem provádějí kontrolu místa, jelikož zde nedávno došlo k vloupání do chaty. Je zjištěno, že u jedné z chat je otevřené okno, u kterého je rozbitá skleněná výplň. Na místě se nachází také stará matrace červené barvy, která strážníky přivádí na stopu vedoucí k nezvaným hostům. Shodou okolností si v odpoledních hodinách strážníci všimli dvou mužů, kteří tuto matraci nesli ke koupališti Jureček. Na místo strážníci přivolávají Policii ČR, jelikož je zde důvodné podezření ze spáchání trestného činu. Hlídka strážníků místo opouští a pokouší se oba muže nalézt. To se strážníkům daří v ulici Černokostelecká. Oba muži jsou opilí a na dotaz hlídky městské policie sdělují, že jdou ze starého koupaliště. Zde si rozdělali oheň, a jelikož jim došel alkohol, jdou do blízkého obchodu pro další. Oba muže strážníci předávají Policii ČR, která ve věci dále šetří.

 

11. dubna, 6.30

 

Strážníci vykonávali hlídkovou činnost v lokalitě ulice Olivova. Zde si také všímají řidiče vozidla Citroën. Vozidlo a jeho řidič není pro strážníky žádným nováčkem. Díky místní znalosti vědí, že je o řidiči známo, že před jízdou požívá alkoholické nápoje. Navíc stejného řidiče pro jízdu pod vlivem alkoholu řešili minulý měsíc. Strážníci vědí, že řidiči byl odebrán řidičský průkaz a pravděpodobně již vysloven zákaz řízení motorových vozidel, proto jej zastavují a dochází ke kontrole. Strážníky nepřekvapuje, že dotyčný při orientační dechové zkoušce nadýchal 0,44 promile alkoholu a opětovně tedy řídí automobil pod jeho vlivem. Další podezření strážníků se záhy také potvrzuje. Řidiči byl vysloven zákaz řízení motorových vozidel, dopouští se tak trestného činu. Strážníci na místo přivolávají Policii ČR a celou událost jí předávají k dořešení.  

 

 

   Jindřich Joch

                                                                  zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena