MŠ a ZŠ Sofie

2. 6. 2017

Zprávy ze základní školy Sofie, Zprávy z mateřské školy

Zprávy ze základní školy Sofie

 

Úspěchy na prknech, která znamenají svět

../../Downloads/fotografie%20Straseci/W24B8263.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žáci ZŠ Sofie, kteří chodí na „dramaťák“, se víkend po Velikonocích pod hlavičkou souboru „Ejchuchú MŠ a ZŠ Říčany“ zúčastnily s inscenací Zvědavá káčátka aneb Putování Prahou krajského kola Dětské scény 2017 v Novém Strašecí. Představení se líbilo natolik, že soubor v konkurenci 8 dalších souborů, převážně starších žáků ze ZUŠ, získal doporučení k přímému postupu na celostátní přehlídku do Svitav v červnu 2017.

 

Soubor navíc získal putovní cenu Modrého delfína, která se ve Středočeském kraji uděluje od roku 2000. Modrý delfín se na východ od Prahy objevil naposledy v roce 2011, kdy jej vyhrály děti z Benešova.

 

Postup do 46. republikové přehlídky dětského divadla Dětská scéna byl posléze potvrzen a od 9. 6. do 12. 6. bude soubor hrát představení několikrát v rámci přehlídky. Představení pro veřejnost, na které vás srdečně zveme, je naplánované na 11. 6. dopoledne. Všem našim divadelníkům a vedoucímu souboru Vítkovi Březkovi patří velká gratulace a držíme palce na republiku!

 

 

Adaptační program pro budoucí školáky

IMG_5339.jpg

 

 

 

 

 

 

10. května skončil v ZŠ Sofie jarní program adaptace budoucích žáků 1. ročníku. Od března do poloviny května budoucí žáci školy poznávali školu, budoucí spolužáky i učitele. Zejména se však zapojili do vyučování, zjistili, jak to vlastně funguje, když se učí ve dvojicích a týmech. Na druhou stranu poznali, co potřebují, aby se uměli soustředit sami na vlastní práci.

 

Současně se školáky absolvovali výlety, divadla a koncerty, na konci programu také výlet do ZOO ve Dvoře Králové, na který pak navazovala práce ve třídě zaměřená na klasifikaci zvířat, popis hlavních představitelů tříd fauny a jejich biomů. Celý program jsme uzavřeli divadelním představení Autobus. Na všechny se těšíme opět v září, už také s prvňákem, který nás pouze sledoval z dalekého Sydney.

 

 

 

Volná místa ve škole

Kapacitu první i druhé třídy máme naplněnou, rádi ale přivítáme na palubě vyšších ročníků děti a rodiče, kteří pro ně hledají školu, kde mohou naplnit svůj potenciál lépe než na stávající škole. V případě, že nejste spokojeni na stávající škole a máte pocit, že bychom mohli být řešením, ozvěte se nám na email info@zs-sofie, zavolejte hlavním učitelům Vítkovi Březkovi či Ivetě Limburkové, nebo se přijďte podívat do výuky.

 

Nejsme však vhodnou školou pro děti, které ať díky sportu či ze zdravotních důvodů často chybí. V těchto případech se ztrácí přidaná hodnota a kouzlo propojování oblastí, práce s pomůckami či práce na projektech v kolektivu.

 

Škola v přírodě

IMG_0227.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento rok jsme se vypravili do dalšího koutu České republiky, kterou na škole v přírodě zkoumáme. Po pobytech v Krkonoších a na Šumavě tentokrát poznáváme Broumovsko a Adršpach. Tento kraj, ať nepříliš dobře dopravně dostupný, je krásný a skýtá bezpočet objevů.

 

 Tento rok kombinujeme krásy skal Adršpachu s příběhem o vzniku písma a všemi různými oblastmi od výroby papíru, knihtisku až po iluminace a písmomalířství v prostředí Broumovského kláštera.

 

 

Rozloučení s absolventy

Tento rok je pro nás první, ve kterém nás opouštějí absolventi pátého ročníku. Letní slavnost, naše absolventská, bude mít tento rok poprvé auru velkého loučení. Většina z dětí, které směřují na gymnázia a II. stupeň základních škol, u nás byla od svých dvou let. Pro všechny to bude velké loučení.

 

Máme radost z toho, jak dopadly výsledky přijímacích řízení. Žáci, kterým jsme studium na osmiletém gymnáziu doporučovali, se na něj dostali, ostatní si vybrali pro ně vhodnou základní školu.

 

 

 

Zprávy z mateřské školy

 

Zprávy z května

V mateřské škole skončilo období zápisů a nastává období návštěv rodičů, kteří vybírají vhodnou školku pro své děti s nástupem v červnu nebo od září 2017. Současně se připravujeme na rozloučení s dětmi, které nás tento rok opouštění a směřují na základní školy v okolí.

 

Tento rok máme zejména velkou radost z našich absolventů a jejich úspěchů. Z celkového počtu 15 předškoláků devět dětí pokračuje v ZŠ Sofie, dvě děti uspěly v přijímacích zkouškách na Open Gate a čtyři další uspěly na školách v Říčanech, Kolovratech a v Praze.

 

Letní provoz mateřské školy

Mateřská škola bude otevřena celkem šest týdnů během prázdnin a na některé týdny ještě stále jsou volná místa. V případě, že se zajímáte o to, jakým způsobem s dětmi pracujeme, a chtěli byste možnost nechat své děti zažít něco jiného, než nabízí jejich mateřská škola, přijďte si nás na týden vyzkoušet. Program během léta bude kombinací našeho klasického vzdělávacího programu a her a pobytu venku. Na zahradě budeme trávit čas dopoledne a před parnem se schovávat ve třídě odpoledne. Pro konkrétní termíny a volná místa sledujte naše stránky www.ms-sofie.cz.

 

Samostatná třída pro děti do 3 let

IMG_9131.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Připravujeme nový prostor - prostředí naprosto přizpůsobené potřebám nejmenších dětí a fázím vývoje dětí od cca 20 do 36 měsíců. Ve třídě se děti potkají se spektrem skutečných aktivit a pomůcek, které již samy o sobě motivují svou krásou k vyzkoušení.

 

Podobně jako ve třídách pro děti od 3 do 6 let prostředí a učitelé umožní dětem rozvíjet se, získávat samostatnost, budovat vytrvalost i schopnost brát ohledy na potřeby ostatních. Bezpečné a podnětné prostředí je základem pro budování funkční nezávislosti každého dítěte spolu s respektem, pozorností a podporou učitelů.

 

Třída nabídne kapacitu maximálně 10 dětem, ve třídenním režimu, pondělí až středa. Starší děti budou mít možnost docházky do 16.00 hodin, mladší děti do oběda. 

 

V případě, že vás oslovuje tento koncept práce s malými dětmi, nehledáte pouze hlídání a společnou hru v kolektivu stejně starých dětí, případně máte chuť aplikovat stejný přístup také doma, napište nám. Rádi se sejdeme a poskytneme vám další informace.

 

 

 

Mateřská škola

IMG_7754.jpgIMG_7748.jpg

 

Hledáme vhodnou školku pro své dítě? Nedostali jste se do spádové školky či hledáte to nejlepší možné řešení? Přijďte se k nám podívat, ukážeme vám, jak funguje naše mateřská školka.

 

Všichni rodiče, kteří na jaře přišli na hospitace, se ptají na anglický jazyk, případně hledají bilingvní řešení. U nás od září pracujeme se dvěma kvalifikovanými učiteli z USA. Zach i Janet mají učitelskou licenci pro stát Florida a několik let zkušeností z práce s dětmi jak ve školním, tak mimoškolním prostředí. Doplní tak tým dvou českých učitelek, které anglický jazyk používají v běžném provozu školky.

 

Stále platí, že den otevřených dveří máme každý den. U nás se nemusíte na prohlídku školy či observaci ve vyučování objednávat. Přijďte se podívat, jak naplňujeme naše motto: "Následujeme potřeby dnešních dětí".

 

Co dětem nabízíme:

  • Komplexní přípravu na jakoukoliv základní školu, ať mezinárodní či bilingvní
  • 20 dětí ve třídě v péči dvou učitelů
  • Připravené prostředí kompletně vybavené Montessori pomůckami
  • Rodilý mluvčí dopoledne ve třídě
  • Kvalitní strava od společnosti Bionea
  • Vlastní bezpečná zahrada
  • Možnost odpoledních kroužků v budově školy

 

 

 

Kulturní sekce

Věříme, že kultura je nedílnou součásti vzdělávání a děti v mateřské škole i žáci základních škol by měli poznávat krásu divadla, hudby nebo architektury. Proto se snažíme každý měsíc do programu mateřské školy i základní školy zařadit oblasti, které mají šanci děti oslovit, ať už se jedná o krásu renesanční budovy či zvuk symfonického orchestru.

 

Divadlo_Mino_Autobub_MS_Sofie_3.JPG

 

 

 

 

 

 

Na květen jsme objednali představení Autobus Divadla Minor, které přijelo na školní zahradu ve vlastním autobuse, ve kterém a o kterém se celé divadlo odehrává. To, že se nakonec pódiem pro herce stalo i celé naše hřiště, jsme nevěděli, pobavilo to jak malé, tak velké diváky.

 

Školáci pokračují v celoročním programu Čtyři živly České filharmonie, v tomto období to byl Vzduch a čeká nás ještě Země.

 

V červnu se chystáme na premiéru představení Koukej, svět, kterou pro malé děti uvádí divadlo Minor. Poté již budeme pouze zkoušet program na Letní slavnost a těšit se na prázdniny.

 

Krásné léto a v září 2017 se na vás opět těšíme,

 

Za celý kolektiv MŠ a ZŠ Sofie

Patrik Matlák

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena