Městská policie radí a informuje

28. 4. 2017

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

Stále se vyskytuje mnoho rybářů, kteří nejsou ochotni respektovat pravidla. Právě na ně se zaměřuje rybářská stráž, ale i strážníci městské policie. Úzká spolupráce obou kontrolních orgánů započala s otevřením nového rybářského revíru na Mlýnském rybníce. Kontroly revírů v katastru města Říčany probíhají jak ze strany rybářské stráže, tak i strážníků, a to zejména ve dne, ale probíhají i noční kontroly. Oba kontrolní orgány úzce spolupracují a doplňují se. Hlavním důvodem je větší bezpečí při nočních kontrolách, kdy se často na březích revírů vyskytují pytláci, nebo jedinci vykonávající rybářské právo pod vlivem alkoholu, kteří jsou schopni agresivních projevů. Strážníci využívají komplexní znalosti výkonu rybářského práva, které má rybářská stráž včetně pravidel nastavených pro rybolov v Říčanech.

 

 

Z knihy událostí

 

17. března, 20.15

Při kontrolní hlídkové činnosti si autohlídka strážníků všímá u provozovny rychlého občerstvení v ulici Černokostelecká vybíhajícího muže z této provozovny, kdy za ním běží další muž a jiné osoby, kdy první utíkající muž je pronásledovateli stržen k zemi a je omezován v dalším pohybu. Strážníci vstupují do události, jelikož osoba muže, který je omezován v pohybu ostatními, je stále agresivní. Jsou proti němu použity donucovací prostředky a následně přiložena služební pouta. Strážníky je zjištěno, že muž je městské policii dobře znám jako osoba závadová a narušující veřejný pořádek. Z výpovědi přítomných osob je zjištěno, že muž nejprve napadl verbálně a následně i fyzicky obsluhu provozovny rychlého občerstvení a poté se dal z provozovny na útěk, kde byl pronásledován svědky. Na místo doráží i hlídka Policie ČR a následně i zdravotnická záchranná služba k ošetření zraněných. Po prvotním ošetření na místě je agresivní muž převezen za asistence strážníků do Nemocnice Říčany k dalšímu ošetření a vyšetření, kde je i provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, a to s pozitivním výsledkem 2,19 promile. Vzhledem k tomu, že muž je pod vlivem alkoholu, projevuje agresi jak při převozu, tak i při ošetření a jeví se jako bezprostředně nebezpečný pro sebe i své okolí a dále nekontroluje své chování, bylo rozhodnuto lékařem o převozu muže do záchytné protialkoholní stanice v Kolíně, kde setrvá po dobu nezbytně nutnou k odeznění akutní intoxikace alkoholem. Celé mužovo jednání je následně strážníky oznámeno k projednání příslušnému správnímu orgánu, jelikož muž je podezřelý ze spáchání přestupku.

17. března, 22.30

Při kontrole jedné z provozoven na Černokostelecké ulici jsou strážníci požádáni obsluhou o pomoc s neukázněným hostem, který vulgárně uráží ostatní hosty a chová se hrubým způsobem. Strážníci vyzývají muže, aby zanechal svého jednání a prokázal svou totožnost. Muž na výzvu strážníků nereaguje a své hrubé jednání obrací proti nim. Je tedy opětovně vyzván, aby zanechal protiprávního jednání a aby prokázal svou totožnost, kdy výzvy nakonec uposlechl. Po zjištění totožnosti strážníci společně s mužem opouštějí provozovnu k dalšímu řešení celé věci, ale při tomto se muž pokouší o útěk. Strážníci mu v tomto zabraňují za použití donucovacích prostředků a jeho další pohyb je omezen i služebními pouty. Celé mužovo jednání bude dořešeno příslušným správním orgánem, jelikož je podezřelý ze spáchání několika přestupků.

 

18. března, 01.45

Dva muži jedoucí na jízdních kolech místní částí Pacov a jejich nejistá jízda ulicemi končí zastavením ze strany autohlídky strážníků a následnou kontrolou, jelikož vzniklo důvodné podezření, že řídí jízdní kolo pod vlivem alkoholu. Oba muži jsou vyzváni k prokázání totožnosti, kdy výzvě nemůžou vyhovět, jelikož ani jeden z nich u sebe nemá žádný doklad, kterým by svou totožnost prokázali. V rámci součinnosti je na místo přivolána hlídka Policie ČR, která provádí lustraci osob, a strážníci následně provádějí u obou řidičů nemotorových vozidel orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, kdy výsledky zkoušky jsou pozitivní, a to ve výši 1,34 a 1,31 promile alkoholu. Oba muži jsou poučeni o svém protiprávním jednání a předání celé události k dořešení příslušnému správnímu orgánu, do jehož působnosti projednání patří.

18. března, 22.00

Strážníci si všímají při běžné kontrolní hlídkové činnosti na vlakové zastávce ČD muže, který je jim znám z řešení jiné události, kdy se tento muž choval velmi agresivně. Tentokrát je zjevně silně pod vlivem alkoholu a jede na jízdním kole. Muž je dost netypicky pro tuto aktivitu oblečen, a to do černé vesty a navíc má jen na jedné noze obuv. Z taktiky zákroku je pohyb muže hlídkou monitorován a na místo jsou směrovány další hlídky strážníků a Policie ČR. Muž se následně snaží na jízdním kole ujet. Toto se mu nedaří a je zastaven hlídkou strážníků v křižovatce ulice Zborovská a Táborská. Muž byl poučen o podezření ze spáchání přestupu, jelikož jako řidič nemotorového vozidla je viditelně pod vlivem alkoholu. Dále se jej strážníci dotázali, kam na jízdním kole jede a proč je oděn do taktické vesty a zda má u sebe předměty, které by se daly považovat za zbraň. Muž na toto odpověděl, že jde provádět prevenci bezpečnosti, proto je takto oděn, a dále že má namířeno do zábavních podniků na Černokostelecké ulici. Již při prvotní konverzaci je muž agresivní. Při rozhovoru najednou muž odhazuje jízdní kolo před sebe a začíná strážníky vulgárně urážet. Strážníci jej vyzývají, aby zanechal svého jednání a celou událost s nimi řešil v klidu. Na toto muž vytahuje proti strážníkům teleskopický obušek. Na zákonné výzvy strážníků k jeho odhození nereaguje, a to ani pod hrozbou použití donucovacích prostředků. Muž s hysterickým řevem vytahuje proti strážníkům útočný nůž. Následně díky komunikaci strážníků muž nejprve pokládá na zem nůž, následně i taktickou vestu a za stálého řvaní výhružek ke strážníkům s tím, že je napadne, mrští po jednom ze strážníků i teleskopický obušek. Situace je značně vyhrocena i tím, že muž sahá do kapsy kalhot a vytahuje neznámý předmět, který též odhazuje na zem. Při tomto však dochází k malému výbuchu a oslnění jednoho ze strážníků. Strážníci i přes veškerou snahu o komunikaci a vyjednávání s mužem proti němu po tomto používají donucovací prostředky. Muž se zákroku strážníků aktivně brání, proto je omezen v pohybu přiložením služebních pout. Na místo události se následně dostavují další hlídky a muž je převezen na Policii ČR k provedení dalších úkonů a opatření. Orientační dechovou zkouškou je zjištěna u muže přítomnost alkoholu ve výši 2,24 promile. Dále je zjištěno, že při služebním zákroku došlo ke zranění jednoho ze strážníků, který musí být ošetřen a není schopen další služby. Je zjištěno i poškození výstroje druhého strážníka. Agresivní muž je též převezen k lékařské prohlídce, kdy je zjištěno, že neutrpěl během zákroku strážníků žádná zranění a lékař z důvodu jeho stále agresivního jednání pod vlivem alkoholu rozhoduje o umístění na protialkoholní záchytnou stanici k odeznění intoxikace. Hlídka strážníků poté muže převáží do protialkoholní záchytné stanice při Nemocnici Mladá Boleslav. Ve věci je dále šetřeno, jelikož muž je podezřelý ze spáchání několika přestupků.

 

25. března, 03.45

Strážníci a policisté vykonávají společnou kontrolní hlídkovou činnost v ulici Černokostelecká v části zábavních podniků. Přítomnost strážníků a policistů nevadí čtyřčlenné skupince osob, která mezi sebou vyvolává konflikt, který vyvrcholí rvačkou. Na zákonné výzvy účastníci rvačky nereagují, proto jsou použity donucovací prostředky, aby došlo k zabránění dalšího jednání osob a ukončení rvačky. Po prokázání totožnosti všech zúčastněných je u jedné osoby zjištěno zranění způsobené předchozí rvačkou, a to na hlavě a dále zranění na ruce. Na místo je přivolána k ošetření zdravotnická záchranná služba a u osob je provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu. Celou událost si na místě přebírá přítomná hlídka Policie ČR k provedení dalších opatření.   

31. března, 08.25

Strážníci přijímají oznámení o dopravní nehodě několika vozidel v ulici Široká. Při příjezdu k místu dopravní nehody se zde již nachází zdravotnická záchranná služba, která provádí prvotní vyšetření a ošetření účastníků dopravní nehody. Strážníci dokumentují místo dopravní nehody a na místo přijíždí Policie ČR k řádnému šetření nehody. Strážníci v místě usměrňují provoz ostatních vozidel, a to až do úplného obnovení plynulosti provozu. 

7. dubna, 20.53

Je přijata žádost od Policie ČR o součinnost při pátrání po skupince sprejerů, která se pohybuje v lokalitě ulic Černokostelecká, Bezručova a Táborská. Následně je strážníky přijato i oznámení od strážníka v osobním volnu, který si skupinky též všiml a monitoruje ji. Společnou spoluprací jsou do lokality vyslány jak hlídky strážníků, tak hlídky Policie ČR a je zapojen i městský kamerový dohlížecí systém. Skupinka osob je zjištěna v křižovatce ulic Černokostelecká a Riegrova hlídkou Policie ČR. Hlídka policistů provádí kontrolu osob, kdy na místo je operátorem městského kamerového dohlížecího systému navedena i hlídka strážníků. Při příjezdu hlídky strážníků se z místa kontroly snaží utéct muž. Ten je strážníky zastaven za použití donucovacích prostředků a jsou mu přiložena služební pouta. Následně při provádění úkonů ke zjištění mužovy totožnosti se tento znovu pokouší o útěk a strážníci jsou nuceni znovu proti němu použít donucovací prostředky a omezit jej v pohybu. Na místo události se dostavuje i strážník v osobním volnu a oznamovatel, který vše ohlásil na linku 158 a též počínání skupinky osob sledoval. Po dokončení všech úkonů a opatření na místě jsou osoby převezeny na Policii ČR. Ve věci dále šetří Policie ČR.

 

                                                                                            Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena