MUZEUM ŘÍČANY

28. 6. 2019

NOVÁ VÝSTAVA

Léto pod hvězdami

14. července – 6. října 2019

Zvedněte hlavu a zahleďte se s námi ke hvězdám. Galaxie, mlhoviny, hvězdy i planety můžete obdivovat na velkoformátových fotografiích Petra Horálka -  úspěšného astro-fotografa, jehož fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů jsou celosvětově uznávány. Několik jeho fotografií bylo vybráno NASA jako prestižní Astronomické snímky dne. Uvidíte i snímky planet doplněných úryvky z Nerudových Písní kosmických. Pro děti budou připravena interaktivní stanoviště a dílničky.

Výstava tentokrát překračuje hranice muzea. Budete se moci vydat po naší 4,5 km dlouhé meziplanetární stezce okolo Říčan a objevovat planety ve skutečném měřítku a vzdálenostech od Slunce.

Vstupné 60 Kč/ zlevněné 30 Kč/ rodinné 150 Kč

Děti do 3 let a senioři nad 70 let mají vstup na výstavy zdarma.

 

Doprovodné programy k výstavě

Pozorování Slunce
a otevření výstavy Léto pod hvězdami

neděle 14. července, 15:00, muzeum

Přijďte se podívat Slunci do tváře! Během otevírání nové výstavy bude k dispozici dalekohled se speciálním filtrem, díky kterému se budete za pěkného počasí moci na naši nejbližší hvězdu podívat pěkně zblízka a poslechnout si přitom i zajímavé vyprávění o ní.

Vstupné 60/30/150 Kč

 

Měsíc, svítí Měsíc

pátek 9. srpna, 20:00, muzeum

Jak vznikl náš Měsíc? Jak by naše planeta vypadala bez něho? Byli bychom tady vůbec? A opravdu jsme na něm přistáli? Přijďte si poslechnout zajímavou přednášku o našem nejbližším vesmírném sousedovi, po které bude za jasného počasí následovat jeho pozorování astronomickým dalekohledem.

Vstupné 50 Kč

 

Mlhoviny – dílna pro děti a komentovaná prohlídka výstavy

úterý 27. srpna, 15:00, muzeum

Vydejte se s dětmi do vesmíru! Přijďte strávit prázdninové odpoledne do Muzea na výstavu mezi hvězdy, planety, mlhoviny, opravdové meteority a další vesmírné objekty.

Děti si odnesou domů mlhovinu jako dekoraci, kterou si sami vyrobí.

Vstupné 80 Kč dítě, 60 Kč dospělý. Rezervace nutná! marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz; tel. 323 603 161

NOVINKA! Otevřená odpoledne v geoparku

Každé prázdninové úterý můžete pobývat a hrát si v geoparku!

Termíny (celkem 9 odpolední):
 2. 7., 9. 7., 16. 7., 23. 7., 30. 7., 6. 8., 13. 8., 20. 8., 27. 8. vždy 14:00-17:00

Přijďte prozkoumat paleontologické naleziště, rýžovat granáty, ulovit srstnatého nosorožce, udělat si frotáž trilobita a zahrát si hledačku.

Vstupné 80/40/200 Kč

Možnost předplatného na celé léto: 200/100/500 Kč

Ovečky na Dvorku

úterý 16. července, 15:00 - 18:00,

Dvorek naproti muzeu

Pohladíme si ovečky, ukážeme předení na kolovratu a další zpracování vlny – praní a česání. Děti si budou moci uplstit jednoduchý výrobek z ovčí vlny.

Povedou Jana Šilarová, Petra Skřivánková a Marie Tvrdoňová

Vstupné 80/40/200 Kč

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Léto pod hvězdami“ (platí v den akce).

Sopky na Zemi a ve vesmíru

neděle 21. července, 14:00 - 17:00,

Didaktické centrum geologie

Víte, kde ve vesmíru najdeme nejvíce sopek nebo na které planetě ve Sluneční soustavě je ta úplně největší? Jak vznikají? Máme se bát supervulkánů na Zemi? A kde můžeme najít sopky na Říčansku? Přijďte si vymodelovat sopečný kužel a nechat ho explodovat!

Povede Jana Švandová a Jakub Halaš

Vstupné 80/40/200 Kč

 

Za trilobity a dinosaury

sobota 10. srpna, 14:00 - 17:00,

Didaktické centrum geologie

Už jste někdy viděli opravdovou zkamenělinu trilobita nebo žraločí zub starý miliony let? V časech 14:30 a 15:30 s Jakubem Halašem odhalíte, kdo žil v českých mořích a kde v okolí Říčan hledat zkameněliny.

V průběhu celého odpoledne bude možné vyrábět odlitky zkamenělin včetně lebky Tyranosaura rexe!

Povede Jakub Halaš

Vstupné 80/40/200 Kč

 

Kozí odpoledne na Dvorku

sobota 31. srpna, 15:00 - 18:00,

Dvorek naproti muzeu

Seznámíme se s kozou. Ukážeme si dojení a povíme si, co koza potřebuje ke spokojenému životu.

Vyrobíme máslo v tradiční dřevěné máselnici a sýrařka předvede výrobu sýra.

Povedou Vlaďka Velíková, Edita Ježková a Marie Tvrdoňová

Vstupné 80/40/200 Kč

Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Léto pod hvězdami“ (platí v den akce).

Řezání a broušení kamenů
v Didaktickém centru geologie

Termíny:
soboty 20. 7., 17. 8., 21. 9., 19. 10., vždy 14:00-17:00

Přijďte se podívat, jak se řežou
a brousí horniny v geologické laboratoři. Přineste si svůj vlastní kamínek - rozřízneme ho a vy si kamínek zkusíte vyleštit. Cena dle velikosti kamene.

Rezervace nutná: na tel. 323 603 161 (nejpozději dva pracovní dny před termínem) nebo prostřednictvím formuláře na webu Muzea Říčany v sekci Akce.

 

Ze sbírek muzea: Halapartny

Halapartna je původně středověká zbraň, která sloužila pěchotě v boji proti jezdectvu.  Náleží mezi tzv. dřevcové zbraně, kam kromě halaparten řadíme např. zbraně husitských bojovníků kropáč, šídlo, sudlici či partyzánu, která ukončila život Albrechta z Valdštejna.  Halapartna sestává ze dvou částí: z dlouhé dřevěné násady, která mohla měřit až dva metry, a čepele podobné sekeře, která byla navíc opatřena hákem na zadní straně čepele a bodcem na její vrchní části. Halapartny nejvíce proslavila švýcarská pěchota, která na konci 15. století nahradila v evropském válečnictví husitské žoldnéře, jejichž taktika již nebyla v této době příliš účinná.  V pozdějších dobách se z halapartny stala zbraň ceremoniální a jsou jí dosud vyzbrojeni např. členové švýcarské gardy, střežící Vatikán. S halapartnou se ovšem lidé setkávali zcela běžně i mimo válečné události v českých městech vesnicích. Byla totiž společně s rohem jedním z odznaků ponocného, tedy nočního hlídače.

Muzeum Říčany uchovává ve své sbírce dvě halapartny. První je kompletně dochovaná a její čepel je zdobena rostlinnými motivy, patrně se jedná o halapartnu ceremoniální z 19. století. Do muzea se dostala ze zrušeného muzea v Nedvězí. Z druhé halapartny již zůstala zachovaná pouze mírně zkorodovaná čepel. Tuto halapartnu darovali muzeu žáci místní školy již v roce 1912 a nejspíš se jedná o pozůstatek halapartny ponocného. Tak jako ponocný v minulosti v tomto ročním období, i vy může strávit léto pod hvězdami a nemusíte ani čekat, až vyjdou. Stačí jen navštívit novou výstavu „Léto pod hvězdami“ v Muzeu Říčany.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena