Městská policie Říčany

1. 9. 2017

Městská policie radí a informuje

 

Z knihy událostí

12. července, 02.50

Operátor městského kamerového dohlížecího systému si všímá osoby muže, který úspěšně odcizil jízdní kolo, které bylo zabezpečeno proti krádeži a postaveno u stojanu ve vnitřních prostorech rondelu na vlakové zastávce. Vypáčit zámek a samotné odcizení kola trvá neznámému pachateli krátkou chvíli. Na místo je okamžitě vyslána hlídka strážníků, která po osobě pachatele a jízdním kole pátrá. I když odcizení kola trvá několik desítek vteřin a pachatel během krátké doby je schopen ujet jakýmkoliv směrem větší vzdálenost, strážníci jsou úspěšní a pachatele i s odcizeným jízdním kolem zadržují na Komenského náměstí. Po prokázání totožnosti a následným šetřením vychází najevo, že se jedná o osobu s bohatou trestní minulostí, která byla předchozího dne propuštěna z výkonu trestu odnětí svobody. Bohužel toto není první případ odcizení jízdního kola z prostor rondelu. I když majitelé své jízdní kolo mechanicky zabezpečí a stojany jsou pod dohledem kamer strážníků, není možné odcizení jízdního kola zcela zabránit a odradit tímto všechny osoby, které toto mají v úmyslu.

5. července, 02.50

Spáchaný dopravního přestupek, jízda po chodníku, kterého se dopouští řidič vozidla v ulici K Nádraží, přiměje strážníky k jeho kontrole. Řidič jede ulicí Černokostelecká. Styl jízdy řidiče je značně nejistý, chvílemi řidič své vozidlo zrychluje jako by chtěl před strážníky ujet. Strážníci nabývají dojmu, že řidič vozidlo řídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Řidič je následně zastaven a vyzván k prokázání totožnosti a předložení dokladů potřebných k řízení vozidla a je u něj provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu. Orientační dechová zkouška je u řidiče pozitivní a to s výsledkem 1,61 promile. Na místo je strážníky přivolána Policie ČR, jelikož řidič je podezřelý ze spáchání trestného činu.

26. července, 17.10

Na základě telefonického oznámení strážníci provádějí kontrolu ulice 17. listopadu. Zde kontrolují skupinku čtyř osob před prodejnou potravin. Osoby jsou zjevně viditelně pod vlivem alkoholu, způsobují znečištění veřejného prostranství a jejich chování vůči ostatním procházejícím spoluobčanům je dosti nevhodné a vulgární. Osoby jsou strážníkům známy z osobní a místní znalosti jako osoby bez domova, nemajetné a požívající alkoholické nápoje. Osoby jsou strážníky poučeny a z místa vykázány. Poučení a vykázání nestačí, jelikož se strážníci o hodinu později do místa vracejí, když na kamerovém dohlížecím systému je zjištěno, že v místě se opět nacházejí dva muži z předchozí skupinky, kteří vzbuzují veřejné pohoršení. Jejich nevhodné chování následně telefonicky strážníkům oznamuje i několik procházejících spoluobčanů. Po příjezdu strážníků na místo jsou muži vyzváni, aby spolupracovali. V místě dochází k úklidu veřejného prostranství, které svým chováním způsobili, a jelikož se jakékoliv represivní řešení situace strážníky např. uložením pokuty jeví u těchto osob jako zcela neúčelné, jsou opětovně muži vykázáni z místa. Jeden z mužů odchází ulicí Havlíčkova, ale druhý muž v ulici 17. listopadu setrvává a v přilehlých obchodech potravin se dožaduje dalšího prodeje alkoholických nápojů. Strážníci důrazně všechny prodejce poučili, že prodej alkoholu těmto osobám pod vlivem alkoholických nápojů je přestupkem, který bude ze strany strážníků řešen. Jelikož muž při nákupu alkoholického nápoje neuspěl, vybíjí si svou zlost na strážníky, jedná vulgárně a agresivně. Na zákonné výzvy strážníků nereaguje a následně v návalu agrese poškozuje reklamní poutač. Strážníkům nezbývá, než proti muži použít donucovací prostředky a následně jej převézt k odeznění intoxikace alkoholem na protialkoholní záchytnou stanici v Kolíně, jelikož pod vlivem alkoholu nekontroluje své chování, vzbuzuje veřejné pohoršení, poškozuje cizí majetek a ohrožuje sebe i ostatní osoby. Mužovo jednání a spáchané přestupky byly oznámeny strážníky příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Stejná osoba muže si ve stejné ulici ve stejně podnapilém stavu a ve stejné prodejně potravin opět, ale již začátkem měsíce srpna, zakupuje alkoholický nápoj. Prodejce evidentně předchozí poučení strážníků o možném spáchání přestupku nebral vážně a je pro něj důležitější získání tržby v řádech desítek korun pro svého zaměstnavatele za lahev alkoholu, kterou zjevně opilému muži prodal. Strážníci prodejci za jeho přestupkové jednání ukládají na místě pokutu výši pěti tisíc korun, uložit lze až deset tisíc korun. Je nutné si uvědomit, že jednání takového prodejce s vidinou zisku snadné tržby následně stojí všechny občany nemalé peníze, a to například za případný odvoz podnapilé osoby na protialkoholní záchytnou stanici, narušování veřejného pořádku a s tím právě mnohdy související poškozování majetku dalších osob.

5. srpna, 22.18

Při kontrolní a hlídkové činnosti pozoruje hlídka strážníků neosvětleného cyklistu, který jede ulicí Cesta Svobody a blíží se k zaparkovanému služebnímu vozidlu strážníků. Cyklista do služebního vozidla následně naráží a zastavuje. Strážníci cyklistu vyzývají k prokázání totožnosti, ten však sděluje, že žádný doklad prokazující totožnost u sebe nemá. V rámci šetření události a prováděných úkonů je z cyklisty cítit alkohol. Na místo je přivolána hlídka Policie ČR ke zjištění totožnosti cyklisty a dále byla u cyklisty provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu. Zkouška byla pozitivní s výsledkem 2,41 promile. Cyklista byl následně strážníky poučen, že je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku o provozu na pozemních komunikacích, jelikož jako řidič nemotorového vozidla řídí pod vlivem alkoholu. Celá událost tak byla oznámena k dořešení příslušnému správnímu orgánu městského úřadu v Říčanech.

9. srpna, 02.15

U kruhového objezdu v ulici Pod Lihovarem si autohlídka strážníků všímá řidiče motorového vozidla, jehož jízda je značně nejistá a vozidlo se pohybuje při jízdě po komunikaci ze strany na stranu. Strážníci pojali podezření, že řidič je pod vlivem alkoholického nápoje či jiné návykové látky a rozhodují se řidiče zastavit. Řidič je zastaven v ulici Černokostelecká. Na výzvu strážníků není schopen prokázat svou totožnost a orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu odmítá. Strážníci jsou tak nuceni na místo události přivolat Policii ČR. Řidič nakonec strážníkům požití alkoholického nápoje přiznává a následně se již za přítomnosti hlídky Policie ČR podrobuje orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Zkouška je s pozitivním výsledkem v hodnotě 1,37 promile alkoholu. Celá událost tak byla strážníky předána pro podezření ze spáchání trestného činu přítomné hlídce Policie ČR k dořešení. 

16. srpna, 03.45

Strážníky při kontrolní a hlídkové činnosti zaujalo zaparkované vozidlo v ulici Jiráskova, jehož řidič se dopouštěl přestupku, jelikož vozidlo stálo v jednosměrné ulici v protisměru. Před přiléhající provozovnou baru stála skupinka osob, z níž se strážníkům sám přihlásil řidič vozidla, který sdělil, že ve spěchu takto zaparkoval a v baru následně již požil alkoholické nápoje. Řidič byl zjevně pod vlivem alkoholu a strážníci jej upozornili, aby v žádném případě do vozidla nenastupoval a neřídil jej, a to ani za účelem jeho přeparkovaní. Přestupkové jednání řidiče bylo strážníky zadokumentováno pro další řešení a strážníci pokračovali v další své činnosti. Zhruba o hodinu později strážníci opět registrují řidiče vozidla stojícího před provozovnou baru a opakovaně jej upozorňují, aby do vozidla nenastupoval a neřídil jej, jelikož je viditelně stále pod vlivem alkoholu. Za necelých pět minut kdy strážníci místo opustili, muž nasedá do vozidla a projíždí jednosměrnou ulicí v protisměru přímo ke služebnímu vozidlu strážníků. Řidič je zastaven a vyzván k prokázání totožnosti a předložení dokladů potřebných k řízení vozidla. Následně je u řidiče provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu s pozitivním výsledkem 2,51 promile. Řidič je strážníky předán pro podezření ze spáchání trestného činu přivolané hlídce Policie ČR k provedení dalších opatření a úkonů.

 

         Jindřich Joch,

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena