MUZEUM ŘÍČANY

28. 4. 2017

Výstava PRAVĚK V OBRAZECH, Tisk na textil, Noc netopýrů, Rozkvetlý geopark, Rostliny pod mikroskopem, Řezání a broušení kamenů, Ze sbírek muzea

Výstava PRAVĚK V OBRAZECH

od 30. března do 20. srpna 2017

Na vystavených obrazech ožívají zkameněliny živočichů, kteří obývali naši planetu před mnoha miliony let, ale i nedlouho před příchodem člověka. Výstavu doplňují zkameněliny a výtvarné práce žáků ZUŠ Říčany.

 

K výstavě je připravena výtvarná dílna pro veřejnost i školy.

 

DOPROVODNÝ PROGRAM K VÝSTAVĚ - Tisk na textil: Trilobiti a dinosauři

neděle 28. května od 14:00 do 16:30, muzeum

Přijďte se seznámit s technikou sítotisku, potisknout si originálními autorskými motivy tričko, tašku nebo látku. Na výběr bude více než 15 motivů, poprvé budeme tisknout nové obrázky - trilobity a kostru dinosaura. Přineste si vlastní trička


Cena tisku: 50 Kč/kus

Dílnu povede Carolina Sidon.

Rezervace: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz, 323 603 161

 

DOPROVODNÝ PROGRAM K VÝSTAVĚ - Na dalekou Sibiř za dobou ledovou

středa 31. května od 18:00, muzeum

Jak vypadala naše krajina v době ledové? Byla to jen mrazová pustina se zakrslými keříky? Jak se tu mohla uživit mamutí stáda? Vypravíme se hledat na dalekou Sibiř krajinu, která by se podobala té naší, jejíž obraz si vytváříme na základě nálezů pylu a rostlinných zbytků.

 

Přednáší paleoekolog Petr Pokorný z Centra pro teoretická studia UK a AV ČR.

 

Vstupné: 30 Kč

 

Noc netopýrů

pátek 19. května od 19:30, Říčanská hájovna

Pro všechny, kteří mají zájem blíže poznat tajemný svět létajících savců, je připravena přednáška s promítáním a setkání s ochočenými trvale handicapovanými netopýry. Děti si budou moct vyzkoušet drobné kvízy a hádanky. Od 21:00 bude následovat vycházka k Srnčímu rybníčku, spojená s pozorováním netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru.  

Vstupné: 50 Kč

 

Didaktické centrum geologie: Rozkvetlý geopark

sobota 20. května od 14:00 do 18:00

 

Přijďte si užít květnové odpoledne mezi rozkvetlé skalky v geoparku. Společně prozkoumáme fascinující přizpůsobení rostlin životu ve vyprahlé půdě mezi kameny.

Jak to že některé rostliny vydrží bez zálivky? Které mají tak dlouhé kořeny, že je nepřesadíte, ani kdybyste se rozkrájeli? Budeme pozorovat také opylující čmeláky a včely samotářky a ukážeme si, co potřebují k hnízdění.

Dozvíte se, kterým rostlinám nejvíc chutnají vápencové skalky a které raději sázet do kyselého substrátu.

Akce je pořádána v rámci oslav Dne fascinace rostlinami.

Vstupné: 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné 200 Kč

Zvýhodněné vstupné na akce v geoparku i v muzeu: 120 Kč, děti 60 Kč, rodinné 300 Kč

 

Odpoledne v zahradě: Rostliny pod mikroskopem

 

sobota 20. května od 14:00 do 18:00, zahrada muzea

 

Přijďte si prohlédnout, co roste a kvete v muzejní zahradě. Pod mikroskopem prozkoumáme povrchy různých listů a květů, řezy kořeny i stonkem rostlin.

V zahradě můžete posedět, pozorovat papoušky ve voliéře, vyzkoušet Hnízdo na stromě, vodní koryta a další interaktivní prvky. Přineste si deku na posezení v trávě.

 

Zahradou vás provede Jana Kreidlová. Mikroskopování povede Renáta Schnablová.

 

V případě deště budeme mikroskopovat v muzeu.

 

Akce je pořádána v rámci oslav Dne fascinace rostlinami.

 

Vstupné: 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné 200 Kč (zahrnuje i vstup na výstavu Pravěk v obrazech)

Zvýhodněné vstupné na akce v geoparku i v muzeu: 120 Kč, děti 60 Kč, rodinné 300 Kč

 

Řezání a broušení kamenů

sobota 27. května od 10:00 do 15:00, Didaktické centrum geologie

Přijďte se podívat, jak se řežou a brousí horniny v geologické laboratoři. Přineste si i svůj vlastní kamínek. Rozřízneme ho a vy si kamínek zkusíte vyleštit. Vyrýžujte si na památku české granáty (5 kusů/osoba).

Geoparkem vás provede Pavel Bednář, ředitel 1. ZŠ Říčany.

Vstupné: 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné 200 Kč

 

 

Ze sbírek muzea: Říčanské přetisky protektorátních známek

 

V květnovém Kurýru představíme předmět, který nám přiblíží dramatické chvíle povstání českého lidu roku 1945. Jsou to protektorátní poštovní známky přetištěné atributy obnovené Republiky, konkrétně jejich říčanská emise.

S blížícím se koncem války se domácí odboj připravoval na vystoupení proti okupační moci. Součástí příprav byly i plány symbolického vyjádření obnovené státnosti. V Říčanech se proto zrodil nápad přetisků, vždyť poštovní známka i přes svou užitnou funkci nese politický význam.

Nebyla to myšlenka zcela nová. Poštovní známky se přetiskovaly již po převratu v roce 1918. Tehdy se tak dělo ovšem ve vládní režii a spíše z praktických důvodů, jelikož mladá Republika v prvních týdnech a měsících nedisponovala vlastními známkami.

 V roce 1945 měla protektorátní pošta dostatečnou zásobu známek, ovšem na většině byla podobizna Adolfa Hitlera. Říčanští si tedy opatřili štočky, a když 5. května vystoupil český odboj z podzemí, nově ustanovený Revoluční národní výbor v Říčanech převzal zásobu známek z místní pošty a nařídil přetisk. Ten provedla říčanská tiskárna Petra Duška.

Přetisk sestával z malého československého znaku a nápisů „ČESKOSLOVENSKO“ a „PRAVDA VÍTĚZÍ!“. Přetištěné známky pak byly užívány do 10. května, kdy Ministerstvo pošt tuto praxi zakázalo. K podobným přetiskům totiž docházelo i jinde, ovšem ne vždy od osob povolaných. Říčanští však vždy trvali na tom, že v jejich případě se jednalo o legální přetisky, neboť byly vydány Národním výborem v rámci jeho úřední pravomoci vycházející z legislativy právoplatné československé (exilové) vlády.

 

Jan Andrle

Fotostřípky z vernisáže výstavy „Pravěk v obrazech“

Na zahradu muzea přiletěl pterodaktyl a zahájil tak novou výstavu. I vy můžete pomocí provázku pterodaktyla rozpohybovat. Děkujeme žákům výtvarného oboru ZUŠ za skvělou práci.

Jakub Halaš a Vladimír Kořen přivítali autora obrazů Petra Modlitbu. Většina jeho vystavených obrazů je rekonstrukcí živočichů, kteří obývali ve své době české území.

Při cestě časem od prvohor až do čtvrtohor si můžete vyzkoušet, jaké to je, rekonstruovat paleontologické nálezy.

Vyzkoušejte správně složit kostry různých živočichů. Přemýšlejte, co vše podle kostry můžete zjistit a pak zkuste nakreslit, jak asi daný živočich vypadal.

Takhle asi vypadal podle nových poznatků Iguanodon, jediný dinosaurus, jehož kost se našla i na našem území. V době slavného Zdeňka Buriana „běhal“ na jeho obrazech  vzpřímeně po dvou.

A jak asi vypadala vesnice lovců mamutů? Takhle si je představují žáci ZŠ Magic Hill.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena