Městský kalendář „Říčany, tužme se! 1910 – 1949“ slaví úspěch v soutěži Kalendář 2016

27. 5. 2016

Hlavní cenu a dvě další ocenění si odnesl v obrovské konkurenci soutěžících originální nástěnný kalendář města Říčany pro rok 2016.

Kalendář s tématikou říčanského sportu a tělovýchovy první poloviny 20. století a netradičním zpracováním v podobě vyměnitelné gramofonové desky vytvořilo grafické studio SANS&SERIF ve spolupráci s městem a říčanským muzeem. Téměř sto padesát kalendářů hodnotila na základě nejrůznějších kritérií odborná porota zastupující grafiky, vydavatele, fotografy nebo reklamní konzultanty.

Ve středu 11. května proběhlo v kongresovém sále pražského výstaviště slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Kalendář roku 2016. Tři ceny včetně hlavního ocenění Grand Prix vyhrál kalendář města Říčany pro rok 2016. Triumfoval v kategorii inovativní přístup zpracování a originalita a městský kalendář. Pro ocenění si přišli grafik Michal Anelt ze studia SANS & SERIF a starosta města Vladimír Kořen.

„Mám z toho obrovskou radost, skvělá reprezentace města. Je to cena především pro říčanského grafického nadšence Michala Anelta a jeho skvělé nápady. V Říčanech žijí schopní a šikovní lidé,“ konstatuje Vladimír Kořen (Klidné město).

Kalendář zvítězil v konkurenci téměř 150 kalendářů nejrůznějších zaměření (městské, sportovní, umělecké, charitativní, s přírodní tematikou atd.). „Říčany, tužme se! 1910-1949“ mapuje sportovní a tělovýchovné organizace a spolky ve městě. Na dvanácti dobových fotografiích Muzea Říčany a RC Říčany tak nechybí tradiční sokolové, ragbisti, fotbalisti nebo hokejisté. Své místo zde má ale i tenis, stolní tenis, šachy, házená, volejbal či lyžování.

„Po výběru letošního zaměření proběhly schůzky s historikem Martinem Hůrkou z městského muzea, kde jsme předvybrali cca 20 dobových fotografií. Z nich proběhl užší výběr, aby jednotlivé sporty odpovídaly roční dobou příslušným měsícům a aby jejich spektrum bylo co možná nejširší a odpovídalo dobovému zastoupení v Říčanech,“ popisuje Říčaňák Michal Anelt.

Unikátní je především svou formou připomínající gramofonovou desku. „Na počátku byl nápad, jak vizuálně skloubit říčanskou atmosféru konce monarchie a 1. republiky s nástěnným kalendářem. Dobu, kdy Říčany byly skutečným šlágrem rekreace, oddychu, sportu a zábavy. Protože každý opravdový šlágr patří na gramofonovou desku, chtěli jsme, aby kalendář vypadal právě tak,“ doplňuje.

 

Soutěž Kalendař 2016

Do soutěžního klání se zapojily vydané kalendáře pro tuzemské i zahraniční klienty v ČR a Slovensku. Cílem soutěže je ocenit výjimečné práce jak z pohledu vlastního polygrafického zpracování, tak i z hlediska originálního návrhu či společenského poselství.

Jednotlivé projekty hodnotila v kategorii nástěnný a stolní kalendář odborná porota, kterou tvořili tvůrce písma, typograf a grafik František Štorm, vydavatel uměleckých publikací z nakladatelství KANT Karel Kerlický, fotograf a průkopník barevné fotografie v Čechách Jan Ságl, grafický designér Kafka Design a člen Unie grafických designérů Ondřej Kafka, konzultant z PR agentury Bison & Rose Václav Sochor, František Kavecký z Novin pre grafický priemysel a webového portálu Sign Invention a prezident Svazu polygrafických podnikatelů Zdeněk Sobota.

Zvítězit nebylo snadné, protože u každého kalendáře se posuzovalo několik kritérií jako celková výtvarná úroveň řešení, originalita, inovativní přístup zpracování, kvalita polygrafického zpracování, podpora sociální a společenské role, přínos pro rozvoj cestovního ruchu a podpora mladých tvůrců.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

 

Krátký rozhovor s Michalem Aneltem o dlouhohrajícím kalendáři

Městský kalendař získal tři ocenění včetně hlavní ceny Grand Prix. Čekali jste takový úspěch?

Upřímně, ani moc ne… Mne spíš těší, když vidím, že se kalendář líbí lidem kolem, když se ke mně úplně z druhého konce Říčan dostane pozitivní ohlas. Ale je to super, skvělé zviditelnění města!

Vyniká svým netradičním, inovativním zpracovaním. Jak se zrodil nápad, aby měl podobu gramofonové desky a kdo vymyslel název „Říčany, tužme se!”?

S nápady je to těžké, někdy je to trochu trápení, někdy je to momentální osvícení. To byl i tento případ, člověka to pak o to víc baví! Ten myšlenkový postup byl ale v podstatě jednoduchý: Říčany – první republika – šlágr – deska. Tak nějak navíc k tomu přibyl jen ten kalendář… Tu dobu mám moc rád a v tom kontextu mne bavil nápad dlouhohrajícího kalendáře, možnost pustit si každý měsíc jinou desku, s jiným motivem a kalendáriem. Názvem “Tužme se!” jsem následně již jen dokreslil téma a dobovou atmosféru.

Letos se jedná o již druhé vydání, opět s tematikou historických fotografií. Tentokrát jste si vybrali oblast sportu a tělovýchovy. Proč jste zvolili zrovna toto téma?

V roce 2015 to byl takový projekt na zkoušku, fotky byly spíše obecné – zajímavá místa, lidé. Tentokrát jsme již cíleně šli po tématickém zaměření a při debatě s Martinem Hůrkou z říčanského muzea nás jednoznačně napadl sport. Říčany je město sportem vyloženě “postižené”, a je to vidět na každém kroku. Máme v tom obrovskou tradici a zázemí, což se nám jen potvrdilo při procházení fotek. Je neuvěřitelné, co všechno lze v archivu muzea nalézt! Člověku je až líto, že rok nemá aspoň 24 měsíců.

Jak dlouho trvá takový kalendář vytvořit - od nápadu, přes grafiku až po tisk?

Nějakou dobu zabere výběr fotek a článků, které s Martinem rádi citujeme. Pak jde o to vymyslet nějaký “dobový”, zajímavý design, připravit jednotlivá kalendária, vyčistit a barevně sladit fotky, vše poskláda  dohromady, napasovat na tvarové výseky – obal desky je vlastně jedna veliká skládačka, deska samotná zase kruh – a samozřejmě vybrat vhodný papír. A pak se modlíte, aby v tiskárně neměl tiskař či člověk z knihárny a kompletace blbý den. Když to všechno klapne, zhruba po třech týdnech se můžete radovat nad novým kalendářem.

Jak se kalendář líbí vašemu okolí a jaký zájem o něj mají občané města?

Líbí a to je pro mne asi i nejdůležitější, protože ekonomicky to moc smysl nedává. Celé to vzniklo téměř před dvěma roky hlavně pro radost. Po komunálních volbách jsem byl v takové vizuální kocovině, že jsem prostě něco v Říčanech udělat musel. Pro nápad se naštěstí nadchla i radnice, kalendář nám společně přišel jako ideální městský vánoční dárek. S větší částí nákladu tedy pomáhá město, zbytek je ve volném prodeji – v městském muzeu, infocentru a Na Fialce. Upřímně řečeno, zájem bych čekal vyšší. Na druhou stranu, spousta lidí o kalendáři vůbec neví, takže s vděčností sledujeme skoro každý prodaný kus. Pěvně věřím, že se nám v budoucnu podaří dostat se na pomyslnou nulu, tedy zaplacený tisk. Naši práci do nákladů vůbec nepočítám, tu vkládáme samozřejmě zdarma. Získaná ocenění i takováto propagace doufám dalšímu prodeji letos na podzim hodně pomohou.

Takže plánujete kalendář vydat i v příštím roce? Nastíníte, jak bude vypadat? Opět gramofonová deska, historické fotografie nebo naopak moderna a jiná forma?

Slovy klasika – tak určitě! Koncepci i formu opět ponecháme, tématem by ale tentokráte měla být spolková činnost – a že jí v Říčanech bylo a je! Rádi bychom měli kalendář v prodeji již na počátku listopadu a pro ty, kterým utekly minulé roky, plánujeme vydat i speciální trojalbum.

Adéla Ambrožová a Tomáš Bílek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena