Muzeum Říčany

31. 5. 2013

Pozvánky do muzea na měsíc červen

 

 

Výstava: Laskání života

1. 6.–28. 7. 2013

 

Výstava představuje současnou tvorbu říčanského umělce Václava Kalaše. Prezentovány jsou jeho plastiky, obrazy a užitková keramika.

 

Doprovodný program pro školy:

Rezervace výstavy a dílny – výroba kachle s historickým říčanským motivem – pro školní a zájmové kolektivy na e-mailu: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz nebo telefonu 323 603 161.

 

Doprovodný program pro veřejnost:

Tvořivé keramické dílny

čtvrtek 13. června od 17.30

úterý 18. června od 17.30

 

·         povídání o výrobě keramiky

·         výroba kachle – po vypálení je možné odnést

·         výroba společného díla – výsledná socha bude instalována v muzejní zahradě

 

Vstupné 100 Kč

 

Rezervujte si místo na e-mailu: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz nebo telefonu 323 603 161.

 

  

 

 

Přednáška z oblasti částicové fyziky:

Temný svět za Standardním modelem

úterý 11. června od 18.00, Říčanská hájovna

Již relativně dlouhou dobu víme (myslíme si), že částice, které pozorujeme, nemohou tvořit všechnu hmotu/energii Vesmíru. Řekneme si, co nás vede k tomuto tvrzení (reálná měření a fyzikální úvahy/modely) a co to znamená pro náš současný popis světa částic i Vesmíru a jaké otázky/úkoly jsou před námi.

Seminář povede Tomáš Sýkora. (MFF UK)

 

 

 

Vstupné 30 Kč

 

Třicetiletá válka na Říčanské hájovně

středa 26. června 9.00–12.00, Říčanská hájovna

 

Program pro školy i veřejnost se bude třikrát opakovat, začátky v: 9.00, 10.00, 11.00.

Délka programu je 50 minut.

Ve středu 26. června si na louce u Říčanské hájovny tři mušketýři postaví vojenský stan, ve kterém budou předvádět způsob života, vojenské oděvy a zbraně své doby.

Program představí dobu třicetileté války, která se nesmazatelným způsobem vepsala i do dějin města Říčan a okolí. Mimo jiné může za to, že se zde nedochoval (vyjma kostela a zříceniny hradu) žádný starší dům a že dnes v archivu nenalezneme fond města Říčan z předbělohorské doby. Vzkvétající městečko během třiceti let válečných útrap doslova zmizelo a muselo být znovu vystavěno. V Merianově Topographii Bohemiae vydané nedlouho po skončení války roku 1650 se dokonce píše, že dnes již nikdo neví, kde Říčany dříve ležely.

 

Vstupné 50 Kč

 

Rezervace: Martin Hůrka, martin.hurka@muzeum.ricany.cz, telefon: 323 603 161.

Akce se bude konat pouze v případě dostatečného zájmu ze strany škol i veřejnosti. Sledujte aktuální informace na našich webových stránkách.

 

 

Veletrh volného času v Říčanech – výzva pro volnočasové organizace

 

V sobotu 7. 9. pořádá Muzeum Říčany a Ekocentrum Říčany spolu s městem Říčany další ročník úspěšného Veletrhu volného času. Akce proběhne opět na Masarykově náměstí. Vyzýváme volnočasové organizace z Říčan a okolí, které mají zájem se účastnit, aby nás kontaktovaly nejpozději do 31. července na e-mailu: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz nebo telefonu 323 603 161.

Zúčastnit se můžete:

  • umístěním plakátů, informačních materiálů
  • s vlastním stánkem
  • s krátkým vystoupením

 

Edita Ježková

 

Příměstský tábor: Říčanská expedice kolem světa

Kdy: 22.–26. června 2013, každý den od 8.30 do 16.30 h

Kde: Říčanská hájovna u Světic a její okolí

Pro koho: děti od 8 do 14 let (od ukončené 1. třídy)

Cena: 2500 Kč (v ceně stravování – denně 2 svačiny, oběd, pitný režim, program, lektoři)

Bližší informace a přihlášky dětí na e-mailu: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz.

 

Z PŘÍRŮSTKŮ MUZEA

Reklamní stvrzenky

V souvislosti s přípravou podzimní výstavy o prvorepublikových Říčanech získalo muzeum do svých sbírek v nedávné době „minikolekci“ stvrzenek s barevným reklamním potiskem několika prvorepublikových firem. Dárkyni z Českobrodska, jež si skromně nepřeje publicitu, tímto velmi děkujeme. Současně vyzýváme další občany, aby se připojili a nabídli muzeu obdobné předměty spojené s prvorepublikovým životem výletního místa nedaleko Prahy, a to buď darem, nebo časově omezenou zápůjčkou (budeme velmi rádi i za příspěvek v podobě osobní vzpomínky).

Mezi výše uvedenými stvrzenkami vidíme reklamní potisky nejen firem ze vzdálenějších míst – Děčína, Čáslavi, ale i z míst blízkých jako u tzv. cikorkáren, tj. továren na kávové náhražky, v Brandýse nad Labem či Velimi. Cikorka, pražený drcený kořen čekanky, se používala jako náhražka kávy v dobách krizí či chudším obyvatelstvem. Na rozdíl od pravé kávy neobsahuje kofein, tudíž je vhodná i pro děti a kojící matky. Jinou reklamou, se kterou se na darovaných stvrzenkách setkáme, je reklama na likérku pana Pučelíka v Jirnech u Prahy. S dalšími potisky vás seznámíme během podzimní výstavy.

                                                                                  Martin Hůrka, Muzeum Říčany

 

Foto: archiv Muzea Říčany

 

Počátky Sboru dobrovolných hasičů v Kuří

Spolupořadatelem slavnosti, při níž bude do kuřské kapličky 22. června navrácena socha Panny Marie (kopie originálu uloženého ve sbírkách Muzea Říčany) a instalován nově odlitý zvon je Sbor dobrovolných hasičů. Státní okresní archiv pro Prahu-východ se sídlem v Přemyšlení uchovává ve svých depozitářích mj. i fond místní jednoty s dokumenty z rozmezí let 1909–1948.

Zdejší sbor byl založen z podnětu kuřských občanů a ustaven při všeobecné schůzi 7. března 1909, kdy se za členy přihlásilo 16 mužů. Zvolený prozatímní výbor měl následující složení. Předsedou se stal obecní starosta Emil Procházka, velitelem Josef Kubeš, podvelitelem Josef Brožek, jednatelem Josef Mašín a dozorcem Václav Zeman, výbory pak vedli Josef Mašín, František Malý, Antonín Šimek a Václav Zeman. Záhy došlo k odeslání stanov ke schválení na příslušná úřední místa. Úřední razítko stanovy obdržely 21. srpna téhož roku. Současně obecní zastupitelstvo zakoupilo od firmy Smékal z Prahy – Smíchova stříkačku za 1250 korun. Sbor, zprvu bez zkušeností, musel být následně řádně vycvičen. Tohoto úkolu se ujal zkušený cvičitel sboru říčanského (říčanský sbor založen již roku 1874) a zároveň okrskový dozorce František Holub. Z prvních finančních prostředků získaných od obce a občanů se nakoupilo základní vybavení – 4 přilby, 1 nůž s opaskem, 1 trubka se šňůrou, 1 lesní roh se šňůrou, 13 píšťalek, 15 pásků a 2 lezecké pásy.

První „ostrý“ výjezd směřoval do Čestlic k hořícímu stohu pana Javůrka. Po příjezdu na místo však bylo shledáno, že služeb sboru již není zapotřebí, a tak své výcvikem nabyté zkušenosti Kuřští mohli poprvé uplatnit až při požáru hostince v Kuří, jenž vypukl dne 4. prosince 1909 o 4. hodině ranní. Paradoxně se jednalo o místo, kde se hasiči čas od času scházeli. Činnost hasičů (obdobně jako i jiných spolků) se neomezovala pouze na základní účel svého vzniku, ale byla mnohem širší. Pořádali plesy, hráli divadlo, cvičili, pomáhali svým sousedům v nouzi, účastnili se kolektivně pohřbů, slavností apod. Vlastní výjezdy k požárům nebyly zase až tak časté, jak by si někdo mohl myslet, např. v roce 1910 a 1911 se sbor nezúčastnil likvidace žádného požáru.

Postupem doby počet členů stoupal. Z roku 1925 se dochoval jejich další seznam, z něhož si jmenujme na prvních řádcích zapsané tehdejší představené, velitele Bohumila Mrvíka, podvelitele Josefa Brožka, pokladníka Josefa Kubeše, dozorce Václava Zemana, vrchního hudce Josefa Malého, předsedu Josefa Mašína. Zlepšovalo se i vybavení jednoty, takže v inventurách v 30. letech již vidíme slušně vybavenou zbrojnici, kde se objevují např. lezecké žebříky, různé typy hadic, sekerky apod. Kromě výdajů na vybavení se v ročních výkazech objevují i jiné položky (např. v roce 1928 byly peníze vydány rovněž za dvě kytice – panu Zámyslickému a panu Mašínovi, příspěvky župě, za Hasičské rozhledy, za pochůzky panu Barkovi, za plakáty na pouť, za státní vlajku atd.).

Sepsáno na základě pramenů fondu SDH Kuří uloženém v SOkA Praha-východ.                                                                                                                     

Martin Hůrka, Muzeum Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena