MUZEUM ŘÍČANY

30. 6. 2018

Výstava

TVOŘ A HRAJ SI!

do 19. srpna

Znáte to – vyrazíte s dětmi do muzea a po půl hodině už vás tahají za rukáv, že je to tam nebaví. Na výstavě „Tvoř a hraj si!“ je to ale naopak. Po hodině a půl slyšíme rodiče, jak svým dětem nesměle navrhují, že se půjde domů, a děti často svolí jen pod podmínkou, že se do muzea vrátí jindy, protože kromě toho auta si přece musí vyrobit ještě letadlo, panenku, přívěsek na krk…

Nevěříte? Přijďte se s dětmi přesvědčit! Výstava bude otevřena celé léto až do neděle 19. srpna a stále máme dostatek vlny, látek, prken, klacků, hřebíků a jiného materiálu, který čeká na vaše nápady.

 

V muzeu Vám nově nabízíme kávu a čaj, k zapůjčení je také pikniková deka, kterou můžete využít na muzejní zahradě, až děti polezou do hnízda nebo budou zkoušet, jak funguje pumpa. Zahrada je přes pokladnu muzea přístupná zdarma.

 

 

PŘIPRAVUJEME:

Výstava Tohle je válka: “Tatínku náš…“

od 9. 9. 2018 do 20. 12. 2018

Válka. 1914 – 1918. To jsou vojáci, střelba, počty mrtvých. Někdy dávno, někde daleko. A vlastně to vůbec není vhodné téma na rodinný víkendový výlet. Máme přeci nárok si odpočinout, pobavit se.

Ale proč vlastně války vznikají? Znáte nějakého člověka, který by „Tohle“ chtěl? A přeci se dějí. Stále dokola. První světová, Druhá světová, obsazení ruskými vojsky…máme se teď moc dobře. Ale budou se takhle mít i naše děti?

Přijďte si vyzkoušet, co prožívali v zákopech naši pradědečkové. Jak byla těžká puška, kterou museli zabíjet. Opravdu. Ne v počítačové hře. Přitom ze všeho nejvíc chtěli být se svými děvčaty, ženami a dětmi. A jaké to bylo, na své chlapce a muže čekat dlouhé čtyři roky a nevědět o nich skoro nic?

Můžeme něco my sami udělat, aby se „Tohle“ už neopakovalo, a dál jsme mohli o víkendech odpočívat a bavit se?

 

DOPROVODNÝ PROGRAM K VÝSTAVĚ:
Příběh vyhlodaný do lýka - Tvořivý workshop pro děti

úterý 24. července, 17:00-19:00

Znáte dětský časopis Raketa? Nebo knížku Lumír včelaří? Pak asi víte, že autorkou barevných a hravých ilustrací je Aneta Holasová. Ta u nás v muzeu povede tvořivý workshop, na kterém se děti seznámí s hlavním hrdinou její nové knížky, s Ipsíkem - lýkožroutem, který se rozhodl, že naučí malé broučky psát. Děti si společně s ilustrátorkou nakreslí a vyrobí vlastního broučka. Workshop je vhodný pro rodiče s dětmi od 5 do 10 let, mladší děti ale nepřijdou zkrátka, mohou si užít výstavu. Vstupné na workshop zahrnuje i vstup na výstavu.

Vstupné:  80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Rezervace nutná: tel. 323 603 161 (případě, že se o víkendu nedovoláte na pevnou linku, volejte na tel. 736 107 032).

 

Ovečky na Dvorku – zpracování vlny

úterý 17. července, 15:00-18:00,

Dvorek naproti muzeu

Pohladíme si ovečky, ukážeme předení na kolovratu a další zpracování vlny. Všichni účastníci si budou moci uplstit jednoduchý výrobek z ovčí vlny.

Program povedou Marie Tvrdoňová, Petra Skřivánková a Jana Šilarová

Vstupné80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Tvoř a hraj si!“ (platí v den akce)

Akci pořádá Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany, finančně ji podpořilo Město Říčany.

 

Didaktické centrum geologie: 

Slunce a solární energie

neděle 22. července, 14:00-17:00

Za jasného počasí budeme pozorovat povrch a atmosféru Slunce pomocí astronomických dalekohledů s filtry. Ukážeme si, jak lze využít energii slunce - jak se peče v solární peci, nabíjí mobil nebo čerpá voda.  V 15:00 proběhne komentovaná prohlídka geoparku.

Program povedou Jana Švandová, Edita Ježková a odborník z Astronomického ústavu AV ČR  a Astronomického ústavu MFF UK Michal Švanda.

Vstupné:  80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

 

Za trilobity a dinosaury

sobota 11. srpna, 14:00-17:00

Kde se našla první kost dinosaura v České republice?  A kde najdeme ještě dnes zkameněliny trilobitů? V paleontologickém nalezišti budeme pátrat po dinosaurech a trilobitech, vyrobíme si i odlitky, které si návštěvníci budou moci odnést. 

V 15:00 proběhne komentovaná prohlídka geoparku.

Vstupné80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

 

Kozí odpoledne – výroba másla a sýra

neděle 19. srpna, 15:00-18:00,

Dvorek naproti muzeu

Seznámíme se s kozou. Ukážeme si dojení a povíme si, co koza potřebuje ke spokojenému životu. Vyrobíme máslo v tradiční dřevěné máselnici a sýrařka předvede výrobu sýra.

Program povedou Marie Tvrdoňová a Edita Ježková

Vstupné 80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Tvoř a hraj si!“ (platí v den akce)

Akci pořádá Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany, finančně ji podpořilo Město Říčany.

Na realizaci akcí finančně přispěl Středočeský kraj.

 

Z muzejních sbírek: Přesleny

Přesleny jsou kamenné, keramické, kostěné či kovové součástky vřetene. Vřeteno sloužilo ke spřádání nití, nit se navlékala na dřík, který býval v dolní části zesílen, aby na zesílení držel přeslen. Ten pak při roztočení celého vřetene sloužil jako setrvačník. Vřetena mívala zpravidla dřevěný dřík, a jelikož dřevo snadno a rychle podléhá zkáze, z pravěkých a středověkých vřeten se dochovaly pouze přesleny. První vřetena (a tudíž i přesleny) se objevují v neolitu, tedy v mladší době kamenné (cca 6000–4200 př. n. l.), kdy se lidé naučili pěstovat len a konopí. V pozdějších dobách se vřetena s přesleny již nevyskytovaly samostatně, ale jako součást kolovrátku. 

   

Přesleny většinou nelze přesněji datovat, pokud nejsou opatřeny specifickou výzdobou, a při jejich dataci pak může pomoci pouze nálezový kontext.  Ve sbírkách Muzea Říčany se nachází pravěké přesleny z lokality Doubravice u Modletic a z Říčan z mladší a pozdní doby kamenné (neolit a eneolit) a jeden středověký přeslen z Hostivaře. 

Jan Boukal

 

9. – 16. září 2018

 

Muzeum Říčany a Město Říčany

pořádá v září další ročník

Týdne volného času a sportu

 

Veletrh volného času a sportu

neděle 9. září 13:00 až 17:00, Masarykovo náměstí

Týden zahájíme Veletrhem volného času a sportu na Městských slavnostech v neděli 9. září, kde říčanské organizace představí svou činnost ve stánku nebo vystoupením na pódiu v průběhu programu.

V zářijovém Kurýru naleznete zvláštní přílohu s prezentací jednotlivých organizací a se seznamem akcí a aktivit v Říčanech, které bude během celého týdne možné navštívit či vyzkoušet zdarma.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena