Městská policie radí a informuje

31. 3. 2017

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

Z knihy událostí

 

14. února, 17.55

Obsluha provozovny v podchodu železniční zastávky Říčany oznamuje dva podnapilé muže, kteří v prostoru obchodu dělají nepořádek a obtěžují ostatní zákazníky. Když strážníci dorážejí na místo, zjišťují, že osoby jsou již mimo provozovnu, povalují se po zemi, obtěžují ostatní spoluobčany vulgarizmy a pohazují po okolí zakoupené občerstvení. Obě osoby mužů se chovají nepředvídatelně, na výzvy strážníků nereagují a jejich agresivita stoupá. Na místo je tak přivolána i hlídka Policie ČR, aby mohl být služební zákrok zdárně dokončen. Oba muži neustále narušují osobní prostor jak strážníků, tak následně přivolaných policistů a pokoušejí se je napadnout. Celá událost se přesouvá na nástupiště zastávky, kde se oba muži snaží nastoupit do vlakové soupravy. Výzvy se míjejí účinkem a navíc jeden z mužů na nástupišti rozbíjí skleněnou lahev od alkoholu a druhý fyzicky napadá jednoho ze zasahujících strážníků a způsobuje mu zranění. Za použití donucovacích prostředků je napadající muž omezen v pohybu a jsou mu přiložena služební pouta. Při zákroku strážníků a policistů si muž sám způsobuje zranění a to v oblasti obličeje. Na místo je tak přivolána zdravotnická záchranná služba, která provedla ošetření osoby muže a strážníka a celá věc je následně pro podezření ze spáchání trestného činu dořešena Policií ČR.     

18. února, 17.40

K řešení krádeže zboží v celkové hodnotě přesahující částku tři tisíce korun jsou strážníci přivoláni do jednoho z obchodních řetězců v ulici Černokostelecká. Ostrahou obchodního řetězce je označena pachatelka krádeže zboží, kdy veškeré její počínání je zaznamenáno kamerovým systémem obchodního řetězce. Po ztotožnění pachatelky krádeže a následné lustraci v informačním systému evidence přestupků bylo zjištěno, že žena se krádeže dopouští opakovaně, jelikož byla pravomocně uznána vinnou z úmyslného přestupku proti majetku krádeží začátkem roku 2017, kdy jí byla uložena pokuta ve výši pěti tisíc korun. Tímto zjištěním bylo vyloučeno další uložení pokuty od strážníků, kdy celé protiprávní jednání bylo oznámeno k projednání příslušnému správnímu orgánu, který může ženě uložit pokutu až do výše třiceti tisíc korun a zákaz pobytu.

23. února, 11.23

V součinnosti s Odborem životního prostředí městského úřadu Říčany prověřují strážníci nelegální příbytek v lese u sídliště Olivova. Osoba nacházející se v příbytku je strážníkům dobře známa již z minulosti. V místě příbytku je značný nepořádek, proto je domluven termín vyklizení místa včetně jeho úklidu. O několik dní později v domluveném termínu se strážníci na místo vracejí a zjišťují, že k úklidu místa došlo a místo osoba v jejich doprovodu opouští. Do celé události je zapojen i Sociální odbor městského úřadu v Říčanech, který osobě nabídl aktivní pomoc při řešení složité životní situace

 

24. února, 23.40

Při kontrolní a hlídkové činnosti si hlídka strážníků všímá v ulici Černokostelecká skupinky mladých osob v prostoru autobusové zastávky. Jelikož strážníci nabývají dojmu, že se jedná o osoby mladistvé pod vlivem alkoholu, dochází k jejich kontrole. Kontrolou a provedenou orientační dechovou zkouškou jsou zjištěny dvě mladistvé osoby pod vlivem alkoholu. Následovalo tak předání mladistvých osob zákonným zástupcům a vyrozumění místně příslušného orgánu sociálně právní ochrany dětí k provedení dalších opatření.

2. března, 18.45

Na základě telefonického oznámení prověřují strážníci ležícího muže v ulici Olivova. Strážníci po příjezdu na místo zjišťují, že oznámení se zakládá na pravdě. Muž je na první pohled silně pod vlivem alkoholu a je drobně zraněn na ruce. Po ošetření zranění je u muže provedena orientační dechová zkouška s pozitivním výsledkem, a to v hodnotě 2,48 promile alkoholu. Muž je ve stavu, kdy ohrožuje své okolí, ale i sám sebe. Strážníci se pokouší vyrozumět mužovy rodinné příslušníky, kteří by se o něj postarali. Při tomto se strážníci dozvídají celý příběh muže, který je údajně alkoholik a nikdo se jej nechce ujmout. Muže tak prohlíží lékař, který konstatuje, že je schopen převozu na protialkoholní záchytnou stanici. Po zajištění místa v protialkoholní záchytné stanici je muž pod vlivem alkoholu převezen k dalším opatřením a vystřízlivění do Kolína.

4. března, 08.00

Na základě telefonického oznámení prověřují strážníci poškození výlohy obchodu na Masarykově náměstí. Strážníci místo události zajišťují, jelikož zde vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu. Následně je celá událost předána Policii ČR k dalšímu šetření. Strážníky je provedeno vyhodnocení záznamu městského kamerového systému, kdy dochází ke zjištění pohybu neznámého pachatele, kdy jeho čin městské kamery zaznamenaly. Navíc je zjištěna celá trasa průchodu neznámého pachatele městem, kdy je dále zjištěno, že stejný pachatel poškodil vnitřní prostory rondelu, jeho zdi, prostor schodiště ale i přiléhající obchod. Strážníky je zadokumentováno i toto protiprávní jednání a pro podezření ze spáchání dalšího trestného činu je i toto předáno Policii ČR k dalšímu šetření.  

5. března, 04.10

Při kontrolní a hlídkové činnosti si strážníci všímají v ulici K Nádraží, motorového vozidla tovární značky Smart, jehož řidič jede poměrně vysokou rychlostí po ulici Bezručova, kde následně nerespektuje dopravní značku zákaz vjezdu a projíždí opačně jednosměrnou ulicí. Po krátkém pronásledování řidič zastavuje a ze strany strážníků dochází k jeho kontrole. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení vozidla a následně při jeho ztotožňování, je zjištěno, že se jedná o řidiče, který není plnoletý a řídí motorové vozidlo, které lze dle zákona řídit od dovršení věku 18 let a navíc ani nikdy žádné řidičské oprávnění nevlastnil. Při komunikaci s řidičem neřidičem strážníci nabývají dojmu, že je osoba pod vlivem alkoholu. Na dotaz strážníků, zda před jízdou požil alkoholický nápoj, dostávají strážníci kladnou odpověď. Provedenou orientační dechovou zkouškou je zjištěna hodnota 2,11 promile alkoholu. Tímto zjištěním vzniká důvodné podezření ze spáchání trestného činu, proto je řidič neřidič omezen na osobní svobodě a na místo je přivolána Policie ČR k provedení dalších opatření.

 

11. března, 00.40

V součinnosti s Policií ČR je prováděna strážníky kontrolní činnost provozoven se zaměřením na prodej alkoholu mladistvým osobám. V rámci prováděné kontroly jsou zjištěny čtyři mladistvé osoby pod vlivem alkoholu. Provedenou orientační dechovou zkouškou je zjištěn u osob alkohol v rozmezí od 0,76 promile do 1,48 promile alkoholu v dechu. Následně je rozhodnuto o převozu mladistvých osob na služebnu městské policie a jejich předání zákonným zástupcům. O celé události je vyrozuměn i místně příslušný orgán sociálně právní ochrany dětí k provedení dalších opatření.

 

 

                                                                                            Jindřich Joch,

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena