Mraveniště, Centrum volného času Říčany

30. 12. 2017

Mraveniště plnoleté!

Věřte nebo nevěřte, děti z Říčan a okolí již 18 let mohou rozvíjet své záliby, koníčky nebo talent v našem centru volného času! Zakladateli tehdejšího občanského sdružení byli manželé Špačkovi a dalších 6 učitelů Základní školy Bezručova. Prvními kroužky byla například keramika, paličkování, šití, vaření, sportovní kroužky jako florbal, míčové hry, ale i hudební kroužky - hra na zobcovou flétnu nebo klavír. Neobvyklým byl tehdy kroužek práce se dřevem nebo letečtí modeláři, kroužek lukostřelby, jízda na koni, rybářský nebo chovatelský. Od počátku byla naším největším partnerem a spolupracovníkem základní škola, ještě pod vedením ředitele Pavla Špačka. Výborná spolupráce pokračuje i se současnou ředitelkou Marií Lejčkovou.  Město Říčany nás celá léta podporuje prostřednictvím grantového systému nebo pronájmem budovy dnešní keramické dílny a mateřského centra. Jeho zásluhou máme skvělé vybavení, jako jsou dvě keramické pece, nové vybavení celé dílny i mateřského centra, které se nám z evropských fondů podařilo zrekonstruovat.

O několik tisíc dětí, které Mraveništěm prošly, se staralo celkem už přes dvě stovky lektorů. Zažili jsme společně množství dobrodružství a zážitků, jezdili jsme s dětmi mnoho let na letní zahraniční pobyty k moři do Chorvatska nebo Itálie, stále pořádáme zimní lyžařské expedice v Rakousku. Uspořádali jsme několik desítek akcí pro veřejnost – Indiánské loučení s létem, Čertovský rej, Dětské dny, Tátohraní, Dobrodružné hry na kole a další. Každé prázdniny mohou děti navštěvovat příměstské tábory. Několik let úspěšně provozujeme mateřské centrum nebo klub Mravenec – družinu pro děti. Prostě se nenudíme, snažíme se stále pro děti i jejich rodiče připravovat zajímavý program.

A kam směřuje Mraveniště dnes? Již několik let se zaměřujeme díky dobrému vybavení na keramiku a výtvarné obory, během pracovního týdne i o víkendech. Velkou prioritou jsou všechny hudební obory, které již několik let navazují na hudební zaměření 2.základní školy Bezručova. Nedílnou naší součástí je už řadu let Klub MTB & TRIAL Mraveniště, naši jezdci nejenže poctivě trénují, ale úspěšně nás reprezentují v domácích i zahraničních cyklistických soutěžích a každoročně pořádají celorepublikové trialové a MTB závody. Úspěšně se rozvíjí Mateřské centrum se zajímavým programem nejen pro „čekatele na mateřskou školku“, ale i pro maminky nebo tatínky na rodičovské dovolené.  Děláme toho opravdu mnoho, vše nejde vyjmenovat.

Ráda bych při této příležitosti poděkovala všem našim bývalým i současným lektorům, spolupracovníkům, sponzorům, přátelům a kamarádům. Děkuji jim za jejich volný čas, který našemu spolku věnovali a doufám, že ještě budou věnovat, za celá léta skvělé spolupráce, nasazení a odvahu se před děti postavit a předávat jim svoje umění, svoje znalosti, dovednosti a vědomosti. Děkuji dětem, že kroužky s chutí navštěvují, některé již řadu let. A děkuji rodičům, které děti podporují v aktivním trávení volného času. Děkuji městu Říčany a 2. základní škole za průběžnou mnohaletou podporu. 

A vám všem, kdo čtete tyto řádky, přejeme do nového roku jen to nejlepší! Přijďte mezi nás, ať už do zajímavého kroužku si vyzkoušet něco nového, zpříjemnit si volný čas (sobotní keramické dílny pro každého) nebo se stát lektorem a nabídnout dětem svůj um a kumšt! Máme pro všechny celoročně náruč otevřenou!

Příjemný, šťastný a zvídavý rok 2018 vám přeje

Hana Špačková,

koordinátor Mraveniště

Vyberte si z naší pestré nabídky! Těšit se můžete na jednorázové tvořivé večerní i sobotní akce nejen pro dospělé, v budově keramické dílny a Mateřského centra na adrese Bezručova 441/23, Říčany

Večerní keramika - čtvrtek 18:30 až 21:00h       (tvořit můžete i dle vlastní fantazie)

11.1. Romantická keramika

25.1. Zahradní dekorace

Sobotní keramika 9:00-11:30 (keram.dílna)

200 Kč/osobu a každou lekci

20.1. s Katkou Schnablovou

6.1. se Štěpánkou Fialovou

Deskové hry v Mraveništi (listopad-březen) cena 350,-Kč/ odpoledne

21.1. od 14 do 18h

 

Na kroužky i jednorázové je potřeba se hlásit přes rezervační systém Mraveniště: www.mraveniste.webooker.eu

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena