Městská policie Říčany

2. 6. 2017

Městská policie radí a informuje

Upozornění pro řidiče a provozovatele motorových vozidel při čištění komunikací ve městě.

Čištění komunikací není jen snahou města o zvýšení čistoty, ale je dáno i právními normami.

Z hlediska zákona č. 361/2000 Sb., O provozu na pozemních komunikacích je důležité si uvědomit,

že přenosné svislé dopravní značky jsou nadřazeny všem dopravním značkám a také, že se jedná o přechodnou úpravu provozu na pozemních komunikacích, která je nadřazena místní i obecné úpravě provozu na pozemních komunikacích. 

Nerespektováním dopravní značky se dopouštíte přestupku podle § 125c odst. 1 písm. k) zákona č. 361/2000 Sb., O provozu na pozemních komunikacích a hrozí vám bloková pokuta až do výše 2.000 Kč (ve správním řízení pak 1.500–2.500 Kč).

Navíc dojde-li k nucenému odtahu vozidla dle Nařízení města Říčany č. 2/2012 (3/2012), jsou ceny za tento úkon následující.

Odtah úplný: 1.200 Kč

Odtah neúplný: 780 Kč

Odtah započatý: 360 Kč

Sezonní blokové čištění vybraných lokalit probíhá průběžně v určeném období, vždy ve čtvrtek v dopoledních hodinách. Výjimkou je lokalita Komenského náměstí, kdy z důvodu většího počtu vozidel probíhá blokové čištění v pátek, rovněž dopoledne, obvykle mezi 8 – 13 hodinou. Orientační přehled – kdy a kde přesně bude probíhat blokové čištění, zjistíte na webových stránkách města, dotazem na městskou policii, nebo přímo na oddělení technické správy městského úřadu. Termín blokového čištění může být operativně změněn z důvodu nepříznivých klimatických podmínek nebo z technických důvodů. Obecně ale vždy platí pravidlo, že o blokovém čištění budou občané informováni v zákonné lhůtě nejméně sedm dní před blokovým čištěním, prostřednictvím přenosné svislé dopravní značky B28 – zákaz zastavení – s informační cedulkou, kdy a kde bude probíhat blokové čištění.

Proto vážené řidiče prosíme, aby v obvyklých měsících každoročního čištění města věnovali zvýšenou pozornost přechodnému dopravnímu značení. Zjistěte si, kdy je naplánováno čištění ulice, ve které obvykle parkujete, a také které další ulice se budou ve stejný den čistit. Uvedené mj. platí zejména v době, kdy odjíždíte na dovolenou nebo delší pracovní cestu a vozidlo zde necháváte, pak je nutné si zajistit přeparkování vozidla. V těchto ulicích pak neparkujte, vyhnete se tak nepříjemnostem. Každý řidič by si měl uvědomit, že blokové čištění komunikací je konáno ve prospěch většiny obyvatel města, proto je snad jednou či dvakrát za rok možné zaparkovat svá vozidla o pár ulic dál, než obvykle parkujete. Slušnost a tolerance ze strany řidičů by měla ve dnech úklidu města zvítězit nad každodenní pohodlností.

 

                                                                                            

 

Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena