Městská policie Říčany

30. 12. 2017

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

 

28. října, 20.12

Při běžné hlídkové činnosti byla zjištěna řidička motorového vozidla Škoda, která nedala znamení o změně směru jízdy v ulici Bezručova a její jízda je velmi nejistá. Strážníci nabývají dojmu, že řidička je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Dochází tak ke kontrole, kdy řidička na signály k zastavení nereaguje a v jízdě pokračuje dál. Na vhodném místě strážníci vozidlo předjíždějí a blokací služebním vozidlem řidičku přinucují zastavit. Ta je následně vyzvána k prokázání totožnosti a předložení dokladů nutných k řízení vozidla. Dále je provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, která je pozitivní s výsledkem 1,27 promile. Jelikož je řidička důvodně podezřelá ze spáchání trestného činu, je na místo přivolána strážníky hlídka Policie ČR k provedení dalších úkonů a opatření.

 

5. listopadu, 04.01

Při kontrole ulice Černokostelecká se zaměřením zejména na dodržování veřejného pořádku si strážníci všímají muže, kterým svým chováním a jednáním vyhledává jakýkoliv spor a chová se agresivně ke svému okolí. Než strážníci stihnou přistoupit k řešení celé věci, muž fyzicky napadá jiného muže a sráží jej na zem. Zákonných výzev zakročujících strážníků si agresor nevšímá a v napadání druhého muže pokračuje. Strážníci proti němu používají donucovací prostředky, kdy v tomto je jim následně nápomocna i hlídka Policie ČR která se na místo události též dostavila. Agresivní muž se zklidňuje až po nasazení služebních pout. Napadený muž utrpěl zranění spodního rtu, úst, ze kterých silně krvácí. Napadenému muži byla poskytnuta první pomoc, avšak odborné lékařské ošetření na místě odmítá. Celou událost si na místě k dalšímu šetření převzala přítomná hlídka Policie ČR.

 

18. listopadu, 14.00

Na základě telefonického oznámení pozorného občana, vyjíždí hlídka strážníků do ulice U zastávky a K Nádraží, kde dochází dvěma mladíky k poškození majetku a to vytvořením tagů a graffiti. Oznamovatel sděluje i popis pachatelů a jejich počínání nadále pozoruje. Na místo události přijíždí hlídka strážníků, kdy na místě jsou zjištěny dvě mladistvé osoby, které odpovídají popisu. Při rozhovoru je v místě silně cítit nástřik čerstvé barvy. Na místo se dostavuje i oznamovatel, který obě mladistvé osoby poznává a ukazuje strážníkům kde všude osoby nástřik graffiti a tagy vytvářely. Jednalo se o čerstvé nápisy, které ještě nestačily ani zaschnout. Obě mladistvé osoby se ke své protiprávní činnosti doznávají a následně strážníkům předávají pomůcky, které upotřebily při své činnosti - acetonovou černou barvu ve spreji, dále barevné tagovací fixy a taktéž i teleskopický obušek. Jelikož jsou obě mladistvé osoby podezřelé ze spáchání trestného činu, je na místo přivolána hlídka Policie ČR. Strážníci provádějí další nezbytné úkony, zejména zajišťují místo trestného činu proti vstupu nepovolaných osob, zjišťují totožnost obou chlapců a kontakty na zákonné zástupce. Dále byl kontaktován i Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, výkon sociálně-právní ochrany dětí. Obě mladistvé osoby jsou následně převezeny na Policii ČR k provedení dalších úkonů a opatření.  

 

26. listopadu, 03.50

Operátor městského kamerového dohlížecího systému si všímá rušení nočního klidu a narušování veřejného pořádku v ulici Černokostelecká, kterého se dopouští muž tím, že se snaží vyvolat konflikt s jinými osobami, které se v místě nacházejí, nebo místem procházejí. Na toto jednání reaguje přítomná hlídka Policie ČR, která přestupkové jednání muže řeší. Operátorem je na místo vyslána i hlídka městské policie k součinnosti hlídce Policie ČR a zajištění svědků celé události. Při příjezdu na místo zde hlídka Policie ČR již provádí úkony vůči osobě muže, který se dopouštěl rušení nočního klidu.  Muž je agresivní a nerespektuje výzvy policistů k tomu, aby se ztišil a prokázal svou totožnost. V rámci prováděných úkonů požádali přítomní policisté hlídku strážníků o součinnost a to zjištěním totožnosti dvojice označených mužů, kteří byli svědky celého přestupkového jednání. Při provádění úkonů ke zjištění totožnosti označených mužů, strážníci registrují, že hlídka policie již provádí zákrok proti muži podezřelému z přestupkového jednání, a to za použití donucovacích prostředků. Muž hystericky křičí a vyhrožuje policistům fyzickou likvidací, požaduje právního zástupce a vyhrožuje policistům, že „tady skončili“. Mužovo jednání tak končí předvedením na služebnu Policie ČR, kdy ve věci je dále policisty šetřeno.

 

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena