Noční podniky v Říčanech ještě zvýší prevenci bezpečnosti na Černokostelecké a zajistí informační kampaň

28. 11. 2013

Jen částečný úspěch přinesla akce, při které během léta zajišťovali veřejný pořádek v okolí nočních podniků spolu s městskou policií také provozovatelé restauračních zařízení. Především okolí Černokostelecké ulice se dlouhodobě potýká s nárůstem výtržností a porušováním nočního klidu. Město v úspěšné akci pokračuje a snaží se nalézt shodu mezi podnikateli, klienty nočních podniků a nespokojenými obyvateli, kteří zde žijí.

Až do ledna 2014 platí pro většinu nočních podniků v této části Říčan výjimka z obecně závazné vyhlášky z roku 2011, která se týká omezení provozní doby nočních podniků. Město v říjnu rozhodlo prodloužit otevírací dobu především díky výsledkům akce, kterou během září vyhodnotila městská policie a bezpečnostní komise. S provozovateli se ale radnice domluvila na posílení hlídek.

"Radnice je mezi dvěma mlýnskými kameny. Jedním je podnikání v zábavě, druhým jsou obyvatelé, kteří nesou náklady za škody plynoucí z nočního života. Majitelé a provozovatelé podniků znají můj osobní postoj – žádný radikální populismus. Snažím se jít nejnáročnější cestou, aby podniky byly otevřené a v Říčanech existovala zábava. Snažím se ale také o to, aby lidé, kteří žijí v okolí, nebyli obětí této zábavy," uvedl starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ k situaci, která se řešila i na jednání zastupitelstva. Na radnici byly směrovány v posledních měsících dvě petice, jedna žádala zrušení výjimek, druhá naopak zábavní podniky obhajovala.

Spolupráce městské policie a bezpečnostní agentury se osvědčila

Podle vedoucího Městské policie Václava Řezáče přitom přispěla letní akce výrazně k ochraně veřejného pořádku a prevenci bezpečnosti v Říčanech: "Během uvedeného období strážníci zaznamenali postupný pokles narušování veřejného pořádku a podařilo se významně potlačit negativní jevy související s nočním životem. Velmi se osvědčil systém dvou pěších hlídek. Stabilní autohlídka MP se tak mohla věnovat celému městu a bezpečnostní agentura D.I.S. poskytla kvalifikované osoby na zajištění prevence bezpečnosti. Činnost hlídek byla přínosem i pro návštěvníky, neboť v daném místě bylo možné kontaktovat někoho pro případnou pomoc."

Podle něj se osvědčila také spolupráce s občanským sdružením majitelů restaurací, které kromě součinnosti při úklidu pomohlo například také dohlížet nad přechody v době zahájení školního roku. "Jednání s občanským sdružením PRZ je efektivní, komunikace je aktivní se zájmem řešit aktuální problémy," doplnil Václav Řezáč. 

Rozhodnutí o umožnění dalšího provozování nočních klubů předcházelo setkání města se zástupci provozovatelů a občanů, kteří v místě bydlí. Obě skupiny navíc sepsali petici. Nespokojení občané se postavili proti provozu podniků po půlnoci a opakovanému porušování nočního klidu s vysokou mírou vandalismu. Naopak majitelé restaurací, diskoték, heren a barů nesouhlasily s omezením provozní doby. "Nechceme, aby se naše město stalo večer mrtvým městem nebo městem duchů a naši občané a děti nemuseli dojíždět za zábavou do Prahy," tvrdí majitelé zařízení. "Provoz zábavních podniků po 2. hodině ranní nemá se zábavou v Říčanech naprosto nic společného," oponují v petici obyvatelé města.

Nyní více pěších hlídek

Podmínkou shody mezi zúčastněnými je tak rozšíření počtu pěších hlídek v nejrizikovější lokalitě křižovatky Černokostelecká a Riegrova – u Sportu a Ballagia. Nadále zde v nočních hodinách fungují stejně jako v létě městští strážníci ve spolupráci s Policií ČR a bezpečnostní agenturou, kterou financuje sdružení provozovatelů. Ti budou pokračovat i v úklidu veřejného prostranství a nově se postarají o rozjezd informační kampaně se zaměřením na prevenci ve veřejném pořádku.

"Kampaň se rozeběhne nejdříve prostřednictvím letáků v provozovnách. A pak i díky TV obrazovkám v podnicích bude průběžně probíhat 30 vteřin krátký spot zaměřený na prevenci, který bude upozorňovat na dodržování veřejného pořádku a dalších krátkých informací např. o zákazu alkoholu, drog a jiných negativních jevů ve směru k mladistvým," dodává velitel MP.

To snad ocení i místní obyvatelé, podle kterých je činnost hlídek stále nedostatečná. „Hlídky jsou vzhledem ke svým pravomocem a i pozorovanému přístupu k problematickým situacím zcela nedostatečné pro zachování vymahatelnosti práva v oblasti Černokostelecké ulice, a nadále tak pokračuje popíjení alkoholu na zakázaných místech, následné rozbíjení důkazního materiálu či jiné způsoby znečišťování prostředí a rušení nočního klidu,“ přemítá Jan Hošek, zástupce občanské iniciativy.

„Vandalismus a nepořádek po noční zábavě stojí město, ale také obyvatele či majitele obchodů, desítky tisíc korun měsíčně. Vyvrácené značky, pošlapaná auta, utrhané schránky, rozbitá okna,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen a dodává: „Osud nočních podniků v Říčanech je v rukou především samotných klientů. Je rozdíl mezi běžnou zábavou /přijít, popít, zasmát se a zamilovat/ a destruktivní zábavou na úkor města a jeho obyvatel /přijít, popít, poprat se a demolovat/. V městské radě sedí zatím většina lidí, kteří věří, že se nebude muset přistoupit k radikálnímu zavírání hospod, barů a diskoték tak, jako to udělali v jiných městech.“   

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena