Ministerská návštěva v Říčanech: Příslib financí na výstavbu nové školy v Říčanech

27. 5. 2016

Říčany navštívila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Na radnici diskutovali s vedením města o financování a potřebě navyšování základních škol.

 

Hlavním tématem byla finanční podpora výstavby škol v celém prstenci kolem Prahy. Do regionu plánují obě ministerstva pustit na stavby škol minimálně jednu miliardu korun. Koneckonců jen v Říčanech a okolí jsou potřeba 4 nové školy.

 

Delegace obou ministerstev přivítali na radnici starosta Vladimír Kořen, místostarostka Hana Špačková, projektový manažer David Michalička. Nechyběli také koordinátorka projektu MAP Ludmila Třeštíková nebo vedoucí odboru školství Petr Dušek.

 

Starosta seznámil hosty se zásadním problémem, kterými jsou příliv developerů a obyvatel do okolí Prahy. Suburbanizace spojená s populačním nárůstem v letech 2005-2010 způsobuje ohromný tlak na kapacity škol.

 

Poté se návštěva přesunula do objektu ZŠ Bezručova v Sokolské ulici, kde vznikají tři nové školní třídy. Rekonstrukce probíhá také díky podpoře českého státu.

 

První prohlídku absolvovali na odloučeném pracovišti I. ZŠ v Říčanech za doprovodu ředitele školy Pavla Bednáře. Smích vyvolala reakce jednoho ze zdejších prvňáčků. Poté, co se dozvěděl, že mluví s ministrem financí, který dohlíží na peníze, spontánně natáhl ruku.

 

Ministerstvo financí a ministerstvo školství nenechají prstenec kolem Prahy bojující o každé místo v lavici na holičkách. Stisk rukou znamená příslib zhruba 160 milionů korun na novou školu v Říčanech pro léta 2017 a 2018. Novou základní školu plánuje město postavit na Komenského náměstí a otevřít v září 2018.

Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena