MŠ a ZŠ Sofie

29. 9. 2017

Září 2017 v Sofii, PRACOVNY PRO RODIČE S DĚTMI

Září 2017 v Sofii

Školní rok začal pro Sofii slavnostně, protože vstupujeme do 10. roku fungování. Mateřská a základní škola začala, ještě jako Centrum Sofie, pečovat o děti od 3 do 6 let v lednu 2008.

Jako každý rok, po adaptačním pobytu školáků a adaptaci nových dětí v mateřské škole se věnujeme říčanskému Posvícení. V posvícenském týdnu jsme „bílili chalupu“, pekli koláče – zváče a ve čtvrtek před samotným posvícením (které tento rok připadlo na neděli 17. 9.) zvali sousedy z okolních ulic i radnici, faru, policii, muzeum, knihovny, hasiče a další na nedělení posvícení. V pátek jsme tradičně vyzdobili říčanský kostel a po zdobení tam zůstali na zkoušku.

 

Tento rok totiž, v rámci oslav 10 let, se nám podařilo pozvat soubor Třeboňských pištců na koncert do Říčan. A protože ve škole zpíváme a hrajeme na nástroje, nazkoušeli jsme se žáky ze školy Truvérskou mši od Petra Ebena. V pátek před samotným koncertem proběhla zkouška, sbor doprovázelo kvintento paní učitelek a maminek na flétny. Na samotném koncertě děti pod vedením sbormistryně Ivety Limburkové zpívaly jako předskokani. Třeboňští pištci jsou flétnový soubor, a tak se hrály písně Adama Michny, irské a keltské písně ale také aranžmá z Disneyho filmu Sněhurka či swingové melodie 60. let. Celý koncert v sobotu zakončila písnička Okolo Třeboně, kterou hrály děti z kroužků flétny paní učitelky Lenky Sedlákové, dlouholeté členky Třeboňských pištců, za doprovodu celého souboru pištců.

Posvícení samotné se jednoduše vydařilo. Podpořilo nás počasí, které na rozdíl od sobotního koncertu ukázalo svou vlídnou tvář. Po minulém tropickém ročníku bylo příjemné počasí, ve kterém pečená husa chutnala báječně.

Ve druhé polovině září se chystáme na divadlo o svatém Václavovi, které přijede na školní zahradu, a do Divadla Minor. Ve škole se po slavnostech soustředíme na práci ve třídách a integraci našich amerických učitelů do výuky. Jak se nám bude dařit, se dozvíte v příštím vydání Říčanského kurýru nebo na našich stránkách. Kdybyste se chtěli přijít podívat, jak to u nás vypadá, ozvěte se.

 

 

PRACOVNY PRO RODIČE S DĚTMI

Víme, že současní rodiče věnují péči o děti velkou pozornost, a proto se snažíme nabídnout jim možnost, jak využít připravené prostředí pro takto malé děti, které se v něm cítí naprosto přirozeně. Rodičům chceme nabídnout inspiraci, jak lze s malými i většími dětmi pracovat a jaké aktivity a jakým způsobem jim nabízet. Věříme však, že děti do 18 měsíců patří k mamince, a proto se programu pro ně nevěnujeme.

Pro tento školní rok připravujeme dva programy pro rodiče s dětmi:

  • Pracovny pro děti od 18 do 30 měsíců a jejich rodiče, ve čtvrtek dopoledne
  • Pracovny pro děti od 2,5 do 3,5 roku a jejich rodiče, v pátek dopoledne

Program pro děti od 18 měsíců do 30 měsíců připravujeme od října 2017 v čtvrtečním termínu od 9.00 do 12.00 hodin. V prostředí, ve kterém se děti cítí přirozeně a bezpečně, je pro ně připravena nabídka aktivit odpovídajících jejich věku. Veškeré vybavení je navržené tak, aby dětem nabídlo sezení a pracovní plochy ve správné výšce. Všechny pomůcky a materiály jsou na policích, do kterých děti vidí a jsou schopné si samy vybrat a zpátky uložit vybranou aktivitu. Jádro nabídky tvoří praktický život, aktivity koordinace oko-ruka a péče o sebe sama.

Pracovny mají kapacitu maximálně 5 dětí s maminkou či tatínkem. Vzhledem k prostorovým omezením je nutné registrovat jako účastníka i mladšího sourozence. Děti starší 30 měsíců rádi uvítáme na pátečních pracovnách. V rámci pracovny děti budou mít možnost připravit si svačinu z naší nabídky a také od 11.30 si nabídnout polévku a ve společnosti ostatních dětí poobědvat.

Pracovny pro děti od 2,5 do 3,5 roku a jejich rodiče navazují na předchozí ročníky našich pátečních pracoven, které si našly již stabilní okruh maminek, které na hernu dochází již s druhým dítětem. Přijďte se zastavit, pohrát si a užít čas společně se svým dítětem. Za pomoci prostředí plného podnětných aktivit, didaktických pomůcek a lektorů strávíte inspirativní dopoledne a dozvíte se třeba i něco nového o svých dětech.

Na oba programy pracoven se lze přihlásit v rezervačním systému Reservio na adrese https://ms-zs-sofie.reservio.com. Uvidíme se většinu čtvrtků a pátků od října do prosince 2017.

 

Za MŠ a ZŠ Sofie
Patrik Matlák, ředitel

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena