Městská policie radí a informuje

27. 11. 2013  Z knihy událostí

 

12. října, 00.45 a 5.38

 

Strážníci během šesti hodin služby zjistili dva řidiče motorových vozidel pod vlivem alkoholu. Prvnímu se vymstilo zastavení s vozidlem na chodníku v ulici Černokostelecká. Řidič strážníkům nadýchal při orientační dechové zkoušce 1,57 promile alkoholu. Byl tak důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu. Strážníci jej omezují na osobní svobodě a předávají k provedení dalších opatření Policii ČR. V druhém případě zafungovala spolupráce operátora kamerového dohlížecího systému a hlídky městské policie v terénu. Operátor si totiž všiml muže, který zjevně posilněn alkoholem odjíždí s vozidlem z ulice Černokostelecká směrem na Kutnou Horu. Strážníci řidiče zastavují. Orientační dechová zkouška potvrzuje podezření. Přítomnost alkoholu v dechu je u řidiče s pozitivním výsledkem, a to v hodnotě 0,79 promile. Ze svého přestupkového jednání se bude zpovídat příslušnému správnímu orgánu.

 

12. října, 15.07

Obsluha čerpací stanice v ulici Černokostelecká oznamuje strážníkům divně se chovající mladou ženu, která si bezdůvodně lehá na zem, křičí a skáče před odjíždějící vozidla od čerpací stanice. Po příjezdu hlídky městské policie na místo se žena ukrývá v nedalekém křovinatém porostu. Při pokusu o navázání kontaktu tato žena neodpovídá a pouze vydává nesrozumitelné zvuky. Totožnost ženy se strážníkům daří zjistit až po několikaminutovém vyjednávání. Na místo strážníci přivolávají zdravotnickou záchrannou službu, jelikož všechny zjištěné poznatky nasvědčují tomu, že žena je drogově závislá a má zdravotní problémy. Při pokusu o ošetření začíná být žena agresivní na všechny přítomné. Strážníci byli nuceni použít donucovací prostředky, a to hmaty, chvaty, a nakonec ženě přiložit i služební pouta tak, aby byla zajištěna ochrana všech přítomných zasahujících. Přítomný lékař na místě rozhoduje o převozu ženy do specializovaného zdravotnického zařízení v Praze. Do celé události se tak zapojuje i hlídka Městské policie hlavního města Prahy, která poskytla nejen součinnost při převozu ženy, ale zejména ochranu výjezdu zdravotnické záchranné služby.

 

7. listopadu, 9.50

 

Strážníci přijímají telefonické oznámení od ženy, která strážníkům sděluje, že byla okradena neznámým mužem. Ona a tento muž se nachází na Masarykově náměstí. Více žena nesdělila a ukončila hovor. Na zpětné volání již telefon nikdo strážníkům nezvedá. Hlídka strážníků se okamžitě dostavuje na místo a je upozorněna pískotem přítomných přihlížejících na prostor před základní školou. Zde se nacházela skupinka mužů, která pasivně zabraňovala jednomu z nich v pohybu. Nacházela se zde i oznamovatelka. Strážníci zjišťují, že oznamovatelka je zaměstnancem obchodu u železniční zastávky. Muž, kterého žena označila, se dopustil drobné krádeže zboží v tomto obchodě. Žena jej pronásledovala až na Masarykovo náměstí, kde se jí ho za pomoci ostatních podařilo zadržet. Muž veškerá obvinění odmítá a na výzvu strážníků k prokázání totožnosti reaguje podrážděně a sděluje, že žádný průkaz totožnosti u sebe nemá, že jej „pro jistotu“ u sebe nenosí. Oznamovatelka hlídce strážníků sděluje, že veškeré počínání muže je zaznamenáno kamerovým systémem, který je v obchodě umístěn. Jelikož muž ani po nezbytné součinnosti strážníků nebyl schopen prokázat svou totožnost, byl převeden na Policii ČR ke zjištění totožnosti. Po zjištění totožnosti muže je strážníky vyhodnocen pořízený záznam kamerového systému v obchodě. Ze záznamu je vše jasné a prokazatelně vyplývá, že muž se drobné krádeže zboží dopustil. Muž podezřelý z přestupkového jednání pod tíhou důkazů nezapírá a souhlasí s vyřešením svého jednání uložením blokové pokuty.

 

Městská policie Říčany přeje čtenářům Říčanského kurýru šťastné a veselé Vánoce a klidné prožití svátků.

 

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena