MHD zdarma? My říkáme ano

29. 3. 2018

Názor - Tomáš Krebs

Byli jsme informováni, že město připravuje zavedení bezplatné MHD v Říčanech. Konečně se ledy pohnuly. Děkujeme. Jsme nadšeni, že vedení města převzalo náš návrh, který jsme přednesli na zastupitelstvu v srpnu 2017 při protestu proti výstavbě megalomanského parkovacího domu v residenční zástavbě u Cesty Svobody. Je jasné, že pokud nebudou mít obyvatelé Říčan jinou variantu cesty k nádraží, samozřejmě sednou do auta a budou se snažit zaparkovat, kde se dá. Dříve nebo později parkovací místa „dojdou“ a budou se muset budovat nové parkovací domy a doprava bude neustále narůstat. A to by vedlo k výraznému zhoršování kvality ovzduší a života obyvatel Říčan. Problém by se tím nevyřešil.

Když jsme navrhovali zavedení MHD zdarma v Říčanech jako alternativu k budování parkovacího domu u nádraží, inspirovali jsme se u jiných měst v ČR. Je-li něco zdarma, možná to zavání populismem, lidé si toho neváží a službu zneužívají. V tomto případě je však „zneužití“ a nadměrné využívání této veřejné dopravy to nejlepší, co se městu může stát. Potvrdilo se to i v jiných městech v ČR a zahraničí, přeprava osob stoupla dvakrát až třikrát oproti stavu placeného jízdného a výrazně se snížila doprava v centru.

Jsme tedy rádi, že původní projekt školních autobusů byl rozpracován a stal se součástí plnohodnotné koncepce veřejné hromadné dopravy. Připravované zavedení MHD zdarma od září 2018 je správným krokem. Jde však pouze o první krok. Aby bylo MHD efektivní, bude nutné průběžně vyhodnocovat efektivitu přepravy a přizpůsobovat jízdní řády dle skutečných potřeb. Nové chytré technologie na sledování pohybu cestujících již existují. Zakomponování MHD do stávající příměstské dopravy PID musí být dalším krokem, aby nám zde zbytečně nejezdili prázdné „pražské“ autobusy. Postupné zavedení elektro-busů MHD, které neprodukují emise a typický autobusový hluk, bude přirozeným pokračováním. Toto je cesta pro klidné a moderní Říčany.

Tomáš Krebs,

Spolek pro klidné Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena