MUZEUM ŘÍČANY

30. 8. 2019

VÝSTAVA

Léto pod hvězdami

do 6. října 2019

Zvedněte hlavu a zahleďte se s námi ke hvězdám. Galaxie, mlhoviny, hvězdy i planety můžete obdivovat na velkoformátových fotografiích Petra Horálka -  úspěšného astro-fotografa, jehož fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů jsou celosvětově uznávány. Uvidíte i snímky planet doplněné úryvky z Nerudových Písní kosmických. Pro děti jsou připravena interaktivní stanoviště a na větší děti čeká šifrovací hra.

Vydejte se také po naší 4,5 km dlouhé meziplanetární stezce okolo Říčan a objevovat planety ve skutečném měřítku a vzdálenostech od Slunce.

Vstupné 60 Kč/ zlevněné 30 Kč/ rodinné 150 Kč

Děti do 3 let a senioři nad 70 let mají vstup na výstavy zdarma.

 

Připravujeme:

Výstava OSMDESÁTKY – Jak jsme tady žili/ Až do sametové revoluce

26. října 2019 – 2. února 2020

Z těch let nám zůstaly černobílé fotky… Doba ale černobílá nebyla. V Československu si tehdy leckdo poklidně existoval, jiní utíkali. Vrátíme vás do chvíle, kdy jste snili za dveřmi svého pokoje.

Vaše děti a vnoučata si mohou pohrát s hračkami a stavebnicemi, které důvěrně znáte. Pamatujete si na Panelu, Merkur, Logika? Na to, jak jste dostali prvního mončičáka, byli okouzleni digihrami a schovávali jste si plechovky od Coca-coly, abyste je vystavili v pokojíčku? 

Připomeneme vám, jak jsme žili v době, kdy se měnily politické poměry a společenské klima. Mladším ročníkům přiblížíme, co se dělo v průběhu roku 1989 a k čemu došlo v listopadu toho roku. 

Výstavu v budově Muzea Říčany doprovodí velkoplošné panely s fotografiemi v centru města a další program (besedy, komentované prohlídky výstavy, program pro děti nebo filmový večer). 

 

Jablečný program muzea v geoparku na Městských slavnostech 8. září

Geopark a hradní zahrada opět ožijí i v rámci Městských slavností. Muzeum pro vás připravuje aktivity a dílničky pro děti s tematikou jak jinak než jablečnou. Kromě toho budete moci prozkoumat paleontologické naleziště, ulovit srstnatého nosorožce, udělat si frotáž trilobita nebo rýžovat granáty. Chystáme také zábavný soutěžní kvíz na podiu na náměstí, v němž poměří síly známé říčanské osobnosti i školáci z řad diváků.

 

Život a voda na Zemi a ve vesmíru

sobota 14. září, 14:00 - 17:00,

Didaktické centrum geologie

Ukážeme vám nejodolnějšího tvora v dosud známém vesmíru! Dozvíte se, kde se na Zemi vzaly zárodky života. Jak vypadaly první organizmy? Přijďte si je prohlédnout pod mikroskopem. Zjistíte, jak a kde hledáme život mimo naši planetu. A abychom se do vesmíru dostali, naučíme vás sestrojit a odpálit jednoduché raketky.

Povede Jana Švandová a Petr Schnabl

Vstupné 80/40/200 Kč

 

Králičí odpoledne na Dvorku

úterý 17. září, 15:00 - 17:00,

Dvorek naproti muzeu

Přijďte se na Dvorek seznámit s našimi králíky. Děti si je budou moci nakrmit a pohladit. Program doplní interaktivní povídání o chovu a aktivity pro děti i dospělé.

Povede Marie Tvrdoňová

Vstupné 80/40/200 Kč

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Léto pod hvězdami“ (platí v den akce).

 

Lampiony z přírodnin – dílna pro rodiče s dětmi

středa 2. října, 17.00 - 19.00,

zahrada muzea

Lampionové průvody se blíží! Nekupujte lampiony, přijďte si je do muzea sami vyrobit, navíc jedinečné a zdobené přírodními materiály. Užijte si společné tvořivé odpoledne v muzejní zahradě.

Povede Carolina Sidon

Vstupné: 80 Kč děti, 60 Kč dospělí

Rezervace doporučená!

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Léto pod hvězdami“ (platí v den akce do 18h).

 

Kurzy šití v muzeu

Začátečníci

Naučíte se ovládat šicí stroj, pracovat s různými materiály a střihy, na každé lekci si ušijete jednodušší a poté i náročnější výrobek. Šít budeme na šicích strojích Singer a Brother. Materiál je zahrnut v ceně kurzu.

Termíny: středy 16. 10., 6. 11., 20. 11., 4. 12., 18. 12., 15. 1., 29. 1., 12. 2., 26. 2., 18. 3.

Čas: 18:00 - 20:00

Cena kurzu: 3 000 Kč/10 lekcí

 

Pokročilí

Zdokonalíte se v technikách šití, naučíte se pracovat se složitějšími střihy a různými materiály, ušijete si sukni nebo halenku.  V kurzu budete pracovat individuálně pod vedením zkušené krejčové. Podrobné informace k průběhu kurzu dostanete na úvodním setkání 9. října v 18:00 v Muzeu Říčany.  Drobný materiál je v ceně kurzu, nezahrnuje cenu látek.

Termíny: středy 9. 10. (infoschůzka), 23. 10., 13. 11., 27. 11., 11. 12., 8. 1., 22. 1., 5. 2., 19. 2., 11. 3., 25. 3.

Čas: 18:00 - 20:00

Cena kurzu: 4 000 Kč/10 lekcí

Lektorka: Jana Šebestová

Rezervace nutná! Kapacita kurzů je limitovaná.

 

Cyklus workshopů

Vyrobte si to sami

Nevešli jste se do loňských kurzů? Přihlaste se letos!

Chcete si vyzkoušet, jak vyrobit domácí přírodní drogerii, kosmetiku, výbavu domácí lékárničky, sáčky a ubrousky na potraviny či jak upéct kváskový chléb nebo vyrobit lahodný domácí sýr? Užijte si několik příjemných večerů v muzeu, z každého si odnesete užitečný výrobek. Veškerý materiál a pomůcky pro vás zajistíme.

Termíny: vždy 1. pondělí v měsíci od 18:00 - 20:00

1. Domácí mýdlo – po 7. 10.       

2. Přírodní kosmetika a drogerie – po 4. 11.        

3. Látkové sáčky a voskové ubrousky – po 2. 12.

4. Pravý domácí chléb – po 6. 1.

5. Zpracování mléka – máslo a sýry – po 3. 2.                 

6. Domácí přírodní lékárna – po 9. 3.

Čas: 18:00 - 20:00

Cena: 1 800 Kč/celý cyklus (6 lekcí včetně pomůcek a veškerého materiálu)

Lektorky: Petra Skřivánková a Jana Véghová

Rezervace nutná! Kapacita kurzů je limitovaná.

Kontakt pro rezervace: Marie Tvrdoňová, tel.: 722 074 782, e-mail: marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz

 

 

Ze sbírek muzea: Sifonová láhev

V současné době odporu vůči jednorázovým plastům (včetně PET lahví) se stávají populárními rozličné přístroje vytvářející z kohoutkové vody sodovku. Nejedná se však o nic nového. Totéž dokázaly již od počátku 19. století sifonové láhve, lidově označované jako sifony. Bublinky se ve vodě v láhvi vytvářely pomocí bombiček naplněných oxidem uhličitým. Za vrchol popularity sifonových láhví lze považovat dobu mezi světovými válkami, po 2. světové válce dochází k jejich úpadku v důsledku zničení mnohých továren na jejich výrobu a vzestupu prodeje lahvových nápojů.

V Československu se vyráběly sifonové láhve na několika místech, nejznámější byly výrobky podniku Kovočas v Děčíně (fungoval do roku 2005), které byly opatřeny charakteristickým kovovým pletivem. Téměř každý měl tuto kovovým drátem opletenou sifonovou láhev doma, a když už ji nepoužíval, měl ji přinejmenším vystavenou v kuchyni, neboť se jednalo o esteticky zajímavý předmět. Říčanské muzeum uchovává ve své sbírce dvě sifonové láhve vyrobené podnikem Kovočas, přičemž jedna z nich pochází přímo z budovy muzea, kde byla v nedávné minulosti využívána. Chcete si připomenout dobu, kdy byly sifonové láhve běžným vybavením domácnosti? Od října můžete v Muzeu Říčany navštívit výstavu, která ponese název Osmdesátky – Jak jsme tady žili/ Až do sametové revoluce.

Jan Boukal

KROUŽKY PRO DĚTI
VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/20

Řemeslný kroužek

Kdy: pondělí  15:30 - 17:00

Kde: Muzeum Říčany

Pro koho: děti  7 – 14 let

Lektorka: Jana Véghová,

kontakt: jana.veghova@muzeum.ricany.cz

Cena: 1 850 Kč za pololetí, 15 lekcí (zahrnuje materiál a pomůcky)

 

Jak voní dřevo, jak chutná čerstvé máslo, jak hebká je vlna a kolik práce dá vyrobit šálu? Děti si osvojí řadu technik – od práce se dřevem přes drátování, práci s vlnou a textilem, košíkaření, recyklaci papíru, tradiční výrobu potravin a další činnosti.

Přírodovědný kroužek pro předškoláky a mladší školáky

Kdy: úterý 15:30 - 17:00

Kde: Muzeum Říčany

Pro koho: děti 6 – 9 let

Lektorka: Jana Kreidlová,

kontakt: jana.kreidlova@muzeum.ricany.cz

Cena: 1 100 Kč za pololetí

 

Kde létají vážky a kde bydlí strakapoud? Společně prozkoumáme přírodu v okolí Říčan a podíváme se na svět pěkně zblízka, lupou i dalekohledem. Budeme si hrát na zvířata a tvořit z přírodních materiálů.

Přírodovědný kroužek pro starší školáky

Kdy: čtvrtek  16:00 - 18:00

Kde: Muzeum Říčany

Pro koho: děti  10 – 15 let

Lektorka: Kateřina Čiháková, kontakt: katerina.cihakova@muzeum.ricany.cz

Cena: 1 100 Kč za pololetí

Co potřebují k životu ledňáčci? Kde se vyskytuje nejvíc druhů motýlů? Jako správní přírodovědci si budeme klást otázky a provádět pozorování a jednoduché experimenty, abychom přišli na kloub tomu, jak to v přírodě chodí. Budeme bádat i v minulosti přírody a krajiny s využitím starých map a muzejních sbírek a herbářů.

Všechny kroužky začínají v týdnu od 16. září.

Přírodovědné kroužky připravuje Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany.  Kapacita kroužků je omezená.  Přihlášky jsou ke stažení na webových stránkách muzea.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena