Klub šachistů, Říčany

2. 3. 2018

Zlato ze Zimní olympiády

VIII. Zimní olympiáda dětí a mládeže, kterou pořádá Olympijský výbor, předcházela té velké v Koreji. Pořadatelem byl Pardubický kraj a závěrečný ceremoniál na stadionu v České Třebové nám zlatě cinkal. 

Po dvou letech byly opět do programu zařazeny šachy. Středočeská výprava byla složena ze dvou hráčů Vlašimi a dvou hráčů Říčan. Do nominace se vešla Julie Vilímová a Jáchym Šmolík.  V plánu bylo vylepšit 3. místo z minulé olympiády. A vyšlo to více než dobře.  Domů jsme si odvezli 3 medaile za jednotlivce a vítězství v krajovém pořadí šachistů. Šachový turnaj se hrál v Litomyšli, ostatní sportoviště byla rozseta v okolí Pardubic. Česká televize věnovala VIII. ZODM velkou pozornost.

Akce byla výborně uspořádána. Hráčům ani trenérům nic nechybělo. K dispozici bylo občerstvení zdarma, místnost k rozborům, playstationy. Hrací prostory pro šachy zaujaly dokonce i výpravy tanečníků a rychlobruslařů. Slovy vítěze nejstarší kategorie R. Mládka z Vlašimi: „ Rychlobruslařům přišlo neuvěřitelné, že hrajeme až tři hodiny bez přestávky. A to ještě neviděli vážné partie. Šachy se na ODM staly vůbec nejoblíbenějším tématem ostatních sportovců. Těžký úděl šachistů. Cestou zpátky jsme opět objeli všechny hokejové stadiony v okolí, takže cesta z Pardubic do Vlašimi se protáhla na nekonečných 8 hodin. Nutno dodat, že hokejisti již neměli narážky na šachy. Možná proto, že do celkového hodnocení krajů jsme jako šachisti vyhráli 36 bodů, zatímco oni pouhé 4.“

Celkem se zimní Olympiády dětí a mládeže zúčastnilo 14 krajů, 1276 sportovců, kteří bojovali v 11 sportech a 30 různých disciplínách. Opomenout nelze ani čtyři stovky trenérů a 250 pořadatelů a rozhodčích.

V průběhu ODM bylo předáno 127 sad medailí. Bodově si nejlépe vedl Liberecký kraj, který nasbíral 226 bodů, následovaný Hlavním městem Praha a Krajem Vysočina.

 

Konečné pořadí kategorie družstev v šachu (prvních 6 družstev v pořadí)

 

 

 

     

celkem

   

1.

Středočeský kraj

Šmolík

Vojta

Mládek

Vilímová

35

   

5

9

12

9

   

2.

Moravskoslezský kraj

Fizer

Gnojek

Szotkowski

Gřesová

26

   

9

12

1

4

   

3.

Pardubický kraj

Broška

Jareš

Švanda

Třasáková

21

15,5

77

12

3

5

1

4.

Hlavní město Praha

Nguyen

Nguyen

Petr

Němcová

21

15,5

74

1

4

4

12

5.

Jihomoravský kraj

Hladký

Keprt

Kureš

Richterová

13

   

4

1

1

7

   

6.

Plzeňský kraj

Janouš

Flajšman

Eret

Marešová

12

   

 

 

 

 

 

 

1

1

9

1

   

Olympiáda mládeže je úžasná akce a podle mne i velmi záslužná. S potěšením mohu říci, že i do IX. Zimní Olympiády v roce 2020 byly pořadatelem (Karlovarský kraj) šachy opět zařazeny.

Jaroslav Říha

 

Krajský přebor do 8 let

Často se nás rodiče ptají, kdy mohou přivést své děti do šachového kroužku. Naše odpověď zní: velmi brzy. Vašemu dítku může být 5 let. A pokud zná tahy figurek, může se u nás zdokonalit. Pro takovéto hráče se pořádá Krajský přebor do 8 let. Letošní pořadatel v Pravoníně přivítal 33 dětí.  Trenérka Táňa Zlámaná přivezla 7 hráčů z KŠ Říčany 1925 a k medaili bylo velmi blízko. Mikuláš Němec obsadil nakonec 4. místo. Na 15. místě skončil M. Stránský. Krajským přeborníkem se stal Jakub Mlýnek z TJ Jawa Brodce a Krajskou přebornicí Sophia Day ze Zdib.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena