Městská policie radí a informuje

27. 1. 2017

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

Z knihy událostí

 

18. prosince, 04.20

Při řešení dopravní nehody v rámci jiné události na Černokostelecké ulici strážníci spatřují procházejícího muže, který nese sklenici, kterou zanedlouho rozbíjí o povrch vozovky. Tímto se dopouští přestupkového jednání. Strážníci toto jednání řeší a zjišťují, že se jedná o cizího státního příslušníka. Muže strážníci poučují a celé jeho jednání je řešeno domluvou s tím, že střepy z vozovky budou okamžitě uklizeny. Odklízení střepů z vozovky však začne narušovat jiný muž. Muž je opakovaně strážníky vyzýván, aby nenarušoval průběh jednání, tem však i nadále pokračuje i přes opakované výzvy, aby upustil od svého protiprávního jednání s výstrahou, že mohou být vůči němu použity donucovací prostředky, na což dotyčný nebral zřetele. Pro své pokračující protiprávní jednání a pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku byl vyzván k prokázání totožnosti. Ani na tuto výzvu dotyčný nereaguje a naopak se snaží strážníkovi vytrhnout z ruky služební tiskopisy. Tímto jednáním vyvolal zákrok ze strany strážníků, kteří se jej za použití donucovacích prostředků pokouší odvést z vozovky na chodník. Do zákroku strážníků se však zapojuje skupinka osob, která je na místě přítomna. Jednoho ze zakročujících strážníků zezadu napadá muž z této skupinky a brání dokončení zákroku. Tímto jednáním je proti této osobě taktéž veden zákrok strážníků, kdy následně je strážník terčem výhružek vůči životu a zdraví. K dokončení zákroku a uklidnění situace dojde až po hrozbě použití obušku, kdy pod touto hrozbou je výzev strážníků uposlechnuto. Po zjištění totožností osob dochází k jejich poučení ze spáchání několika přestupků, kdy celé jejich jednání bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dořešení.

 

20. prosince, 19.30

Městská policie přijímá oznámení o drobné krádeži v jednom z obchodních řetězců v ulici Černokostelecká. Po příjezdu na místo je zjištěno, že došlo k odcizení zboží v hodnotě sedm set devadesát devět korun. Následnou lustrací osoby, která se krádeže dopustila, je v evidenci rejstříku přestupků zjištěno, že osoba se již drobné krádeže v minulosti dopustila a své jednání opakuje. Strážníci celou událost musí oznámit příslušnému správnímu orgánu k dořešení, jelikož již není možné osobě uložit pokutu na místě. Uvedené tak dokonči orgán, který přísněji potrestá opakované protiprávní jednání.

 

24. prosince, 04.12

Na základě telefonického oznámení strážníci prověřují lokalitu Masarykova náměstí a jeho okolí. Zde je postupně zjištěno několik událostí, které má na svědomí čtyřčlenná skupinka osob. V ulici Škroupova jsou zjištěny ve vozovce postavené kovové zábrany z přiléhající plochy, které brání v průjezdu vozidlům. Strážníci tyto zábrany vrací zpět na místo, aby došlo k obnovení plynulosti provozu. V ulici Rooseveltova je zjištěno motorové vozidlo Škoda, které skupinka vysunula z místa zaparkování mimo, a to přímo do vozovky více jak polovinou vozidla.

 

Hlídka strážníků je nucena vzbudit majitele vozidla a požádat jej o zaparkování vozidla na původní místo, jelikož je bezprostředně ohrožena bezpečnost a plynulost provozu vozidel. Na vozidle nebylo zjištěno žádné poškození. Na Masarykově náměstí je v prostoru betléma zjištěno zpřeházení soch dosti neuctivým způsobem. Strážníci zjišťují, že na sochách a betlému naštěstí nedošlo k žádnému poškození a vracejí sochy zpět na původní pozice. V ulici Wolkerova na odstavné ploše autobusů je hlídkou strážníků zjištěn posprejovaný autobus. Na místo je tak přivolána hlídka Policie ČR, která ve věci dále šetří, jelikož zde vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu.

 

30. prosince, 23.45

Při hlídkové a kontrolní činnosti si autohlídka strážníků všímá vozidla Škoda, jehož řidič při spatření strážníků přidává na rychlosti a jeho jízda je značně nejistá. V ulici Říčanská řidič z ničeho nic přímo před strážníky své vozidlo zastavuje. Dochází tak ke kontrole řidiče, včetně dokladů, které jsou potřeba k řízení motorového vozidla. U řidiče je provedena i orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, která záhy odhaluje řidičovo chování. Zkouška je pozitivní s výsledkem v hodnotě 0,60 promile. Řidič vozidla následně přiznává, že před jízdou požil alkoholický nápoj. Na místo je strážníky přivolána hlídka Policie ČR, která si převzala celou událost k dořešení.

 

 

 

Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena