MUZEUM ŘÍČANY

30. 6. 2017

Výstava Pravěk v obrazech, Výzva pro fanoušky železnic, Ze sbírek muzea, Svět krystalů, Pozorování slunce astronomickým dalekohledem, Odpoledne se zvířaty a ovčí vlnou, Farmářské odpoledne

Výstava Pravěk v obrazech

do 20. srpna 2017

Přijďte si v létě prohlédnout výstavu Pravěk v obrazech. Na obrazech ožívají zkameněliny živočichů, kteří obývali naši planetu před mnoha miliony let, ale i nedlouho před příchodem člověka. Obrazy tvoří umělci společně s vědci na základě paleontologických nálezů. Ze zkamenělin a informací o tehdejším klimatu rekonstruují obrazy pravěké krajiny. Na obrazech jsou zastoupena hlavní geologická období a důležité nálezy, jako prvohorní moře s trilobity, kutnohorský dinosaurus, krajina doby ledové s jeskynními medvědy a srstnatými nosorožci.

Vystavené obrazy jsou dílem malíře Petra Modlitby. Výstavu doplňují zkameněliny a výtvarné práce žáků ZUŠ Říčany.

Vstupné 40 Kč, děti 20 Kč, rodinné 100 Kč

Od 13. září 2017 se můžete těšit na novou výstavu „Jak semena putují“.

 

Výzva pro fanoušky železnic

Připravujeme výstavu „Vlaky a vláčky“, která bude přístupná od prosince. Nyní, s předstihem, vyzýváme veřejnost ke spolupráci. Jste-li fanoušky železniční dopravy, disponujete-li sety elektrických vláčků, máte věrné modely skutečných vlaků nebo předměty související s vývojem železnice na Říčansku, neváhejte a kontaktujte nás. Jakákoli spolupráce je vítána!

Kontakt: Mgr. Martin Hůrka, martin.hurka@muzeum.ricany.cz, tel.: 604 237 175

 

Ze sbírek muzea: Obecní ferule

     Ferule bývaly praktickým odznakem moci vesnického rychtáře, z tradice často i pozdějšího starosty (užívaly se však i v rámci řemeslnických cechů). Do poloviny 19. století byl nejvyšším představeným obce rychtář, který měl k ruce konšely. Původně byl rychtář dosazován vrchností, od josefínských reforem před koncem 18. století však stále větší vliv získávali obyvatelé obce. V letech 1849-1850 došlo ke vzniku skutečné obecní samosprávy, jak ji v podstatě známe dodnes. Úřad rychtáře byl zrušen a nahrazen starostou. Při volbách nejprve oprávnění voliči zvolili obecní výbor (dnešní zastupitelstvo). Výbor pak ze svého středu zvolil starostu a představenstvo (dnešní rada).

     Zde prezentovaná ferule nese vyrytý nápis: „Obec Herynská“ a letopočet: „1840“. Na druhou stranu pak kdosi neuměle vyryl další letopočet, a to: „1880“. Rychtář za pomoci ferule obesílal obec se zprávou o svém rozhodnutí. Feruli předal poslíčkovi, který vesnici pak obcházel dům od domu a vyřizoval poselství. Někdy mohla být zpráva připevněna přímo na feruli a lidé si ji mohli postupně předávat sami. Snad právě k tomuto účelu sloužil otočný háček, který se nachází na naší feruli z Herinku. Muzeum vlastní ferule i z dalších obcí (Olešky, Pětihosty).

     Později se zprávy vyhlašovaly pomocí obecního poslíčka s bubnem, na který bubnoval, aby přilákal pozornost a mohl shromážděnému davu zprávu oznámit. Praxe bubnování se často udržela až do doby druhé světové války. Po válce ji nahradil obecní rozhlas.

 

Týden volného času a sportu v Říčanech

od 10. do 17. září 2017

Muzeum Říčany a Město Říčany pořádá v září další ročník Týdne volného času a sportu. 

Veletrh volného času a sportu

neděle 10. září 13:00 až 17:00, Masarykovo náměstí

Týden zahájíme Veletrhem volného času a sportu na Městských slavnostech v neděli 10. září, kde říčanské organizace představí svou činnost ve stánku nebo vystoupením na pódiu v průběhu programu.

V zářijovém Kurýru naleznete zvláštní přílohu s prezentací jednotlivých organizací a se seznamem akcí a aktivit v Říčanech, které bude během celého týdne možné navštívit či vyzkoušet zdarma.

 

 

Didaktické centrum geologie:

Svět krystalů

sobota 15. července od 14:00 do 17:00

 

Přijďte si vypěstovat dekorační krystaly, které můžete doma použít jako těžítko nebo někomu věnovat jako originální dárek. Dozvíte se, jak krystaly rostou v přírodě, kolik času k tomu potřebují a kde najdete jeskyni s krystaly tak velkými, že člověk vedle nich působí jako trpaslík. S sebou potřebujete pouze 0,5 litrovou zavařovací sklenici a trpělivost. Krystaly budou k vyzvednutí v následujícím týdnu v Muzeu Říčany.

Vstupné 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné 200 Kč

 

Didaktické centrum geologie:

Pozorování slunce astronomickým dalekohledem

sobota 19. srpna od 14:00 do 17:00

 

Jaká je Zemi nejbližší hvězda? A jakou má skutečně barvu? Co jsou a jak opravdu vypadají pověstné skvrny na Slunci? Za jasného počasí se budete moci podívat Slunci do tváře pomocí astronomického dalekohledu. Dozvíte se také, kdy Slunce vyhasne a co bude s planetou Zemí potom. Věřte, že nepatrnost naší planety ve srovnání se Sluncem vás velice překvapí!

Program povede astrofyzik doc. Mgr. Michal Švanda, Ph.D. z Astronomického ústavu MFF UK v Praze a Astronomického ústavu AV ČR Ondřejov.

Vstupné 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné 200 Kč

 

Odpoledne se zvířaty a ovčí vlnou

úterý 25. července 2017 od 16:00 do 18:00

Dvorek naproti hlavní budově Muzea Říčany, Rýdlova ulice

Prohlédneme si společně Dvorek, nakrmíme naše slepice a králičí rodinku a pohladíme si je. Povíme si zajímavosti o jejich chovu a dozvíme se, co můžeme udělat pro to, aby byla zvířata spokojená. Ukážeme si, jak přicházejí na svět a jak rostou kuřata. Pohrajeme si s ovčí vlnou a uplstíme si vajíčko nebo kuřátko.

 Vstupné:  40 Kč; děti, studenti a důchodci 20 Kč; rodinné vstupné 100 Kč

Vstupné zahrnuje i návštěvu výstavy Pravěk v obrazech a venkovní expozice Dobrodružství v zahradě.

Pořádá Muzeum Říčany ve spolupráci s Ekocentrem Říčany. Akci finančně podpořilo Město Říčany.

 

Farmářské odpoledne – výroba másla a sýra

neděle 20. srpna 2017 od 16:00 do 18:00

Dvorek naproti hlavní budově Muzea Říčany, Rýdlova ul.

Ukážeme si výrobu domácího másla v pravé dřevěné máselnici a výrobu bylinkového másla z bylinek ze zahrádky. Sýrařka předvede výrobu sýra. Společně se postaráme o zvířátka na našem Dvorku – nakrmíme a pohladíme naši králičí rodinku i slepice. Setkáme se i s dalšími zvířaty – kozou a ovcí.

Vstupné:  40 Kč; děti, studenti a důchodci 20 Kč; rodinné vstupné 100 Kč

Vstupné zahrnuje i návštěvu výstavy Pravěk v obrazech a venkovní expozice Dobrodružství v zahradě.

Pořádá Muzeum Říčany ve spolupráci s Ekocentrem Říčany. Akci finančně podpořilo Město Říčany.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena