Městská policie Říčany

27. 4. 2018

Městská policie radí a informuje

 

Nárůst dopravy a provozu osobních vozidel přináší nejeden problém. Problémem ve městě a ulicích je parkování osobních vozidel. Jestliže v dřívějších dobách stačilo jedno vozidlo pro širokou rodinu a každý si své vozidlo schovával do garáže, dnes je běžné mít v jedné rodině dvě i tři motorová vozidla a každý chce parkovat v ulici před domem.

Strážníci projednávají přestupky převážně v místech, kde je to nebezpečné a nutné. Tato místa jsou mnohdy zdůrazněna svislým i vodorovným dopravním značením. Plná žlutá čára znamená zákaz zastavení, přerušovaná žlutá čára zákaz stání. Také při blokovém čištění ulic města a osazení ulic přenosným dopravním značením musí strážníci vymáhat dodržování zákazů tak, aby bylo možno provést úklid, a to i za cenu neúplných odtahů vozidel.

Regulace parkování je hodně diskutované téma, a to obzvláště v centru města. Parkovací místa jsou často obsazená. Z důvodu umožnění parkování většímu počtu vozidel a umožnění občanům vyřízení svých záležitostí se nově zřizují parkoviště s parkovacím kotoučem. Na těchto parkovištích mohou řidiči zastavit a parkovat zcela zdarma podle času uvedeného na dopravní značce. Postačí, když ponechají na viditelném místě parkovací kotouč s nastaveným časem zaparkování.

 

Tato dopravní značka „Parkoviště s parkovacím kotoučem“ (č. IP 13b) označuje parkoviště, na kterém řidič musí při začátku stání umístit kotouč viditelně ve vozidle a nastavit na něm dobu začátku stání, kterou nesmí až do odjezdu měnit. Na dodatkové tabulce je pak vyznačena doba, po kterou je tam bezplatné parkování umožněno. Řidiči se s touto dopravní značkou setkají například v ulici
17. listopadu a na Komenského náměstí u budovy úřadu.

Tento režim parkování vozidel se běžně používá ve všech okresních a krajských městech. Z toho důvodu doporučujeme mít ve vozidle parkovací kotouč (parkovací hodiny). Jedná se o plastovou nebo papírovou pomůcku, již lze pořídit za dvacet až třicet korun. Jednoduše se na ní vyznačí doba příjezdu. Provizorně postačí zanechat i viditelně odložený papír s ručně napsaným časem (například: „Příjezd 10:30 hod.“). Kdo nerespektuje dopravní značku „Parkoviště s parkovacím kotoučem“, dopouští se přestupku a lze mu v příkazním řízení na místě uložit pokutu až dva tisíce korun.

Jindřich Joch,

zástupce vedoucího Městské policie Říčany 

 

Takzvané parkovací hodiny jsou zdarma
k vyzvednutí v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí
a v rondelu. K dispozici jsou také v podatelně MěÚ na Komenského náměstí.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena