MUZEUM ŘÍČANY

2. 3. 2018

Výstava PŘÍBĚH PENĚZ, Doprovodný program k výstavě, Workshop: Na penězích záleží, Češi v Chicagu, Příměstské tábory

 

Výstava PŘÍBĚH PENĚZ

Nenechte si ujít poslední možnost prohlédnout Výstavu Příběh peněz! Trvá do neděle 18. března. Můžete také vybírat z březnové nabídky doprovodných programů k výstavě.

 

PŘÍBĚH PENĚZ - Komentovaná prohlídka pro děti od 8 let

neděle 4. března od 15:00

Co pro dnešní děti znamenají peníze? Vědí, kde se peníze berou? Jak dlouho musí rodiče pracovat, aby vydělali na jídlo, bydlení, návštěvu cukrárny nebo novou hračku? Zkuste si v muzeu s dětmi zahrát hru na rodinný rozpočet. Čeká vás také sedm zastavení s praktickými úkoly a otázkami, na jejichž konci si budete moci vyrazit vlastní minci.

Výstavou provede Petra Skřivánková

Vstupné 40 Kč, děti 20 Kč, rodinné 100 Kč

 

Výměnný bazar oblečení 

Doprovodný program k výstavě Příběh peněz

neděle 4. března od 15:00 do 18:00 a pondělí 5. března od 15:00 do 18:00

Přijďte si i letos pro čerstvý vítr do vašich skříní! Proberte oblečení, co už nenosíte, nesedí vám nebo vám prostě nepůsobí radost, a vyměňte je za nové kousky. Kolik kusů přinesete, tolik kusů si budete moci odnést. Zbylé oděvy budou věnovány na charitu. Noste pouze pěkné, neobnošené oblečení pro děti i dospělé. Nepřijímáme drobné oděvy (ponožky, kalhotky) a hračky. Z kapacitních důvodů omezujeme příjem oděvů od jednoho účastníka na maximálně 50 kusů. 

Vstupné 30 Kč (vstupenka platí oba dny, můžete přijít opakovaně)

 

Jde to i bez peněz? Přednáška a beseda o alternativních ekonomikách

Doprovodný program k výstavě Příběh peněz 

pondělí 12. března od 18:00

Je možné vyměnit košík jablek za hodiny anglické konverzace? Opravení rádia za uvařený oběd? Objevte skryté půvaby fungujících lokálních ekonomických systémů, kde peníze nejsou potřeba, s antropoložkou, spisovatelkou (např. Kapitoly z dospělé ekonomie) a redaktorkou Pravého domácího časopisu Kateřinou Varhaník Wildovou.

Vstupné 50 Kč nebo můžete přinést občerstvení, kterým si besedu zpříjemníme, a máte vstup bez placení! Upečte koláč, slané zákusky nebo třeba vyrobte pomazánku. Těšíme se na vás!

 

Workshop: Na penězích záleží 

neděle 18. března, 15:00-17:00

Jak plánovat rodinný rozpočet, kolik spořit? Kolik dát dítěti kapesného a jak učit dítě rozumně hospodařit? Nejen na tyto otázky budeme hledat odpověď.  Každý účastník dílny si odnese knížku a pracovní sešit používaný na dílně. Workshop je vhodný pro děti od 12 let a dospělé.

Součástí programu je komentovaná prohlídka výstavy Příběh peněz. Na výstavě si mohou vyzkoušet aktivity rodiče s dětmi do 12 let.

Vstupné 40 Kč, děti 20 Kč, rodinné 100 Kč

Workshop povedou lektoři yourchance o. p. s.

Rezervace nutná:  edita.jezkova@muzeum.ricany.cz;  tel.: 323 603 161

Češi v Chicagu. Sto let od vzniku republiky

úterý 20. března od 18:00

Proč směrovali čeští emigranti právě do Chicaga? Proč by bez nich možná Československo nikdy nevzniklo? A jak vypadá kdysi třetí největší české město na světě (po Praze a Vídni) a Češi v něm dnes? Na tyto a další otázky bude spolu s vámi hledat odpovědi historik Ondřej Klípa, který na Illinoiské univerzitě v Chicagu srávil minulý semestr díky Fulbright-Masarykově stipendiu.

Vstupné 50 Kč

 

Velikonoční dílna: Jarní víly

středa 21. března v 18 hodin

Křehká víla, první jarní den zrozená, zdrží se u nás, než odletí květy jabloní… Která bude ta vaše? Bledá, ale statečná Sněženka, optimistická Pampeliška nebo krásná Narciska? Na workshopu si můžete užít první jarní podvečer s ovčí vlnou a vyrobit vílu podle své představy. Cena zahrnuje lektorné, materiál, zapůjčení pomůcek a dobrý jarní bylinkový čaj. Dílna je vhodná i pro děti od 12 let.

Dílnu povede Petra Skřivánková.

Vstupné 180 Kč

Rezervace nutná:  edita.jezkova@muzeum.ricany.cz;  tel.: 323 603 161

 

Příměstský přírodovědný tábor: Pod povrchem

Kdy:                      9. – 13. července 2018, každý den od 8:30 do 16:30

Kde:                      Říčanská hájovna u Světic a její okolí

Pro koho:            děti od 7 do 14 let (od ukončené 1. třídy)

Cena:                    2 500 Kč              (sourozenci 2 300 Kč)

Vypravte se s námi na neobyčejnou cestu pod povrch. Dokážeme se provrtat nejtenčí vrstvou půdy pod nohama až ke žhavému jádru Země? Víte, co se skrývá pod hladinou vody? Pojďte s námi nahlédnout do světa podzemních chodbiček, nor a vodních živočichů. Čeká nás týden plný dobrodružství, her a objevování.

 

Příměstský řemeslný tábor: Vesmírně nesmírně tvořivý tábor

Kdy:                      13. – 17. srpna 2018, každý den od 8:30 do 16:30

Kde:                     Říčanská hájovna u Světic a její okolí

Pro koho:            děti od 7 do 15 let (od ukončené 1. třídy)

Cena:                    2 700 Kč               (sourozenci 2 500 Kč)

Letos se nebudeme držet při Zemi, probádáme ty nevzdálenější a nejpodivnější planety. Jedna se nápadně podobá obří ovci, její povrch je pokrytý hebkou vlnou. Uvidíme, co se dá tvořit v pralesích dřevěných Měsíců, opatrně mineme ohňovou exoplanetu a na Mléčné dráze si sebereme sladkou smetanu. Vyzkoušíme taky mimozemské hry a pozemské prázdninové radovánky.

Bližší informace a přihlášky dětí na e-mailu: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz

 

Ze sbírek muzea: Dvě unikátní pravěké sekerky

Archeologické sbírky Muzea Říčany dokládají osídlení na Říčansku po celou dobu zemědělského pravěku, tedy od mladší doby kamenné (přibližně 5 - 4 tisíce let před naším letopočtem). Právě z mladší a pozdní doby kamenné pochází obsáhlý soubor kamenných sekerek, mlatů, klínů a dalších předmětů, jejichž počet převyšuje stovku. Do muzea se tyto kamenné nástroje dostaly většinou díky náhodným nálezům místních obyvatel nebo jejich dětí pracujících na polích, případně cílenými sběry spolupracovníků muzea. S nástupem mechanizace v zemědělství nálezů a darů muzeu rapidně ubylo.

V daném souboru kamenných pravěkých nástrojů vynikají dva nálezy, které ovšem paradoxně dárci neobjevili na svých polích. V prvním případě se jedná o vrtanou sekeru, která má zachovanou jen břitovou část s polovinou průvrtu. Zajímavé jsou ovšem nálezové okolnosti. Do muzea ji roku 1909 darovali žáci měšťanské školy v Říčanech. Původně však byla nalezena v Kuří zazděná ve stodole Františka Koláře. Máme tedy co do činění s tzv. hromovým klínem. Lidová tradice přisuzovala nálezům pravěkých kamenných sekerek magický původ. Lidé se domnívali, že tyto kamenné klíny spadly při bouři na zem a mají schopnost odpuzovat blesky. Proto si je nosili domů, ukládali v krovech nebo zazdívali do zdiva stavby. Klíny měly chránit jejich usedlosti.

Obdobným případem by mohla být i sekerka nalezená přímo v Říčanech při bourání blíže neznámého domu. Do muzea byla darována roku 1915 živnostenskou společností oděvníků. Tato sekerka má navíc ještě další zvláštnost. Průvrt pro topůrko nebyl v pravěku dokončen. Pravěký řemeslník vyvrtal pouze asi 1 cm. K vrtání mu sloužila primitivní pravěká „vrtačka“ využívající luku (obdobně jako při rozdělávání ohně) k roztáčení bezové nebo jiné tyčky s dutým středem. Tento pravěký „vrták“ se následně podsypával pískem, který se postaral o vlastní vymílání kamene. U jmenované sekerky právě nesprávný postup vrtání, kdy vrták sklouzl příliš k okraji sekerky, způsobil, že řemeslník ve vrtání po chvilce již nepokračoval a sekeru zahodil. I stopy po sklouznutí vrtáku jsou na sekerce dobře patrné.

Martin Hůrka

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena