MUZEUM ŘÍČANY

2. 2. 2018

Výstava PŘÍBĚH PENĚZ, Doprovodné programy k výstavě, Cestopisné promítání, Ze sbírek muzea: Nouzové peníze, Tvořivá hra

 

Výstava PŘÍBĚH PENĚZ

do 18. března 2018

Přijďte se podívat na originály nejstarších českých stříbrných denárů, grošů Václava IV., tolarů Rudolfa II., platidel v terezínském ghettu, obří bankovky carského Ruska a mnoha dalších platidel.

Umíte si představit život bez peněz? Jak a čím platili naši prarodiče? Seznamte se s příběhy peněz na pozadí říčanské historie. Stranou nezůstanou ani symboly na mincích a bankovkách. Nahlédneme i k prvopočátkům mincování a objevíme původ názvů dnešní koruny, dolaru nebo libry.

Na výstavě budou děti moci plnit řadu úkolů vedoucích k vytvoření malé papírové „numismatické“ sbírky. Vyzkoušíte si také, jak odhalit padělek nebo jak se slepci orientují ve své peněžence.

Čeká vás i objevování opravdového pokladu. 

Vstupné 40 Kč, děti 20 Kč, rodinné 100 Kč

 

 

Doprovodný program k výstavě PŘÍBĚH PENĚZ - Komentovaná prohlídka pro děti od 8 let

neděle 4. března od 15:00

Přijďte s dětmi strávit nedělní odpoledne do muzea na výstavu Příběh peněz! Pro děti od 8 let máme přichystanou prohlídku výstavy s doprovodným programem přímo jim na míru.

Co pro dnešní děti znamenají peníze? Vědí, kde se peníze berou? Jak dlouho musí rodiče pracovat, aby vydělali na jídlo, bydlení, návštěvu cukrárny nebo novou hračku? Zkuste si v muzeu s dětmi zahrát hru na rodinný rozpočet. Čeká vás také sedm zastavení s praktickými úkoly a otázkami, na jejichž konci si budete moci vyrazit vlastní minci.

Výstavou provede Petra Skřivánková

Vstupné 40 Kč, děti 20 Kč, rodinné 100 Kč

 

Výměnný bazar oblečení  -  Doprovodný program k výstavě Příběh peněz

neděle 4. března od 15:00 do 18:00 a pondělí 5. března od 15:00 do 18:00

Naši tradiční jarní akci jsme se rozhodli letos zařadit jako doprovodný program k výstavě. Tematicky totiž navazuje na přednášku a besedu s Kateřinou Varhaník Wildovou o alternativních lokálních ekonomikách, kterou jako další doprovodný program chystáme na pondělí 12. března.

Přijďte si i letos pro čerstvý vítr do vašich skříní! Proberte oblečení, co už nenosíte, nesedí vám nebo vám (podle Marie Kondo) prostě nepůsobí radost, a vyměňte je za nové kousky.

Kolik kusů přinesete, tolik kusů si budete moci odnést. Zbylé oděvy budou věnovány na charitu.

Noste pouze pěkné, neobnošené oblečení pro děti i dospělé. Nepřijímáme drobné oděvy (ponožky, kalhotky) a hračky. Z kapacitních důvodů omezujeme příjem oděvů od jednoho účastníka na maximálně 50 kusů

Vstupné 30 Kč (vstupenka platí oba dny, můžete přijít opakovaně)

 

Cestopisné promítání:  Na vrcholy českých, moravských a bavorských hor na elektrokolech

úterý 6. února od 18:00

Přednáška nás zavede na známé vrcholy, jako je Ještěd, Praděd, Pancíř, ale i méně známá místa v Bavorsku do pohoří Fichtelbebirge (Smrčiny) k pramenu Ohře, na nejvyšší vrchol Schneeberg (Sněžka) i na nejvyšší horu Šumavy Grosser Arber (Velký Javor). V úvodu bude i technická exkurze do světa elektrokol, která si rychle získávají i příznivce v naší zemi.

Přednášku povede Ivo Petřík

Vstupné 50 Kč  

 

Kniha Neobyčejní občané aneb Postavy z říčanských ulic a domů je opět k dostání v muzeu!

 Celý náklad byl rozebrán během listopadu. Po dotisku se zaprášilo do konce roku. Od poloviny ledna je k dispozici druhý dotisk.

 

Ze sbírek muzea: Nouzové peníze

Na výstavě Příběh peněz můžete v Muzeu Říčany vidět nejen klasické mince a bankovky platné na našem území od dob Keltů. Vystaveny jsou i unikátní peníze ze sbírek muzea jako antická mince císaře Pia Antonia (138-161 n. l.), která byla druhotně provrtána a použita jako přívěsek. Na krku ji nosili patrně Germáni, kteří na našem území sídlili v prvních stoletích našeho letopočtu. Pozornost poutají i nezvykle velké papírové peníze z Ruska: téměř 30 cm dlouhá, portrétem Petra Velikého dekorovaná státní úvěrová poukázka cara Mikuláše II. v hodnotě 500 rublů z roku 1912 nebo tisícirublovka ruské prozatímní vlády z roku 1917, na které je vyobrazena svastika (hákový kříž).

Především však chci upozornit na tzv. nouzové peníze. Jedná se o poukázky, které v dobách krizí částečně doplňovaly zákonné oběživo. V období nejistot, především za revolucí nebo válek, lidé houfně shromažďovali mince z drahých kovů, při hlubší krizi i z kovů obecných. Situace zhoršená o souběžnou inflaci vedla k tomu, že stát nezvládal udržovat potřebné množství mincí v oběhu. Často k řešení sáhly místní obce, nebo i podniky, hostince či soukromé osoby, které si vytiskly vlastní papírové peníze. Ty se pak používaly v místním oběhu. Nouzové peníze ale vydával i stát. V Rusku během první světové války i následné občanské války byla vydána celá řada poukázek či dokonce poštovních známek s funkcí platidla. Dělo se tak z ekonomických důvodů (vytištění známky vyšlo mnohem levněji než vyražení mince). Existovaly též nouzové peníze zajateckých táborů nebo poukázky, kterými spojenečtí vojáci platili na osvobozovaných územích během 2. světové války. Nouzová platidla se sice vyznačovala jednoduchým a levným provedením, ale zato velkou šíří motivů, které by se na běžné bankovky patrně nikdy nedostaly (pohádkové motivy, místní vtipné postavičky, znázornění regionálních událostí a reálií). Výše uvedené typy si lze na výstavě prohlédnout na vlastní oči.

Na snímku je nouzovka memelské obchodní komory z roku 1922, používaná v tehdejším Východním Prusku.

Martin Hůrka

 

Tvořivá hra

V projektu Oborový mentoring pedagogové MŠ a lektoři Muzea Říčany ověřují novou metodiku pro polytechnické vzdělávání. Ta dává dětem prostor pro vlastní rozhodování a realizaci svých nápadů. Pedagogové se zaměřují na proces tvorby, snaží se „nedokončovat práci za děti“, nabízí jim různé druhy materiálů a učí je používat nástroje. Mluví s dětmi o možnostech, které mohou využívat, přijímají návrhy řešení od dětí a dávají jim čas, který na svoji tvorbu potřebují. Ve třídách či zahradách MŠ vznikají dílenské kouty, kde mají děti přístup k nástrojům. Děti z vycházek nosí přírodní materiály, které pak ve školce zpracovávají. Hotové výrobky zůstávají ve třídách a děti si s nimi hned hrají. Při hře mohou zjišťovat, jak se jim výrobek povedl a dále ho vylepšovat. Pomocí reflektivního dialogu pedagogové vedou děti ke kritickému myšlení, učí je posuzovat vlastní práci, jak mohou pohlížet na to, když se jim něco nedaří nebo naopak když překonají těžkou konstrukční překážku.

 

Projekt byl podpořen v rámci Operačního programu Výzkum, vzdělávání a vývoj a je spolufinancovánz Evropské unie.

Carolina Sidon a Petra Skřivánková

kontakt: carolina.sidon@muzeum.ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena