Muzeum Říčany

1. 7. 2013

Začátek léta v muzeu a co vše vás zde čeká

 

Muzeum Říčany

 

Výstava: Laskání života

1. června až 28. července 2013

 

Výstava představuje současnou tvorbu říčanského umělce Václava Kalaše. Prezentovány jsou jeho plastiky, obrazy a užitková keramika.

 

 

 

Výstava: Za stromy roku

Velkoformátové fotografie a příběhy stromů

1. srpna až 6. října 2013

 

Díky této výstavě máte jedinečnou možnost spatřit krásu stromů – vítězů ankety Strom roku. Anketu pořádá Nadace Partnerství a již deset let v ní po celé České republice hledá nejsympatičtější stromy.

Velkoformátové snímky vítězných stromů pocházejí z fotoaparátu známého brněnského fotografa Petra Francána.

 

Fotografujte stromy!

Fotografujte stromy na Říčansku, během Dne stromů 20. 10. 2013 bude vyhlášen nejzdařilejší říčanský snímek.

Své fotografie ve formátu min. 13x18 cm noste do Muzea Říčany!

 

 

MUZEUM ŘÍČANY V ROCE 2013

 

Muzeum Říčany pro obyvatele Říčan a okolí realizovalo od začátku roku vedle výstav i řadu akcí v muzeu, ve městě a u Říčanské hájovny. Chtěli bychom je na začátku prázdnin připomenout a pozvat vás na výstavy a akce, které chystáme.

 

 

Letos jsme uspořádali výstavy „Neznámý svět drobných savců“ a „Restart: Druhý život věcí“, dosud je k vidění výstava „Laskání života – Václav Kalaš, plastiky, obrazy a užitková keramika“. Od srpna můžete zhlédnout fotografickou výstavu „Za stromy roku“. Na podzim připravujeme autorskou výstavu „Říčany – výlet do první republiky“. K výstavám je vždy připraven doprovodný program pro školy i veřejnost.

 

 

S mnohými z vás jsme se setkali na „Dni Země“ u Říčanské hájovny a při oslavách „Dne fascinace rostlinami“. V září proběhne ve spolupráci s městem Říčany „Týden volného času a sportu“. Během tohoto týdne veřejnosti představíme mimo jiné některé aktivity z projektu Řemeslo má zlaté dno, který je financován ESF z OP VK a státního rozpočtu ČR. Přijďte sami nebo se svými dětmi zažít radost z vlastní tvorby! V říjnu vás pozveme spolu s Ekocentrem Říčany na Den stromů u Říčanské hájovny.

 

 

 

 

 

Večery v muzeu jsme strávili s cestopisným promítáním z Ekvádoru, USA, Filipín, Grónska i Albánie, na rukodělných dílnách jsme drátovali, vyráběli hračky z ponožek a panenky ze šustí. Děti i dospělí si vyzkoušeli moderní deskové hry v herním klubu, pro zájemce pátrání z oblasti historie jsme realizovali cyklus tvorby rodokmenu, čtení starých textů a seminář o archivnictví. Na podzim se můžete těšit mimo jiné opět na cestopisné večery, rukodělné dílny, cyklus tvorby rodokmenu a herní klub.

 

 

Pro děti z Říčan a okolí proběhne v červenci přírodovědný příměstský tábor na Říčanské hájovně. Od září můžete děti opět přihlašovat na přírodovědné kroužky pro předškoláky, mladší i starší školáky. Kroužky probíhají v terénu, v muzeu a na Říčanské hájovně.

 

 

 

Těšil nás zájem škol a školek o výstavy, výukové programy i dílny. Díky projektu Řemeslo má zlaté dno s námi stovky dětí tkaly, pekly perníky i domácí chléb, šily a potiskávaly tašky, navrhovaly vlastní nízkoenergetické domy nebo vyráběly dřevěné šperky či šachovnici. Na další školní rok chystáme aktualizovanou nabídku výukových programů environmentálních, historických a řemeslných, doprovodné programy výstav a vánoční dílny.

 

Edita Ježková 

 

 

Z PŘÍRŮSTKŮ MUZEA

Signální drážní trumpetky

 

K Říčanům dnes neodmyslitelně patří železnice, kterou místní využívají již od 70. let 19. století. Možná i cestující a výletníci směřující do Říčan slyšeli zvuk těchto trumpetek, ty totiž pocházejí z železničářské rodiny z Mnichovic. Říčanskému muzeu je nyní daroval pan Luboš Hendrych, za což mu vřele děkujeme.

Již za Rakouska-Uherska fungoval relativně propracovaný systém vizuální a akustické signalizace. Kromě zde uvedených trumpetek, kterými se pyšnili zejména vlakvedoucí, staniční mistři a drážní hlídači, se pro zvukovou signalizaci užívali taktéž dnes známější ruční píšťalky vlakových průvodčích, posunovačů a dalšího personálu.

Ve větších stanicích bývaly umístěny staniční zvony, své pronikavé píšťaly mívaly parní lokomotivy a na koleje při mlze, kdy byla snížena schopnost strojvůdců rozeznat návěstidlo v poloze „Stůj!“, pokládala drážní obsluha tzv. třaskavky, které po najetí vlaku explodovaly, čímž upozornily strojvůdce.

 

Martin Hůrka

 

Foto  – archiv muzea

 

 

 

Historická vitrína Muzea Říčany

Koncem června došlo v muzeu k umístění historické vitríny, ve které budeme chtít prezentovat význačné sbírkové předměty, zajímavá historická i přírodovědná témata či osobnosti regionu. Vitrína bude stabilně umístěna v místnosti s pokladnou vedle kachlových kamen. Její obsah se však bude čas od času měnit – často v závislosti na aktuální situaci, výročí té které události apod.

Prvé téma, které prezentujeme, jsou mincovní poklady (tzv. mincovní depoty) na Říčansku. Většina lidí (dokud ještě nedůvěřovali bankám) své úspory porůznu schovávala v příhodných skrýších – tu pod prahem, v podzemním lochu, pod dubem i jinde. Často, když pak přišla nenadálá pohroma, ať v podobě války, vyvraždění rodiny nebo jiného nečekaného úmrtí, zůstal poklad nevyzvednut. Tyto poklady jsou od nepaměti nalézány například při kopání na zahradě, přestavbě domu, po záplavách, při vývratu stromu či dnes bohužel při nelegální činnosti detektorářů.

 

 Foto - archiv muzea

Ze starších dob se nám zpráv mnoho nezachovalo – jedná se spíše o náhodné zmínky (ač poklady jistě bývaly i tehdy hojně nacházeny), jiná je situace za posledních cca 300 let. Z této doby jen z území Čech víme o několika tisících nálezech (ne vždy se jednalo o mince, ty ovšem jednoznačně převažují).

V muzeích se většinou nalézají depoty z doby před II. světovou válkou, z druhé poloviny 20. století jich je znatelně méně – je to způsobeno skutečně menším počtem nálezů, politikou státu, která příliš nemotivuje nálezce k odevzdání nálezu (i když jeho zatajení je nezákonné!) nebo menší poctivostí nálezců?

 

                                                                                              Martin Hůrka

Muzeum Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena