MUZEUM ŘÍČANY

27. 5. 2018

Výstava

TVOŘ A HRAJ SI!

do 19. srpna

V minulém roce se v Praze konaly dvě výjimečné a nejnavštěvovanější výstavy v oboru umění – výstavy Františka Skály a Krištofa Kintery. A přitom to nejsou „klasičtí“ malíři a sochaři, ba naopak, zcela netradiční umělci! Jejich prostorová tvorba je divoká, vynalézavá a experimentující. Čím to je, že nás tolik fascinují? Proč jejich tvorba oslovuje tak široké publikum? Přijďte do Muzea Říčany na novou výstavu a možná najdete odpověď. Staňte se na chvíli Kinterou nebo Skálou. Zakroucené klacky, zamotané dráty, různé nástroje a otevřená dílna - to vám umožní si v muzeu hrát a tvořit. Protože není to právě samotná HRA, která nás tolik fascinuje?

Na realizaci výstavy finančně přispěl Středočeský kraj.

Vstupné:  60 Kč; děti, studenti a důchodci 30 Kč; rodinné vstupné 150 Kč; děti do 3 let a senioři nad 70 let zdarma

 

Doprovodný program k výstavě:

 

Děti učí děti - dětský trh řemesel

neděle 17. června, 15:00-18:00,

muzeum

Umíš něco vyrábět, chceš to naučit někoho dalšího a dokonce si tím i trochu vydělat? Máš super nápad na výrobek? Děláš si náramky, tvoříš z korálků, vyřezáváš ze dřeva – nebo tě baví něco jiného? Připrav si dílničku, kde to naučíš ostatní děti.

Každé dítě si připraví své stanoviště, určí cenu svého mini-workshopu (materiál plus nějaký drobný zisk), dílny si návštěvníci budou vybírat. Chceš se zúčastnit a nevíš, jak na to? Klidně nám zavolej (Petra Skřivánková, tel.: 737 764 407) nebo se zastav v muzeu.

Rezervace je nutná pro děti, které budou chtít vést svou dílnu. Rezervace na e-mailu: petra.skrivankova@muzeum.ricany.cz

Vstup zdarma ke vstupence na výstavu

 

MUZEJNÍ OBCHŮDEK

Pokud sháníte užitečný a vkusný dárek pro děti (k narozeninám, za vysvědčení nebo jen tak), můžete jej pořídit i v muzeu v našem obchůdku. Seženete zde přírodovědné hry, pomůcky (lupy, síťky na hmyz, ptačí píšťalky), stavebnice ptačích budek a krmítek, pazourkové nástroje, repliky historických mincí, potištěná trička a tašky a spousta dalšího. Nově zde nyní můžete zakoupit i krásné dětské knížky z nakladatelství Baobab.

 

Přírodovědná středa: Pavouci a hmyz

středa 6. června, 16:00-18:00,

sraz u Říčanské hájovny u Světic

S odbornicí na pavoukovce Lenku Kubcovou se vydáme do porostů v okolí Říčanské hájovny. Se smýkačkami a sklepávadly budeme lovit nejrůznější hmyz a pavouky. Můžete se těšit na maloočku smaragdovou i zlatozelené listohlody. Možná se nám podaří chytit i šídlo pestré.

Program povede Lenka Kubcová

Vstupné 50 Kč

 

Stavění ptačích budek a ukázka kroužkování ptáků

neděle 10. června, 14:00-17:00,

zahrada u muzea

Sestavení a natření budek, poradna, jak s budkami naložit a jak se o ně starat. V případě vhodného počasí ukáže ornitoložka Jana Hronková i kroužkování ptáků. V muzejní zahradě je možné navštívit obří hnízdo a dozvědět se více o ptácích v zahradách.

Program povede Edita Ježková, Kateřina Čiháková a Jana Hronková.

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Tvoř a hraj si!“ (platí v den akce)

Akce je pořádána v rámci Víkendu otevřených dveří zahrad. Na realizaci akce finančně přispěl Středočeský kraj.

Vstupné:  80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Cena stavebnice budek: 230 Kč sýkorník, 170 Kč rehkovník

 

Výměnný bazar rostlin

neděle 10. června, 14:00-17:00,

zahrada u muzea

Máte na zahradě květiny, které musíte vzhledem k prostoru omezovat a je vám líto je vyhodit? Přineste je na výměnný bazar. Kolik rostlin přinesete, tolik si můžete odnést.

Rostliny noste v zakořeněné nebo s dostatečným balem. Přijímáme pouze zahradní rostliny, ne plané druhy, nenoste vzrostlé stromy a keře. 

Akce je pořádána v rámci Víkendu otevřených dveří zahrad. Na realizaci akce finančně přispěl Středočeský kraj.

Vstupné 30 Kč

 

Mláďata na Dvorku

pondělí 18. června, 16:00-18:00,

Dvorek naproti muzeu

Přijďte se na Dvorek seznámit s našimi mláďaty. Děti si budou moci zvířátka nakrmit a pohladit, což je skvělá příležitost zejména pro ty, které nemají možnost zvířata samy chovat. Program doplní interaktivní povídání o rozmnožování domácích zvířat, zajímavosti o mláďatech a aktivity pro děti i dospělé.

Program povede Marie Tvrdoňová

Vstupné:  80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Tvoř a hraj si!“ (platí v den akce)

Akci pořádá Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany, finančně ji podpořilo Město Říčany.

 

 

Amatérská burza minerálů

sobota 23. června, 9:00-17:00,

Didaktické centrum geologie,

Masarykovo náměstí

Během burzy, kterou pořádá 1. ZŠ Říčany, si s námi můžete vyrobit odlitky trilobitů a projít komentovanou prohlídku geoparku.

Vstupné 80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Na realizaci akce finančně přispěl Středočeský kraj.

 

Z muzejních sbírek: hoblíky

Hoblík je tradiční truhlářský nástroj užívaný k hoblování, tedy zarovnávání a vyhlazování dřevěných povrchů. Zpravidla se skládá z dřevěného těla hranolovitého tvaru, jemuž se říká lůžko, do kterého je zapuštěn břit (tzv. želízko). V horní části dřevěného hranolu se pak nachází držadlo (rukojeť). Dřevěný odpad, který vzniká při hoblování, se nazývá hobliny. Moderní hoblíky mohou být i celokovové a v současné době existují i elektrické.

 Existence hoblíků je doložena již ve starověku, používaly se v Egyptě, kde byl s jejich pomocí upravován povrch sarkofágů, i ve starém Řecku a Římě. Za časů starého Rakouska se tvrdilo, že se dobrý truhlář pozná podle hoblin, obzvlášť pokud hobliny byly dlouhé a tenké. Ve sbírkách říčanského muzea je evidováno 11 hoblíků pocházejících z 1. poloviny 20. století. Lze mezi nimi nalézt i dva hoblíky typu macek, které se oproti jiným liší svými většími rozměry (délka cca 60 cm). Hoblík macek sloužil k rovnání velkých desek.  Dalšími speciálními typy hoblíků z muzejních sbírek jsou hoblíky na šindele či hoblíky určené k hoblování okrajů desek a rámů.

Jan Boukal

 

                                                                Výzva pro volnočasové

a sportovní organizace:

Účastněte se Týdne volného

času a sportu!

9. – 16. září 2018

 

Přihlášky organizací přijímáme do konce června. Z organizačních důvodů NENÍ MOŽNÉ přijímat přihlášky po stanoveném termínu.

 

Město Říčany a Muzeum Říčany pořádá v září další ročník Týdne volného času a sportu. Týden zahájíme Veletrhem volného času a sportu na Městských slavnostech v neděli 9. září, kde říčanské organizace představí svou činnost ve stánku nebo vystoupením na pódiu v průběhu programu.

Po celý týden pak budou probíhat ukázkové aktivity a akce pro veřejnost zdarma. Nabídka aktivit bude zveřejněna ve speciální zářijové příloze Kurýra „Volný čas a sport v Říčanech“. Organizace, které se týdne zúčastní, dostanou příležitost v příloze zdarma prezentovat svou činnost. 

 

Podrobné informace a přihlášky na

marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz,

tel.: 776 701 345

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena