Městská policie Říčany

29. 9. 2017

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

 

25. srpna, 16.55

Policie ČR žádá o součinnost při prověření oznámení ve věci napadení ženy mužem v ulici Cesta Svobody. V místě události strážníci zjišťují, že osoby se přemístily k východu z nádražního rondelu do ulice Ruská. Zde se verbálně napadají dva muži a nedaleko od nich se nachází žena, která byla napadena. Na místo přijíždí i hlídka Policie ČR. Šetřením je zjištěn muž, který byl agresorem. Tento muž je vyzván k prokázání totožnosti, což odmítá a své agresivní chování směřuje k přítomným policistům a strážníkům. Na veškeré výzvy policistů i strážníků k uklidnění nereaguje a následně se snaží místo opustit. Při tomto máchá rukama směrem k policistům a zkracuje bezpečnou vzdálenost. Zasahující policisté jsou nuceni použít společně se strážníky donucovací prostředky a agresivnímu muži nasadit pouta. Provedenou orientační dechovou zkouškou je zjištěna přítomnost alkoholu u muže, a to ve výši 2,07 promile. Celou událost si na místě převzala k dořešení Policie ČR.

24. srpna, 19.40

Na základě telefonického oznámení prověřují strážníci v ulici Černokostelecká dva muže, kteří se nacházejí v autobusové lince číslo 381. Muži jsou pod vlivem alkoholu, chovají se hrubě vůči ostatním cestujícím a zejména řidiči. Na výzvu k prokázání totožnosti reaguje pouze jeden z mužů a druhý se dožaduje vysvětlení celé situace. Strážníci muži sdělují a poučují jej, proč jsou na místě, k jakému protiprávnímu jednání z jeho strany dochází a jaké bude řešení ze strany strážníků. Důkladné poučení ze strany strážníků nestačí a muž prokázat svou totožnost nechce. Na místo se dostavuje i hlídka Policie ČR, které až po čtvrté zákonné výzvě a výstrahou předvedení na Policii ČR muž nakonec svou totožnost prokazuje. Strážníci tak dořešují přestupky, kterých se muž dopustil, a celou událost následně oznamují příslušnému správnímu orgánu obce, do jehož působnosti projednání patří.  

30. srpna, 11.42

Pálení odpadu na zahradě jednoho z domů v ulici Sedláčkova mělo nečekané rozuzlení. Zápach a dým obtěžuje spoluobčany, kteří toto jednání oznamují strážníkům. Hlídka městské policie v místě události zjišťuje, že se zde nachází několik osob. Strážníci v místě kontaktují majitelku nemovitosti, která strážníky pouští na pozemek, kde je zjištěn již uhašený spálený papírový odpad a nacházejí se zde tři muži ukrajinské národnosti. Dalším šetřením a na základě předložených dokladů, které muži ke kontrole strážníkům předložili, je zjištěno, že nezákonně vykonávají pracovní činnost na území České republiky. Toto podezření bylo strážníky předáno Policii ČR odboru služby cizinecké policie, která se na místo události dostavila a celou událost si převzala k provedení dalších opatření.

 

1. září, 22.38

Městská policie přijímá oznámení o řidiči BMW, který jede ulicí Černokostelecká pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Dle oznamovatele tento řidič svým vozidlem a svou jízdou poškodil majetek třetí osoby. Na místo jsou vyslány hlídky strážníků, kdy oznamovatel se strážníky spolupracuje a telefonické oznámení a následný telefonický hovor nepřerušuje a udává svou polohu. Vozidlo je sledováno i pomocí dostupných kamerových bodů umístěných ve městě. Řidič vozidla BMW nakonec porušuje zákaz vjezdu v ulici Riegrova a parkuje v jednosměrné ulici své vozidlo v protisměru. Ulice je oznamovatelem a jeho vozidlem zablokována a po směru jízdy jednosměrné ulice přijíždějí k řidič vozidla BMW hlídky městské policie. Ve vozidle BMW jsou zjištěny tři osoby, z nichž jedna je mladistvá a navíc pod vlivem alkoholu. Řidič je vyzván k orientační dechové zkoušce, která je s pozitivním výsledkem a hodnotou 2,07 promile. Řidič je na místě předán přivolané hlídce Policie ČR, jelikož je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu. Mladistvá osoba pod vlivem alkoholu je předána svým zákonným zástupcům na služebně městské policie. Šetřením se strážníkům daří zjistit, kdo podal mladistvé osobě alkoholický nápoj, a to výše zmíněný řidič vozidla BMW. Řidičovo přestupkové jednání bylo strážníky oznámeno k dořešení příslušnému správnímu orgánu obce, do jehož působnosti projednání patří.  

6. září, 15.56

Strážníkům městské policie je oznámen psychicky narušený muž, který opakovaně vchází do budovy Základní umělecké školy na Masarykově náměstí. Muž je verbálně agresivní a pobíhá po chodbách školy. Budovu školy nakonec pod nátlakem ředitelky opouští. Strážníci celou událost řeší, jelikož muž se následně do budovy dostavil ještě jednou, ale díky časové prodlevě strážníky nebyl zastižen. Před budovou školy a okolí jsou zřízena hlídková stanoviště strážníků a o celé události je informována Policie ČR. Toto se vyplácí, jelikož muž se do budovy školy opětovně vrací, a to přímo do kanceláře ředitelky, která pomocí mobilního telefonu volá strážníkům a nechává probíhající hovor zapnutý. Je tak možné celý rozhovor s mužem monitorovat. Strážníci ve vhodnou chvíli vstupují do kanceláře ředitelky a vyzývají muže k prokázání totožnosti. Muž výzvě strážníků vyhovuje. Dle totožnosti muže bylo zjištěno, že se již v minulosti léčil ve specializovaném zařízení pro psychicky nemocné. Na místo je přivolána Policie ČR, která si muže převzala k provedení dalších opatření, kdy následně bylo rozhodnuto o převozu muže do specializovaného zdravotnického zařízení v Praze Bohnicích.

 

 

          Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena