MŠ a ZŠ Sofie

28. 4. 2017

Zprávy ze Sofie

Den otevřených dveří 9. 5. od 8.30 do 17.00

V úterý 9. května bude celý den až do pěti odpoledne mateřská škola otevřena všem zájemcům o nahlédnutí do fungování moderní české školy. Budete se moci dopoledne podívat na běžný chod obou tříd, prozkoumat naše zázemí nebo třeba ochutnat naše typické svačiny nebo oběd, podle toho, kdy se k nám dostanete. Naživo uvidíte praxi věkově smíšených tříd i práci učitelů. Poznáte, jak děti pracují ve dvojjazyčném prostředí.

Během odpoledního programu pro rodiče a děti představíme pomůcky, které děti při výuce využívají, a nabídneme vám možnost si vše vyzkoušet, jak na vlastní kůži, tak se svými dětmi. Každou celou hodinu mezi 13.00 a 16.00 vám nabídneme možnost zúčastnit se připravených aktivit. Podívejte se na náš web do aktualit na podrobnosti.

Vedení školy i učitelé ve všech třídách budou k dispozici pro dotazy a konzultace. Během odpoledne se můžete také zeptat našich stávajících rodičů na jejich zkušenosti a dojmy.

Věříme, že i během jednoho dne uvidíte, že je možné, aby si tříleté dítě samo prostřelo na svačinu, obsloužilo se z připravené nabídky, po svačince samo umylo nádobí a uklidilo. V připraveném prostředí a se správnou nabídkou pomůcek a materiálu lze dosáhnout toho, aby se zápal a nadšení pro hru každého dítěte projevil doprovázen soustředěním, koncentrací a pocitem spokojenosti z dosaženého cíle.

Stále však platí, že den otevřených dveří máme každý den. U nás se nemusíte na prohlídku školy či observaci ve vyučování objednávat. Přijďte se podívat, jak naplňujeme naše motto: „Následujeme potřeby dnešních dětí“.

 

Zápis do mateřské školy 12. 5. od 9.00 do 13.00

Novela školského zákona přinesla do mateřských škol změnu v podobě povinného předškolního vzdělávání. Předškolní vzdělávání je povinné od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, do zahájení povinné školní docházky dítěte. Týká se tedy dětí, které do 31. srpna dosáhnou věku pěti let. V případě zápisu dětí do povinného předškolního vzdělávání v MŠ Sofie budeme informovat spádovou mateřskou školu o přijetí dítěte a tím o splnění této zákonné povinnosti. K zápisu je nutná vyplněná žádost, občanský průkaz zákonného zástupce a rodný list dítěte.

CO DĚTEM NABÍZÍME:

  •  Komplexní přípravu na jakoukoliv základní školu, ať mezinárodní či bilingvní
  •  20 dětí ve třídě v péči dvou učitelů
  •  Připravené prostředí kompletně vybavené Montessori pomůckami
  •  Anglický mluvčí dopoledne ve třídě
  •  Kvalitní strava od společnosti Bionea
  •  Vlastní bezpečná zahrada
  •  Možnost odpoledních kroužků v budově školy

 

Sázení památní Vondrovy vrby na hrázi Mlýnského rybníka

Díky laskavosti města Říčany jsme ve středu 12. dubna na hráz Mlýnského rybníka vysadili potomka Vondrovy vrby, památného stromu z Kuncic od Letohradu, kde stojí již více než 200 let. V současné době se jí již tolik nedaří, díky prasklému kmeni, ale ješte před pár lety měla 17 metrů na výšku a téměř 6 metrů v obvodu.

Dříve bylo zvykem, obyčejně k významným výročím či událostem sázet stromy, obvykle lípy. My ve škole Sofie tento rok vyřadíme první páťáky ze školy a pošleme je do světa. Sledovat je budeme podobně jako tuto pětiletou Vondrovu vrbu, jak se jim bude dařit. A kde budeme moci pomoct, tam rádi pomůžeme. Jak tomuto stromu, tak našim žákům na gymnáziích a na druhém stupni základních škol.

 

Dozvuky masopustu

V duchu starých tradic a v souladu s naší filozofií jsme se na masopustní úterý vydali na velkolepý masopustní průvod. Nebylo to poprvé (chodíme od roku 2015), určitě ne naposledy, a hlavně to bylo zase o kousek lepší než minule. Tentokrát nikdo nepodcenil přípravu a sešla se spousta krásných tradičních i netradičních masek. K průvodu se přidali také rodiče a těm za to patří poděkování. Naše pozvání přijali kamarádi herci a muzikanti, kteří nám vydatně pomáhali s tím, abychom při průchodu městem byli opravdu pořádně slyšet.

 

 

KULTURNÍ SEKCE

Na jaře se nám povedlo vidět a slyšet několik prvotřídních umělců i zažít premiérové divadelní představení. V dubnu jsme slyšeli koncert České Filharmonie pod taktovkou dirigenta Semjona Byckova, která doprovázela sestry Katiu a Marielle Labequovy, patrně nejznámejší klavírní dvojici na světě.

V březnu FOK Praha hrál Peer Gynta, Maxe Brucha a Antonína Dvoráka (Symfonii c.8) pod taktovkou Pietari Inkinena. Hvězdou večera byl Michail Ovrutskij, jeden z pěti nejlepších světových houslistů. Děti ze ZŠ a naši budoucí školáci měli Michaila možnost vidět a zažít také skoro soukromě před koncertem.

S dětmi z mateřské školy jsme viděli představení Zahrada v Divadlu Minor za doprovodu paní režisérky Apoleny Novotné. Žáci ze ZŠ zase viděli premiérové představení Sněžné královny, také v Minoru.

Děti ze školky i ze školy v týdnu před Velikonocemi navštívily výstavu Velikonoční čas v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, školáci navíc zavítali k Lechovu kameni a Libušinu jezírku.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena