Nová venkovní posilovna a rozšířený chodník v centru

28. 6. 2019

Přijít s realizovatelným nápadem, obhájit si ho a získat pro něj podporu veřejnosti. To je pébéčko. Nyní známe výsledky třetího ročníku hlasování o námětech vás, občanů Říčan. A jak je to s realizací vítězných projektů z předchozích ročníků? Městu se daří přání občanů plnit, i když některá zákonem daná povolení a omezení stavební sezónou realizaci oddálí.

 

Posilovna na Lázeňské louce

Od června může veřejnost využívat zcela volně přístupnou street workout sestavu na Lázeňské louce. Její realizací se rozšířila nabídka míst, kde je možné posilovat vahou vlastního těla. Jedná se o odborníky doporučovaný a oblíbený způsob cvičení. Cvičit mohou ženy, muži, děti, začátečníci i pokročilí. Sestava je vyrobena z nerezové oceli a je masivní, vysoce odolné konstrukce, která má v porovnání s lakovanou konstrukcí nesrovnatelnou životnost a optickou stálost. Součástí jsou gymnastické kruhy a závěsné systémy typu TRX. Dopadové plochy jsou z EPDM litého polyuretanu. V Říčanech se nacházejí další dvě workoutová hřiště, vyrobená z akátového dřeva. Jedno je umístěno v lese nad Olivovnou a další prvky jsou na hřišti Strašínská. Kovové sestavy lze využít na novém Sportovišti u lesa a na atletickém hřišti T. J. Sokol Říčany a Radošovice v ulici Sokolská, tam je vstup omezen provozním řádem sportovišť (čip, správce).

 

Adventure minigolf u Marvánku

Věříme, že do prázdnin se firmě WPA golf s.r.o. podaří dokončit stavbu adventure minigolfu na Marvánku. Devítijamkové hřiště se dokončuje na pozemku města vedle přírodní nádrže. Radnice má připravený projekt revitalizace okolí tohoto oblíbeného výletního místa. V ceně 1,5 milionové zakázky minigolfového hřiště byla i stavba lezecké pyramidy a drobný mobiliář. O otevření a provozních podmínkách hřiště vás budeme informovat na Facebooku a webu města.

 

KOLOBĚH charitativní obchůdek

Charitativní obchod Koloběh oslovil v loňském hlasování nejvíce občanů. Pro realizaci byl po dohodě s navrhovatelkou projektu zvolen větší prostor přímo na Masarykově náměstí. Nově vzniklou příspěvkovou organizaci SEN, která provoz zastřeší, povede paní Eva Hazdrová Kopecká. Budova v majetku města na Masarykově náměstí však potřebuje nutné stavební úpravy. Oddělení investic připravilo projekt, získalo stavební povolení a vysoutěžilo zhotovitele. Stavba byla předána v polovině června a stavební práce budou probíhat určitě celé léto.

 

Rozšířený chodník v ulici Široká

 Absolutním vítězem prvního pébéčka z hlasování v létě 2017 byl projekt rozšíření chodníku v ulici Široká. Chodci, kteří nepřešli na druhou stranu ulice, ohrožovali sebe i řidiče vstupem do vozovky obcházením domu na Masarykově náměstí v části ulice Široká. Bezpečnější pohyb chodců tehdy podpořilo 456 hlasujících. Vyprojektování, následné čekání na zákonná povolení, poté zrušení výběrového řízení na zhotovitele pro vysokou cenu a ve finále zimní sezóna posunuly realizaci na tento rok. Chodník byl na jedné straně rozšířen na maximum, které nám bylo umožněno, a na druhé straně mírně zúžen. Bylo doplněno osvětlení nad přechodem pro větší bezpečnost. Po jednání o ceně chodník postavila firma Rybář s.r.o. a jen těsně se vešla do limitu pro malé projekty do půl milionu. 

 

Industriální park pro „náctileté“

Takto by měl vypadat prostor mezi průmyslovou zónou a železniční tratí. Právě se zde dokončuje pěší propojení od nádraží. Koncept Industriálního parku pro teenagery skvěle zapadá do okolního prostředí. Projekt, ze kterého je vizualizace, řeší prostor komplexně, ale stavba bude rozdělena do etap podle finančních možností města. V historicky prvním hlasování pébéčka v létě 2017 se Industriální park pro „náctileté“ – I. etapa umístil na druhém místě ve velkých projektech. To znamená, že v rámci pébéčka by měly být investovány 2 mil. korun. Tato částka by tedy měla pokrýt v první etapě projekt, přípravu území a realizaci první části pumptracku. V této chvíli se žádá na stavebním úřadu o společné územní rozhodnutí a stavební povolení na první etapu. 2. etapa je podmíněna i změnou územního plánu, o kterou má město zažádáno.

Výsledky hlasování druhého

ročníku Překvapte Říčany 2018

Kategorie do 2 mil.    • Charitativní obchod KOLOBĚH

• Minigolfové hřiště na Marvánku

 

Kategorie do 0,5 mil.

4 Lavičky v říčanském lese nejen pro seniory

4 Venkovní posilovna – Lázeňská louka

 

Výsledky hlasování prvního

ročníku Překvapte Říčany 2017

Kategorie do 2 mil.

4 B+R parkoviště pro kola

• Etapa industriální park pro „náctileté“

 

Kategorie do 0,5 mil.

4 Rozšíření chodníku ulice Široká

4 Dobudování chodníku Domažlická - Legií

Kateřina Lauerová

koordinátorka PB, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena