Náměstí v Říčanech rozkvete díky Festivalu řemesel a slavnostem bylinek

21. 4. 2013

Město Říčany ve spolupráci s MAS Říčansko pořádá v sobotu 11. května první ročník Festivalu řemesel a slavností bylinek. Návštěvníci se mohou těšit na oslavy jara, záplavu květin a bylinek, ukázky tradičních řemesel, občerstvení, soutěže a bohatý doprovodný program pro děti i dospělé.

Akce se koná v sobotu 11. května 2013 na Masarykově náměstí v Říčanech od 8.00 do 14.00 hodin. Během minulého a letošního roku pořádala Místní akční skupina Říčansko a partnerské MASky v regionech 7 putovních festivalů řemesel. V Říčanech se však jedná o první ročník slavností bylinek spojených s festivalem s ambicí na každoroční opakování.

„Město Říčany si s myšlenkou zavést jarní slavnosti hraje už několik let, proto pevně doufáme, že se akce stane každoroční tradicí,“ říká pořadatelka akce Petra Přílučíková z MAS Říčansko.

Inspirací pro festival jsou i květinové trhy, které jsou stejně jako farmářské trhy běžným standardem v zahraničí. „Máme chuť se s lidmi podělit o jaro a vše, co k němu patří, květiny jsou jeho krásným symbolem. Podobné slavnosti jsou nejen v zahraničí, ale probíhají i v celé ČR, tak proč by tomu tak nemělo být i v Říčanech?“ podotýká.

Aranžování květin, točení keramiky či foukání skla

Kromě přehlídky tradičních řemesel bude možné zakoupit také různé řemeslné výrobky. Na své si přijdou hlavně milovníci krásných květin, jejich smysly poškádlí různorodá nabídka pestrobarevných a voňavých květin a bylinek.

„Pro návštěvníky je připraven bohatý program, děti i dospělí si mohou vyzkoušet řadu workshopů a tradičních řemesel. Kdo by nechtěl vyzkoušet aranžování květin v truhlíku, točení keramiky na kruhu či foukání skla? Pro soutěžící je připraven i malý dáreček,“ láká na akci organizátorka s tím, že k dispozici bude kolem třiceti stánků, přičemž květiny, bylinky a sazenice jsou jen částí bohaté nabídky. 

Mezi přítomnými řemeslníky budou především držitelé regionálních značek Zápraží, Polabí a Toulava. „Těšit se můžete na kováře, hrnčíře, přadlenu s kolovrátkem, výrobce dřevěných hraček či textilních výrobků, košíkářku nebo šperkařky,“ vyjmenovává Petra Přílučíková.

Doprovodný program a vynikající občerstvení

Připraveny jsou i dílny a hry pro děti. Občerstvení využije bylinky a v nabídce se objeví mimo jiné marinovaná masa a uzené ryby. Cukrářský salon přichystá speciální nabídku.

Od 10.00 začne bohatý program zahájený vystoupením folklórního souboru Mikeš. Malí diváci se mohou těšit na divadelní pohádku „O bílé lani“. Své umění také předvedou další pěvecké a taneční soubory. Představení vyvrcholí dobovými tanečky skupiny Salome, které si návštěvníci budou moci vyzkoušet.

Festival je pořádán z prostředků města a z dotace z Programu rozvoje venkova, kterou získalo MAS Říčansko na realizaci mezinárodního projektu spolupráce „Za poklady venkova“.

Partnery akce jsou Muzeum Říčany, Římskokatolická farnost Říčany, Hotel Zámek Berchtold, Dětský soubor Mikeš, Ekoflor Hubert Neumann, plakátovací plochy Rengl, Říčansko.info, Zápraží, Říčanský kurýr, Mediální a komunikační servis Říčany a Vysokýles.cz.  

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena