Mistrovství EU a naše účast. Pohár města Říčany – 11. ročník

30. 9. 2013

Mistrovství EU 

Mistrovství EU mládeže do 14 let se konalo poprvé v ČR ve dnech 27. 8.–5. 9. 2013. Jedná se o další úspěch české šachové diplomacie, vloni pořádala naše republika ME mládeže do 18 let. Již 11. MEU mládeže do 14 let, které je oficiální mistrovskou soutěží Evropské šachové federace, proběhlo v Malenovicích u Frýdlantu nad Ostravicí. Pořadatelem byl tentokrát – s pověřením ECU – ŠK Světlá nad Sázavou.

Jakožto pořadatelská země jsme mohli využít účasti vyššího počtu našich dětí. Právo účasti měli hráči, kteří se umístili na 1.–16. místě na MČR 2013, a hráčky, které se umístily na 1.–8. místě na MČR 2013 v kategoriích od 8 do 14 let. A děti KŠ Říčany 1925 nechyběly!

 
Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol, tempem 90 minut na partii + 30 sekund. Dívky i chlapci hráli ve své kategorii společně. Všechny partie byly přenášeny on-line.

 

Do Malenovic zavítali zástupci 15 národních federací. Klub šachistů Říčany zde reprezentovala Anna Zlámaná v kategorii U 14 a Kristýnka Otrubová v kategorii U 10. Anna Zlámaná jako nováček ve své kategorii vybojovala nakonec 2,5 bodu a umístila se z děvčat na 11. místě (celkově 29). Kristýnka Otrubová uhrála ve své kategorii stejný počet bodů a skončila na 9. místě (celkově 24).

Největšího úspěchu dosáhli hráči z Rumunska, kteří získali 3 zlaté, 1stříbrnou a 4 bronzové medaile. Česká republika dominovala jen v kategorii D14, kde získala všechny medaile. V dalších kategoriích získala ČR jen jedno stříbro a další 2 bronzové medaile.

 

Táňa Zlámaná

 

Pohár města Říčany

 

Již pojedenácté se v Říčanech sešli skvělí šachisté, aby se utkali o Pohár města Říčany. Podruhé se sešli jinde než v MěKS. „U Labutě“ se letos v létě prováděla rozsáhlá rekonstrukce, a proto musel tradiční OPEN hledat azyl jinde. Našel ho v tělocvičnách nové Základní školy u Říčanského lesa, díky pochopení ředitele školy a vedení města.

Skupina odvážných pořadatelů připravila vše na týdenní nájezd 137 hráčů a hráček. Vše začalo v sobotu 24. 8. a vrchním nájezdníkem byl velmistr Marek Vokáč, který se na místo činu vrátil po čtyřech letech. Jeho cíl byl opět jediný – dobýt trofej. Tradiční turnaj si samozřejmě nenechalo ujít mnoho domácích hráčů. Této příležitosti využilo 28 členů.

Turnaj skončil o devět kol později a z vítězství se překvapivě radoval Ondřej Mejzlík z Vlašimi, který uhrál o půl bodu více než druhý mistr FIDE Akaki Sharashenidze a třetí Jan Svatoš. Čtvrtý skončil Jiří Rýdl, velká naděje středočeského šachu. Marku Vokáčovi se letos vůbec nedařilo, jak sám pravil: „…já přemýšlím, mlha přede mnou, mlha za mnou…“. Nejlepším říčanským hráčem byl Tomáš Skalický, který se umístil na 14. místě.
V OPENu B se do půlky turnaje na špici držel náš Marek Otruba. V druhé polovině turnaje však bohužel ztratil dech a skončil mimo první místa. Z vítězství se radoval Karel Pitra (Vlašim), hráč bez ELA, což překvapilo nejednoho soupeře. Druhý skončil Jiří Feierfeil a třetí Ladislav Kalvach. Pozici nejlepšího říčanského hráče v OPENu B uhájil Lubomír Čech, který skončil na 9. místě.

Pohár města Říčany se hrál zároveň jako Krajský přebor. KŠ Říčany 1925 získal jednu zlatou medaili – Kamila Říhová v ženách, dvě stříbrné – Tomáš Skalický do 18 let, Kateřina Pastrnková do 18 let a jednu bronzovou – Veronika Zemenová do 18 let.

Tělocvičny dokázaly splnit svůj účel a turnaj se zde pohodlně odehrál. Již nyní se všichni těší na příští ročník, který se bude snad konat v kulturním středisku, tentokrát v krásném novém sále.

 

Martin Krejčí

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena