O2 arénou létalo UFO vyrobené v Říčanech!

27. 9. 2019

Moderátor Leoš Mareš se nikdy nepovažoval za zpěváka, přesto v minulých letech několikrát zcela vyprodal Forum Karlín i 02 arénu. Jeho fanoušci totiž vědí, že určitě zažijí nevídanou komplexní show. K té v 02 aréně přispělo i UFO zkonstruované a odzkoušené v Říčanech.

Výrobu má na svědomí tým kolem Romana Pospíšila, z jehož hlavy pochází nápad sestrojit osmimetrové dálkově ovládané UFO. Roman se nechal inspirovat oblíbeným francouzským filmem Četník a mimozemšťané s Louis de Funésem v hlavní roli. Svůj nápad představil designéru Martinu Hruškovi, který je velmi vyhledávaným mezi předními českými kapelami a interprety a kromě Leoše Mareše vytvořil scénu například pro comebackový koncert skupiny Lucie a mnoho dalších. Martinovi se nápad s létajícím talířem velmi zalíbil, aby však dojem diváků byl co nejlepší, objednal UFO rovnou osmimetrové.

„Požadovaná velikost nás nejprve zaskočila, ale po krátké době se rozvinula diskuze s dalšími odborníky nad realizací. Martin Hruška byl přesvědčen, že létající objekt této velikosti posune show Leoše Mareše technicky mnohem dál a na vyšší úroveň,“ vysvětlil za autorský tým Roman Pospíšil.

Celkové sestavení a zalétání UFO trvalo tři týdny. Nejprve vznikl prototypový rám pro vyzkoušení a vyladění elektroniky. Ten absolvoval více než 100 zkušebních startů. Když vše stoprocentně fungovalo, elektronika byla sundána a instalována na velký model. Vše bylo samozřejmě konstruktéry náležitě odzkoušeno znovu, tentokrát přímo v dějišti koncertů, v 02 aréně.

Velký model vážil 17 kilogramů, za použití náplně s heliem pak 2,8 kilogramu. Podle Romana Pospíšila byly letové vlastnosti během více než dvouminutového letu velmi příjemné a byla radost jej řídit.

Karolína Skrčená

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena